Göğüs Büyütme

Göğüsleri büyütmek için yapılan estetik meme büyütme ameliyatı sırasında, meme dokusunun ya da memenin altındaki göğüs dokularının altına bir protez yerleştirilir. Protezler tuz solüsyonuyla, silikon jelle, metilselüloz jel ve hidrojel ile doldurulmuş, yumuşak silikon kabuklardır. Şimdilerde meme protezlerini doldurmak için kullanılan en yaygın materyal, tuz solüsyonudur. Çünkü protezin sızdırması ya da patlaması durumunda, vücut tarafından güvenli bir şekilde emilebilir.

Protezi yerleştirmek için memenin alt kıvrımına, koltuk altına ya da meme ucunu çevreleyen renkli halkanın alt kenarı boyunca bir kesik açılır. Protez kesikten içeri sokulur ve meme dokusunun altına ya da memenin altındaki göğüs dokularına yerleştirilir. Bazı doktorlar, protezin göğüs dokularının altına yerleştirilmesinin, ‘kapsül kontraktürü’ riskini azalttığına inanmaktadır. (Kapsül kontraktürü, meme protezini çevreleyen dokulardaki sertleşmedir ve bu tür ameliyatların en ciddi komplikasyonudur.) Ayrıca doktorlar, protezin meme dokusunun altına, sadece kasların ön kısmına yerleştirilmesinin mamografi sonucunu daha çok etkilediğini düşünmektedirler. Protez dikkatlice şekillendirilip pozisyonu ayarlandıktan sonra kesik, dikişle kapatılır.

Memenin dikleştirilmesi (mastopeksi) işlemi, meme büyütmeyle aynı zamanda yapılabilir. Meme dikleştirme, sarkmayı ya da memenin düşüşünü yükselterek, meme ucunun ve onu çevreleyen renkli bölgenin yukarı çekilmesini sağlar. Memeyi dikleştirmek için memenin altındaki ve meme ucunu çevreleyen renkli bölümündeki derinin fazlası alınır. Daha sonra kalan deri bir araya getirilir, bu da memeyi sertleştirir ve yukarı kaldırır. Meme dikleştirme, kendi başına meme büyütmekten daha fazla kesik gerektirir. Kesik, meme halesinden memenin göğüsle buluştuğu alt kısımdaki kıvrıma kadar uzanabilir.

Meme büyütme ve dikleştirme operasyonu, genellikle bir hastanede ayakta tedavi esasına göre ya da bir ayakta tedavi merkezinde yapılır. Ameliyat sırasında komplikasyon olmadığı sürece hastanede yatmak gerekmez. Ameliyat bir ila iki saat sürer. Bazı durumlarda lokal anestezi ya da epidural kullanılmasına karşın çoğunlukla genel anestezi kullanılır.

Ameliyattan Sonra

Ameliyattan Sonra Neler Bekleyebilirsiniz?

Ameliyattan hemen sonra, dikilmiş kesiğin üzeri gazlı bezle sarılır ve meme elastik bir bantla bantlanır veya özel bir sutyenle desteklenir. Dikişler 7 ila 10 gün içinde alınabilir.

Çoğu kadında işlem sonrasındaki günlerde şişme, berelenme ve ağrı meydana gelir. İlaçlar ağrıyı dindirebilir. Şişme ve berelenme birkaç hafta devam edebilir. Yanı sıra bazı kadınlar, ameliyatın hemen arkasından meme uçlarında yanma hissedebilirler. Destekleyici bir sutyeni 24 saat giymek, şişmeyi azaltmaya yardım eder ve iyileşirken memeyi destekler.

Çoğu kadın aktiviteler ağır kaldırmayı ya da ağır egzersizi içermediği sürece, birkaç gün içinde sosyal faaliyetlerine ve normal işlerine dönebilirler. Doktorunuz, daha ağır egzersiz ve aktivitelere ne zaman döneceğinizi size söyleyecektir.

Meme büyütme ameliyatından sonra yara iziniz olacaktır. Ama bunlar; meme altındaki kıvrım, koltuk altı ya da meme halesi sınırı gibi alanlarda iyice gizlenecektir. Zaten işlemler yara izini küçültmek üzere tasarlandığı için kesikler kolay fark edilmez. İzler genellikle birkaç aydan sonra renk değiştirir. Meme büyütmeye ek olarak yapılan meme dikleştirme ise, daha büyük, daha görünür yara izleri bırakır.

