Nedir
Nedir?
Noktumalpoliüri terim olarak gece (nokturnal) birkaç defa uyanma (poli) idrara çıkmak (üri) manasına gelir.
Sebepler
Sebepler
Noktumal poliüri hem kadınlar da hem de erkeklerde görülebilen bir durumdur. İnsanlar yaşlandıkça daha yaygın hale gelir.
Şu sebeplerden meydana gelir
- Konjestif kalp yetmezliği: Kalp kaslarının zayıfladığı ve kanı vücuda etkin şekilde pompalayamadığı bir durumdur. Kalp pompalama işlemini etkin şekilde yapamadığında vücudun uç kısımlarında, mesela bacaklarda sıvı birikmesi olur. Ayak bileklerinin şişmesi kalp yetmezliğinin bir işaretidir. Vücut gece bu birikmiş sıvıyı emip idrara çevirir ve dışarı atmak için sizde gecenin ortasında tuvalete gitme ihtiyacı meydana getirir.
- Hipoalbümin: Kandaki albümün seviyesinin düşük olması. Albümin normalde insan kanında en çok bulunan proteindir ve ozmotik basıncın düzenlenmesi için kilit bir öneme sahiptir. Albümün kanın normal sıvı kıvamda olmasına yardımcı olur bu yüzden albümün seviyesi düştüğündeyse sıvı idrar olarak kan dolaşımı ve vücut dışına çıkar.
- Damar Yetmezliği: Damar yetmezliği, kanın damar içindeki akışının engellenmesi durumudur. Böyle bir durum ortaya çıktığında vücut uç kısımlarında sıvı birikmesine ve aşırı idrar oluşmasına, bu yüzden de gece yarısı idrara çıkmanıza neden olur.
- Aşırı sıvı tüketimi: Bilhassa akşamları (saat 7’den sonra). Bu, genelde sudan alkol ve kafeinli içeceklere kadar bütün sıvılar için geçerlidir. Salata, sebze, meyve, pirinç ve makarna gibi belli yiyeceklerin çok fazla su içerdiğini unutmayın.
- Uzun etkili diüretiklerin: Bunlar, sizde gece yarısı tuvalete gitme ihtiyacı meydana getirirler.
- Uyku apnesi: Uyku apnesi solunumun 10 saniye ila 1 dakika süreyle durduğu bir uyku rahatsızlığıdır. Uyku apnesi idrar kaybını artıran kalpteki bazı hormonları tetikler.
- İnsomnia: uyuma sorunu
- Bilinmeyen sebepler
Testler
Testler
Teşhis için doktorunuz şu tetkikleri yapacaktır:
- Detaylı bir sağlık geçmişinizi alacaktır. Size uyku düzeniniz, idrar sorunlarınız, sağlık durumunuz ve almakta olduğunuz ilaçlar hakkında sorular sorulacaktır.
- Bir fiziki muayene yapacaktır. Herhangi bir sorun ihtimaline karşı kalbinize böbreğinize bakılacaktır.
- Süt ürünleri tüketmemenizi söyleyecektir. Herhangi bir sağlık sorununun belirlenmesi için sizden idrara çıktığınız zamanı, idrar miktarı, içtiğiniz sıvı içeceklerin miktarını kaydetmeniz istenecektir.
- Herhangi bir enfeksiyon ya da anormallik ve bir böbrek sorunu bulunup bulunmadığını anlamak için idrar tahlili ve başka görüntüleme tetkikleri isteyecektir.
- İhtiyaç duyulduğunda mesane taraması, uyku çalışması, ultrason, endoskopi gibi başka tetkikler de isteyecektir.
Tedavi
Tedavi
- Bilhassa alkol ve kafein başta olmak üzere tükettiğiniz sıvı miktarını azaltın, özellikle akşam vakti az sıvı tüketin.
- Gün içindeki sıvı salgılanması ve genel sağlık durumunuz için düzenli egzersiz yapın. Şayet kalp sorununuz varsa, herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuzla görüşün.
- Bacaklarınızda sıvı birikmesi ve ödem ihtimaline karşı elastik destekleyici (kompres) çorabı giyin.
- Bacaklarınızda sıvı birikmesini azaltmak için öğle yemeğinden sonra ayaklarınızı birkaç saat yukarda tutun. Bacakları yüksekte tutmanın etkin olması için yüksekliğin kalp seviyesinde olması gerekir.
- Doktorunuzun verdiği furosemid 10 mg deüretikleri çay saatinde (akşamüzeri saat 4-6 arası) alın. Bu, akşam vaktinde yatma vaktinden önce fazla idrarı atmanıza yardımcı olacaktır.
Prof. Dr. Kaan AYDOS
slm benin sorunum idrara cıktığımda idrarımı yapıyorum ama sonra damla damla geliyor ayaha kalkıyorum penisi biraz sıkıyorum icindekileri kurutana kad... devamı
Aşırı Aktif Mesane Sendromu
Mesane Taşları
İdrarım Neden Kırmızı
Hidronefroz
Yüksek Ürik Asit Seviyesi