Düzensiz saatlerde çalışan ve gece vardiyasına kalan kadınların diyabete yakalanma riskinin yükseldiği belirlendi.
Harvard Üniversitesi'nden uzmanların yaptığı bir araştırma, kimi zaman gündüz kimi zaman gece saatlerinde çalışan ve ayda üç kez ya da daha sıklıkla gece vardiyasına kalan kadınların Tip 2 diyabete yakalanma olasılığının, normal mesai saatlerinde çalışan hemcinslerine göre daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
Vardiyalı çalışma ile diyabet arasındaki bağlantıyı ortaya çıkarmaya yönelik bugüne kadar yapılmış en detaylı inceleme olan ve ''PLoS Medicine'' dergisinde yayımlanan araştırma kapsamında, yaşları 25 ila 67 arasında değişen yaklaşık 180 bin hemşireden 18-20 yıllık bir zaman dilimi boyunca elde edilen veriler incelendi.
Bu süre içerisinde 3 ila 5 yıl boyunca dönüşümlü olarak gece vardiyasında çalışan katılımcıların Tip 2 diyabete yakalanma riskinin diğer hemcinslerine göre yüzde 20 oranında arttığı saptanırken, 10 ila 19 yıl boyunca gece vardiyasına kalan kadınlarda söz konusu riskin yüzde 40, 20 yıldan fazla süreyle gece vardiyasında çalışanlarda ise yüzde 58 oranında yükseldiği belirlendi.
Düzensiz yeme alışkanlıkları ve bozulan uyku düzeninin ''vücut saatini'' olumsuz etkilediğini belirten uzmanlar, günlük ritimdeki bu bozulmanın kan şekeri seviyesinin sağlıklı düzeyde kalmasını engellediğini kaydetti.
Araştırmacılar, uzun yıllar boyunca gece vardiyasında çalışmanın kilo alımını tetiklediğini ve obeziteye yakalanma riskini arttırdığını da belirtti.
Kadınların Felç Hakkında Bilmesi Gerekenler
Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ
Hocam bel fitigi var bende ayrıca algolajide tedavi oldum ama maalesef yeterli olmadı daha sonra ağrılar tekrar nüksetti birde aya üzerimde diyabetten... devamı
Başarılı Olmanın Altın Kuralları
Depresyonu Tetikleyen Gıdalar
Soğuk Algınlığından Korunmanın Yolları
Enerji İçin Çikolata Yerine Yumurta Yiyin
Stresi Azaltan Doğal Yöntemler