• Kalp ve damar sistemi sorunları: Uyku apnesi sırasında kandaki oksijen miktarının ani düşüşü, tansiyonun artmasına yol açarak kalp ve damar sisteminde tahribata neden olur. Uyku apnesi olan kişilerin yarısından fazlasında yüksek tansiyon (hipertansiyon) vardır. Tıkayıcı uyku apne sendromu ne kadar ciddileşirse yüksek tansiyon riski de o denli artar. Uyku apnesi hastalarında atriyal fibrilasyon gibi kalp ritminde anormalliklerin oluşmasına daha sık rastlanır. Uyku apnesinin altında yatan bir kalp hastalığı varsa kandaki oksijen seviyesinin düşmesiyle (hipoksemi veya hipoksi ile) oluşan bu birden fazla nöbetler kalp yetmezliğinin tetiklediği ani bir ölüme bile sebebiyet verebilir. 
  • Gün içi yorgunluk: Uyku apnesi yüzünden uykuda sürekli tekrarlanan bölünmeler derin bir uykuyu imkansız kılar. Uyku apnesi olan kişilerde gün içinde devamlı bir uyku hali, aşırı yorgunluk ve sinirlilik haline sıkça rastlanır. Bu kişilerde konsantrasyon bozukluklarının yanı sıra iş yaparken, televizyon seyrederken, hatta araç kullanırken bile uyuklamalar görülebilir. Uyku apnesi olan çocuk ve gençlerin okul başarısında ve zihinsel gelişmelerinde bir düşüş veya davranış bozukluklarına rastlanabilir. Uyku apnesini tedavi etmek, bu belirtilerin azalmasına yol açarak dikkatin odaklanmasına ve hayat kalitesinin artmasına yardımcı olur.
  • İlaç ve ameliyatlarda komplikasyonlar: Tıkayıcı uyku apne sendromu , bazı ilaçlar ve genel anestezi ile ilgili sorunlara da yol açabilir. Uyku apnesi olan kişiler, büyük bir  ameliyat sonrasında, özellikle ağrı kesici ve sakinleştiricilerin etkisindeyken veya sırt üstü yattıkları zaman solunum ile ilgili sorunlara daha meyilli olduklarından bir takım komplikasyonlar yaşayabilirler. Ameliyat geçirmeden önce doktorunuza mutlaka uyku apneniz olduğundan bahsedin. Tanısı konmamış uyku apneleri,  özellikle bu tip durumlarda daha da risklidir.
  • Uykusunu alamamış eşler: Gürültülü horlama, yanınızdaki kişinin de kaliteli bir uyku çekmesine engel olabilir ve bu durum bir süre sonra ilişkinize zarar verebilir. Eşlerin daha iyi bir uyku çekmek için başka bir odada uyumalarına sıkça rastlanır. Gürültüyle horlayan kişilerin yanında uyuyanlar da uykularından olurlar.

Tıkayıcı uyku apne sendromu hastaların ayrıca hafıza sorunları, sabah baş ağrıları, ruh dalgalanmaları veya depresyon, gece boyunca sık idrara kalkma gibi şikayetleri de olabilir. 

Uzm. Dr. Gökçe KÜÇÜKYAZICI

Merhaba bende Depersonalizasyon Bozukluğu vrmış bunu da internetten raslantı sonucu buldum hastalığımın ne adının ne olduğunu . Ne yapabilirim yardımc... devamı