Ameliyat Sonrasında Meme Kanseri Görüntülemesi (Mamografi)

Meme protezi, anormal meme dokuları veya lezyonlarını sakladığından anormal ya da kanserli meme dokularının mamografiyle fark edilmesini daha da güçleştirir. Tam, doğru ve yüksek kaliteli görüntüler ortaya çıkarmak için memenin oldukça sıkı bir şekilde preslenmesi gerekir. Test seyrek durumlarda meme protezinin sızmasına ya da parçalanmasına neden olur. Ayrıca, protezi çevreleyen kalsiyum birikmesi ve yaralar da, kanserli dokular gibi görünebilir ve mamografinin yorumlanmasını daha da güçleştirir.

Eğer meme proteziniz varsa ve mamografi çektirmeniz gerekiyorsa, randevu alırken teknisyene hangi türde (tuzlu su ya da silikon) meme proteziniz olduğunu ve bunun göğüs dokularının önünde mi yoksa arkasında mı olduğunu söyleyin. Bazı durumlarda görüntünün net olması için MRI görüntülemesi gerekir.

Neden Yapılır?

Neden Yapılır?

Göğüs büyütme ameliyatı, memenin büyütülmesi ve şeklinin daha muntazam hale getirilmesi için yapılır. Aşağıdaki nedenlerle, göğsünüze protez yaptırmayı düşünebilirsiniz:

  • Çok küçük olduğunu düşündüğünüz göğüslerinizi büyütmek. “Çok küçük” ya da çok büyük tanımlamalarının anlamı kadından kadına değişir. Hangi göğüslerin çok küçük kabul edileceği konusunda uluslar arası bir standart yoktur. Eğer siz göğüslerinizin boyutundan hoşnutsanız, demek ki bunlar çok küçük değildir.
  • Önemli kilo kaybı ya da hamileliğin ardından göğüslerin büyüklük ve şekillerini eski haline kavuşturmak. Bu durumlarda meme dikleştirme, büyütmeyle birlikte yapılabilir.
  • Memeleri daha oranlı hale getirmek. Birçok kadında bir meme daha büyük ya da diğerinden daha yukarda olabilir.

Meme protezleri, meme kanseri (mastektomi) ameliyatı sonrasında memeleri tekrar yapmak için de kullanılabilir.

Ne Kadar İyi İşe Yarar?

Meme büyütme ameliyatı, göğüslerinizi bir ya da iki sutyen numarası büyütebilir. Ayrıca, iki göğüs arasındaki şekil ve büyüklük farklılıklarını da azaltabilir.

Meme protezleri gelecekte hamilelik, kilo alma, kilo verme ya da yaşlanma sonucu göğüslerinizin sarkmasını önlemeyecektir.

Protez yaptıran çoğu kadın, yaşamlarında en az bir protez ameliyatına daha ihtiyaç duyarlar.

Risk Faktörleri

Riskleri

Meme protezleri, mamografide meme kanserinin fark edilmesini daha da zorlaştırır. Meme protezi yaptırmanın diğer riskleri şunlardır:

  • Kapsül kontraktürü. Meme protezlerinin neden olduğu en yaygın kompliksyonlardan biridir. Protezin, çevresindeki yara dokularını sertleştirmesi sonucu, sertleşen dokular protezi sıkıştırarak kapsül kontraktürüne yol açar. Bu durum, meme dokularının sertleşmesine, meme derisinin kırışmasına ve meme şeklinin değişmesine neden olur. Ayrıca ağrı da yapabilir. Kapsül kontraktürü meydana geldiğinde, bazen yara dokularını almak ya da protezi değiştirmek gerekebilir.  
  • Sinir hasarı sebebiyle meme uçlarında ya da meme dokularında his kaybı. Bu genellikle geçicidir ama bazı kadınlarda kalıcı da olabilir.
  • Ameliyat sonrasında göğüslerin şeklinde ya da büyüklüğünde farklılık.
  • Protezde değişiklik. Normal aktivite veya memenin yaralanması, proteze hasar verebilir ve sızıntıya, sönmeye ya da parçalanmaya neden olabilir. Zaman içinde protez sertleşebilir, kırışıklıklar geliştirebilir, pozisyonu kayabilir ya da şekli değişebilir. Eğer bu değişikliklerden herhangi birisi meydana gelirse, protezi almak ve eğer istenirse değiştirmek için ameliyata ihtiyaç olabilir.
  • Enfeksiyon (yaygın değildir). Enfeksiyon her zaman olabilir, ama genellikle ameliyat sonrasındaki birinci haftada meydana gelir. Bazı enfeksiyon durumlarında protezin birkaç ay için alınması gerekebilir ve daha sonra tekrar yerine konulur.
  • Deri altında kan toplanması ya da hematom (yaygın değildir).
  • Anormal yara (yaygın değildir).

