Birçok kişi zaman zaman diz ağrısı yaşar. Dizleri aşırı kullanmak, temas içeren sporlarda çarpışmalar genellikle 1-2 günde geçen hafif diz ağrılarına yol açarlar. Bunların iyileşmesi için de biraz buz ve dinlenme yeterli olur. Ancak diz ağrısında doktora ne zaman gidilmeli dediğinizde bazı işaretler sizi uyarıyor olabilir. 

Bunlardan ilki ağrının 48 saatten daha uzun sürmesidir. Eğer diz ekleminin derinlerinde ağrı hissediyorsanız ve bu 1-2 günden uzun sürüyorsa bir doktora görünmelisiniz. Diz eklemi kaslar tarafından çevrelenmez dolayısıyla buradaki ağrı nadiren kas ağrısıdır. Eklemin derinindeki ağrının bazı nedenleri menisküsün ve eklemleri destekleyen kıkırdağın zarar görmesidir.

Menisküs dize gelen darbeleri emen bir yapıdır. Bacak kemiklerinin uçlarını kaplar, yürüyüş ve koşu sırasında dizlerin yumuşak bir şekilde esnemesini sağlar. Eğer menisküs yırtılırsa bu hem eklemin yumuşak hareketini engeller hem de derin bir acıya neden olabilir.

Diz ağrısında doktora ne zaman gidilmeli dediğinizde 48 saatten daha uzun süren şişlik de bunun bir işaretidir. Akut bir yaralanma sonrasında ilk gelişen belirti dizin şişmesidir. Buradaki yumuşak doku hasar gördüğünde şişer ve genellikle iç kanama olur. Şişme ağrıya yol açar ve hareketi kısıtlar. Bu da kasların ve eklemlerin kullanılmasını engeller.

Şişme genellikle barizdir ve gözle görülür ancak bazen görüntü normalken sadece bir şeyin şiştiğini hissedebilirsiniz. Eklem içindeki şişkinlik ağrıya ve eklemin tutulmasına yol açar. Bir tıklama sesi de çıkabilir. Eğer dizin şeklinde bir deformasyon veya hizasızlık varsa doktora gitmek için vakit kaybetmeyin. Bu bir kırık ya da çıkığın işareti olabilir. 

Hareket kabiliyetinin azalması da diz ağrısında doktora ne zaman gidilmeli sorusunun cevabı olabilir. Diz eklemini normal şekilde hareket ettiremiyorsanız içsel bir şişkinlik söz konusu olabilir. Ayrıca diğer eklem hasarlarının görülmesi de olasıdır. Azalan hareket menzili şikâyetiniz 1 günden uzun sürüyorsa bir doktora danışın.

Diz eklemindeki herhangi bir dengesizlik ya da dizin sizi taşımayacağı hissi dizdeki bağ dokuların hasar aldığı anlamına gelebilir. Bağ dokular dize destek sağlar ve sabit olmasına yardımcı olur. Eğer fazla esner veya yırtılırlarsa dizin dengesizliği bunun önemli işaretlerinden biridir.

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ

dizimin altı ve yan tarafı şiş çok da ağrıyor ne yapabilirim?dizimde kireçleme var... devamı