Nedir

Göğüs Omurgası Stenozu

Göğüs omurgası stenozu, omurga kanalının ya da omurlar arasındaki açıklığın daralması sebebiyle omuriliğin ya da omurilik sinirlerinin sıkışması ile gelişen bir durumdur. Göğüs omurgasının kendine özgü bazı özellikleri vardır ve bu da göğüs omurgası stenozununun, diğer bölgelerde gelişen stenozdan bir parça farklılık göstermesine neden olur. Göğüs omurgası stenozu nadiren tek başına görülür ve neredeyse her zaman bel bölgesindeki ve bazen de boyundaki (servikal) stenoz ile beraber gelişir.

Göğüs bölgesinde 12 tane omur bulunur ve bu omurlar majör organları koruyan 12 çift kaburga ile eklem yapar.  Göğüs omurgası dışarı doğru kıvrılır ve bu eğim boyun ya da bel kıvrımından daha yumuşaktır. Çünkü kaburgalar ve göğüs omurgası boyun ve bel bölgesinden daha sabittir. Göğüs omurgasının hareketi daha çok rotasyon (dönüş) şeklindedir ve çok az bükülür ya da uzar.

Her ne kadar omuriliğin boyutu değişmese de, göğüs bölgesindeki omurga kanalı doğal olarak daha dardır.  Bu durum, bu bölgede daha az ilave boşluk olduğu ve böylece problemlere yol açabilecek tıkanmanın (obstrüksiyon) daha az görüldüğü anlamına gelir.

Belirtileri

Belirtiler

Boyun ya da bel omurgası stenozunda olduğu gibi, göğüs omurgası stenozu da doğuştan ya da sonradan edinilmiş olabilir. Ancak belirtilerin gelişmesi bakımından oldukça önemli farklılıklar vardır.

Çoğu göğüs omurgası stenozu, eklemde artrit (eklem iltihabı), kemik çıkıntıları, disk dejenerasyonu ya da yaşlanma kaynaklı diğer değişiklikler gibi dejeneratif değişikliklere bağlı olarak gelişir. Dejenerasyon ilerledikçe sırtınızda ve bacaklarınızda ağrı hissedebilirsiniz, bacaklardaki ağrı yürüdükçe artar ve dinlendikçe azalır veya ağrı sırtınıza ve/veya bacaklarınıza yayılabilir. Yürürken sorun yaşayabilirsiniz, ayrıca bağırsak ya da mesanede işlev kaybı gelişebilir.

Göğüs omurgası doğal olarak zaten dar olduğundan doğuştan omurga stenozu olan kişiler omurgada ilave bir basınca dayanamazlar. Bu kişiler, ufak yaralanmaların hemen ardından omurilik sıkışması belirtileri (hasar gören bölgede hareket ya da his kaybı) gelişmesine meyillidir.

Tedavisi

Tedavi

Dejeneratif göğüs omurgası stenozu iltihap önleyici ilaçlar, ağrı yönetimi ve fizik tedavi gibi konservatif tedavi yöntemleri ile düzelebilir. Steroid enjeksiyonlar veya sinirlerin bloke edilmesi ağrı yönetimine yardımcı olabilir.

Ancak ağrı kontrol altına alınamazsa veya omurilik sıkışmasına dair işaretler varsa omurgadaki veya omurga sinirlerindeki basıncı azaltmak için ameliyat gerekli olacaktır. Geleneksel cerrahi seçenekler; omurga kanalında daha fazla yer açabilmek için yapılan laminektomi veya korpektomi ve omurgayı stabilize etmek (sabitleştirmek) ve omuriliğin hasar görmesini engellemek için yapılan omurga füzyonudur.

Bazı göğüs omurgası stenozu olgularında, minimal invasif ameliyat da bir seçenek olabilir. Ameliyat omurgayı doğrudan görüntüleyen bir mikroskop kullanarak endoskopi vasıtasıyla gerçekleştirilir. Mikro cerrahi teknikleri cerrahın sinir basıncını kaldırması ve yapıları onarabilmesi için gereken kesin ve hassas manevraları gerçekleştirmesine izin verir.

 

Op. Dr. Aytun AKTAN

Kordonlarım bağlı ama 10gündür adet olucakmışçasına ağrılar var özelliklede göğüslerimin ağrısı hala çok acıyor neden olabilir... devamı