Ancak 13 yaşındaki kız çocuklarında meme gelişimi henüz hiç başlamamışsa, meme gelişimi başlamış olsa bile tüylenme ve boy atma görülmüyorsa; erkek çocuklar 15 yaşına geldikleri halde penis ve testislerinde hala bir büyüme olmuyorsa, boylarında uzama başlamamışsa, bir doktora başvurmakta fayda vardır.
Bu konuda ailelerin dikkat etmesi gereken bir başka nokta ise, kendi ailelerinde ergenliğe giriş yaşının kaç olduğudur. Çünkü anne babanın kendilerinde, aile büyüklerinde ya da yakın akrabalarında ergenliğe geç girme vakaları söz konusu ise, bu özellik genetik olarak çocuğa taşınmış olabilir. Bu durumda anne babaların paniğe kapılmalarına gerek yoktur. Ancak, kendilerinde ve ailelerinde ergenliğe normal standart sınırlar içinde girme söz konusu olduğu halde çocukta bir gecikme varsa, bir endokrinoloji uzmanına başvurmalarında fayda vardır.
Yanı sıra bir psikolojik destek alınması da yararlı olacaktır. Çünkü bu çocuklarda uyum ve özgüven sorunları, içe dönüklük, arkadaşlarından ve sosyal çevreden kopma gibi sorunların yaşanma ihtimali güçlüdür.
Diz Ağrısında Doktora Ne Zaman Gidilmeli?
Prof. Dr. Mehmet Şevki SERT
Merhaba ben 24 yaşındayım ama penisim henüz ergenliğe girmemiş bir erkek penisi gibi ve sperm de az ne yapmalıyım..?... devamı
Bebek Her Şampuanla Yıkanabilir Mi?
Prematüre Bebeklerin Aşı Takvimi Nasıldır?
Çocuğun Sanatçı Olmaya Özendirilmesi İçin Ne Yapılmalı?
Ergenlerde Bağımlılığa Yol Açan Faktörler Nelerdir?
Annenin Çocuğuna Ayırdığı Zamanı Nasıl Değerlendirmelidir?