- İçindekiler
- Uyku Sorunları
- Üstesinden Gelmek
Uyku Sorunları
Gebelikte Uyku Sorunları
Gebelikte uyku sorunları yaygındır. Uyku üzerine yapılan çalışmalar hormonal değişimlerin gebeliğin son dönemlerindeki rahatsızlıklara eklenmesinin, hamile kadınların uyku döngüsünü kesintiye uğratabildiğini göstermiştir.
- İlk üç aylık dönem uykusuzluk ve gece uyanmalarını getirebilir. Çoğu kadın gündüz uykusuzluğu ve bitkinliğiyle mücadele etmek için, şekerleme yapmaya ihtiyaç duyabilir.
- İkinci üç aylık dönem, her ne kadar yüzde 20 civarında bir oranda parçalı, zayıf kalitede uykuya sahip olsa da çoğu kadın için daha normal hissetmeye meyilli bir dönemdir. Bu dönem, çoğunlukla gün içindeki enerjinin arttığı ve daha az şekerlemeye ihtiyaç duyulan dönemdir.
- Üçüncü üç aylık dönem insomnia (uykusuzluk) ve gece uyanmalarının artmasının beklendiği bir dönemdir. Kadınların çoğu gecede, genellikle sırt ağrısı, idrara çıkma ihtiyacı, bacak krampları, mide yanması ve fetal hareket nedeniyle 3 ila 5 kez uyanırlar. Gebeliğin son birkaç haftasında garip rüyaların görülmesi de yaygındır. Doğum tarihinin yaklaşmasıyla gündüz yapılan şekerlemelere duyulan ihtiyaç da artar.
Üstesinden Gelmek
Gebelikte Uyku Sorunlarının Üstesinden Gelmek
Uykunuzu mümkün olan en iyi şekilde alabilmek için birkaç basit önleme başvurabilirsiniz.
- Düzenli egzersiz yapın ancak bu egzersizleri yatma zamanından önceki 3 ila 4 saat içinde yapmayın.
- Düzenli bir uyku programlaması yapın.
- Şekerlemelerinizi olabildiğince kısa tutun.
- Yatağınızı yalnızca uyumak için kullanın.
- Kafeinden uzak durun.
- Rahatlama teknikleri uygulayın.
- Size uyandırabilecek seslere daha az maruz kalmaya çalışın.
- Banyo ziyaretlerini azaltmak için akşam saat 6’dan sonra sıvı alışınızı sınırlayın.
- Ağrı ve sancıları azaltmak için vücudunuzu fazladan yastıklarla destekleyin.
Eğer uykusuzluk sorunları yaşamaya devam ediyorsanız, yalnızca yorgun olduğunuzda yatağa gidin ve gecenin ortasında tamamen uyanmış olursanız yataktan çıkın.
Gebelikte uykuya yardımcı olan ilaçlar nadiren kullanılır çünkü çoğu, bebeğin gelişimi için tehlikelidir. Uykuyu bölen ve anne ve bebeğin oksijen alışını sınırlayan obstrüktif uyku apnesi, sürekli pozitif hava yolu basıncı (CPAP) ya da oksijen takviyesi gebelikte uygulanan güvenli yöntemlerdir.
Uyku Bozukluğunun Neden Olduğu Hastalıklar
Uzm. Dr. Hatice Nihal ARSLAN
İyi gunler ben 18 yasindasyim ve surekli uyku sorunu yasiyorum surekli sicrayarak uykumdan uyaniyorum bazen ruya ile gercegi karistiriyorum surekli k... devamı
Doğum Kontrol Yöntemleri
Fetüsün Gen Haritası Çıkarılabilecek
Ebeler Derneğinden Kürtaj Açıklaması
Hamilelikte Göz Sağlığı
Hamilelikte Folik Asit Takviyesi