Göğüs kanseri, göğüsteki hücrelerinin anormal ve kontrolsüz büyümeleri sonucunda gelişir. Buna sebep olan da küçük bir grup hücredeki genetik mutasyonlardır. Bu hücreler ölümsüz hale gelip sınırsızca bölünürler, bu da tümör oluşumuyla sonuçlanır. Göğüs kanserinin nerede başladığı ve şiddeti ile ilgili çeşitli türleri mevcuttur. Genellikle göğüste bir kitle görülür ve göğüs kanserinde kitlelerin özellikleri kanserin türü hakkında bilgi verebilir.

Göğüs kanserinde kitleler kontrolsüzce bölünen ve çok yakın olacak şekilde birleşmiş hücrelerden oluşurlar. Bazı göğüs kanseri türlerinde kitle, tümörün sebep olduğu doku hasarından dolayı bir yara dokusuyla çevrili olur. Bu tür göğüs kanserlerinde kitle dokunulduğunda çok sıkı ve sert hissedilecektir.

Diğer kanser türleri göğüs dokusunun kalınlaşması şeklinde kitlelere sebep olabilirler. Cincinnati Üniversitesi’ne göre bazı göğüs karsinom türlerinde kitleler daha küçük çıkıntılar halindedir, dolayısıyla daha düz ve daha az fark edilir olabilirler.

Göğüs kanserinde kitleler göğsün hangi bölgesinde oluşup büyüdükleriyle karakterizedirler. Göğüs kanseri kitleleri genellikle göğüsteki kanallarda, süt üreten lopçukların göğüs ucuna bağlandığı yollarda görülürler. Bazı durumlarda göğüs kanseri aynı zamanda lopçuklarda da görülebilir.

Tümörün göğüsün fiziksel olarak neresinde görüldüğü de belirleyici olabilir. Örneğin göğsün derin bölgelerinde veya cilde yakın, göğsün kenarlarında, kolun altında veya göğüs ucunun hemen altında olabilirler. Genellikle göğsün ortasında oluşan kitleler, göğsün kenarlarında oluşan kitlelere kıyasla daha tehlikelidir.

Göğüs kanserinde kitleler, hastanın ağrı duyup duymamasıyla da çeşitlenir. Eğer hasta ağrı yaşıyorsa, kitleye dokunulduğunda hassasiyet yaşanıyorsa, bu tip tümörler daha sıklıkla iyi huylu, kanseröz olmayan tümörler çıkarlar. Dokunulduğunda ağrı hissedilmeyen tümörlerin kanseröz olması daha sık görülse de sadece ağrı faktörüne dayanarak kanser veya kanser değil teşhisi koymak mümkün değildir.

Göğüs kanseri yaşayan kadınların yaklaşık %15’i kitleden dolayı ağrı şikayeti yaşadıklarını belirtmişlerdir. Göğüs kanseri kitlesiyle ilişkili ağrı genellikle sadece bir göğsü etkiler. Ağrı kitlenin etrafında hissedilen inatçı bir ağrı olarak görülür. Ağrılı bir göğüs kanseri kitlesinin daha detaylı olarak incelenmesi kanser teşhisinin konulması veya kanser ihtimalinin elenmesi için şarttır. 

Uzm. Dr. Meftun ÇELİKÇİ

öncelikle geçen gün test yaptırdım hemogram testi. sonuçlarım : hgb:11.3 normal aralık: 12.3-15.3 /// mcv:76.9 normal aralık :80-96/// rdw:16.0 norm... devamı