Meme dikleştirme ve meme büyütme gibi bir kerede birden fazla işlem yapmak, ameliyat sonrasında sorun çıkma riskini arttırır.

Düşünülmesi Gerekenler

Meme protezi yaptıran çoğu kadın sonuçtan tatmin olur. Eğer ameliyat hakkında net ve gerçekçi beklentileriniz varsa ve bunları doktorunuzla paylaşırsanız, büyük ihtimalle sonuçtan memnun kalırsınız. Protezler, göğüslerinizi büyütür ve belki daha mutlu olacağınız bir şekil kazandırır ama hiçbir cerrah mükemmeli garanti edemez.

Ayrıca şunları aklınızda tutun:

  • Göğüs büyütme ve dikleştirme; ilerde hamilelik, kilo alma ve kilo kaybetme veya zaman içerisinde yer çekiminin gücü sonucunda memenizde meydana gelecek değişiklikleri önlemez.
  • İlerleyen zaman içinde eğer sızma, parçalanma, kırışma, şekil değişikliği gibi sorunlar gelişirse, protezin ameliyatla alınması ya da yenilenmesi gerekebilir. Bir noktada, ikinci bir ameliyat olma ihtimaliniz yüksektir. Tuzlu protezlerin parçalanma oranı yılda yüzde 1’dir.
  • Meme dokularında ve cildindeki bazı değişikliklere protezlerin sürekli olması neden olur. Eğer daha sonra proteziniz alınırsa, göğüslerinizde kalıcı kırışıklıklar, çukurlar ya da başka değişiklikler olabilir.
  • Uzmanlar, meme protezi yaptıran kadınların ameliyattan sonraki üçüncü yıllarında manyetik rezonans görüntülemesi (MRI)  yaptırmalarını ve bundan sonra da MRI’yı her iki yılda bir tekrarlamalarını tavsiye etmektedir. Manyetik rezonans görüntülemesi protezin bozulup bozulmadığını ve meme dokularının sağlıklı görünüp görünmediğini kontrol etmek için yapılır. Bu düzenli testin maliyeti, protez yaptırma maliyetinden daha büyük olabilir.
  • Bazı çalışmalar, meme protezlerinin kadınların emzirme becerilerini etkileyeceğini ileri sürmektedir ancak bu varsayımlar ispatlanmamıştır.

Sağlık sigortaları meme protezlerinin maliyetlerini, meme kanseri ameliyatı sonrasındaki göğsün yeniden yapılandırılması sürecinin bir parçası olmadığı sürece karşılamaz. Aynı şekilde sigortalar, ameliyat sırasında ya da sonrasında ortaya çıkan komplikasyonların tedavi maliyetleriyle protezlerin alınması veya değiştirilmesinin maliyetlerini de karşılamaz. Meme protezi yaptırmanızın sağlık sigortası ödemelerinizi nasıl etkileyeceğini ve nelerin sigortanızca kapsama alınacağını öğrenmek için sigortanızı kontrol edin.

Güvenilirliği

Meme Protezi Güvenliği Hakkındaki Tartışmalar

Silikon jel meme protezleri ile bağ dokuları hastalıkları arasındaki ilişki, çoğu araştırmanın ve toplumdaki tartışmanın konusunu oluşturur. Ancak çalışmalarda protezlerle bağ doku hastalıkları arasındaki ilişki net bir şekilde gösterilmemiştir. Avrupa’nın belli bölgelerinde ve Kanada ile ABD’de 1992-2006 yılları arasında silikon jel dolgulu protezlerin kullanımı kısıtlanmıştır. Çünkü protezin sızdırması ya da patlaması durumunda, vücudun içine sızacak silikon jelin vereceği zarardan kaygı duyulmaktadır.

Yeni nesil silikon protezleri, sıvı yerine jele benzer materyaller içeriyor. Bu türdeki protezler eğer parçalanırsa ya da kesilirse sızıntı yapmıyor.

Tuz solüsyonuyla doldurulmuş protezler güvenli kabul ediliyor ve meme büyütme operasyonlarında kullanılan protezler arasında birinci sırayı alıyor. Çünkü tuz solüsyonu, protezin sızdırması ya da parçalanması halinde, vücut tarafından güvenli bir şekilde emiliyor.

Doç. Dr. Muammer KENDİRCİ

Ameliyatsız cinsel organ penis büyütmek mümkün mü efendim.ameliyatla penis büyütmek ne kadara maliyet oluyor ... devamı