- İçindekiler
- Nedir
- Niçin Yapılır
- Muayene
Nedir
Yüksek Ürik Asit Seviyesi
Yüksek ürik asit seviyesi (hiperürisemi), ürik asitin karaciğer ve bağırsaklarda yapılmasıyla böbrekler tarafından atılması arasındaki dengenin bozulmasıdır. Beslenmede tüketilen yiyeceklerin ürik asit içeriğine göre, kandaki ürik asit miktarı sürekli değişir. Ürik asit, birçok yiyecekte bulunan ve pürin adı verilen bir maddenin parçalanması esnasında açığa çıkan bir atıktır. Ürik asit kanda taşınır, böbrekten geçer ve idrarla vücuttan dışarı atılır.
Yüksek ürik asit seviyesi herhangi bir soruna yol açmayabilir. Fakat bazı kişilerde yüksek ürik asit seviyesi nedeniyle gut hastalığı, böbrek taşı veya böbrek yetmezliği ortaya çıkabilir. Yüksek ürik asit seviyesi yüksek kan basıncı, kalp yetmezliği kronik böbrek hastalığı öncesinde görülür. Fakat yüksek ürik asit seviyesinin bu hastalıkların asıl sebebi mi yoksa bu hastalıkların erken uyarıcı işareti mi olduğu tam olarak bilinmiyor.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Yüksek ürik asit seviyesine ya vücutta aşırı miktarda ürik asit üretimi ya da idrarın dışarı attığı ürik asit miktarındaki azalma yol açar. Kanda aşırı miktardaki ürik asit konsantrasyonu bulunmasına neden olan belli faktörler şunlardır:
- Bazen su tabletleri olarak da bilinen diüretik ilaçlar
- Aşırı alkol tüketimi
- Aşırı kafein tüketimi
- Ailedeki yatkınlık (genetik)
- Hoçkin lenfoma
- Hipotroidizm
- Lösemi
- Niasin veya B3 vitamini
- Hoçkin dışı lenfoma
- Obezite
- Sedef hastalığı
- Pürince zengin diyet: sakatatlar, hamsi, ringa, et suyu, kurutulmuş fasülye, kurutulmuş bezelye ve diğer başka yiyecekler
- Bazı bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaçlar
Muayene
Doktora Ne Zaman Gitmeli?
Yüksek ürik asit seviyesi, doktorunuz halihazırda var olan bir hastalığınızın teşhisine yardımcı olması için sizden test yaptırmanızı istediğinde tespit edilir. Bazen beklenmedik bir bulgudur veya şans eseri anlaşılır. Bu sonuçların ne anlama geldiği hususunda doktorunuzla görüşün. Yüksek ürik asit seviyesi veya başka testlerden elde edilen sonuçlar, hastalığınızın göstergesi olabilir veya doktorunuz, durumunuzu daha iyi değerlendirmek veya teşhisten emin olmak için sizden başka testler yaptırmanızı da isteyebilir.
İlaçlarınızın ürik asit seviyenizin artmasına yol açtığını düşünüyorsanız, ilaçlarınızı almaya devam edin. Öncelikle doktorunuzla konuşmadan ilaç tedavinizi kesmeyin.
Gut hastaları nasıl beslenmeli
Prof. Dr. Mehmet Kamil GÖL
Merhaba Doktor bey, 4 sene önce Zatüre nedeniyle yüksek tansiyon hastası oldum kullandığım ilaç Codiva 12,5 gün1x dilatrent 12,5 sabah1xakşam1x ve o s... devamı
Gece Sık İdrara Çıkma (Nokturnal Poliüri)
Lupus Kaynaklı Böbrek Hasarı Teşhisi
Aşırı Aktif Mesane Sendromu
Mesane Taşları
İdrar Yaparken Ağrı (Dizüri)