Nedir
Normal bir gözde dışarıdan gelen ışınlar kornea ve lenste kırılarak görme merkezine düşerek net görüntü oluştururlar.
Bazı durumlarda ise kornea, lens ve gözün yapısına bağlı olarak, görüntüler retina üzerinde net olarak oluşmayabilir.
Normal Göz: Sağlıklı bir gözde cisimlerden yansıyan ışınlar gözün görme merkezinde odaklanır ve kişi gözlük ya da kontaktlens ihtiyacı olmadan net bir görüş elde eder.
Astigmat Göz: Gözün kornea dokusundaki şekil bozukluğundan dolayı cisimlerden yansıyan ışınlargörme merkezinde değil iki farklı noktada odaklanıyorsa astigmat kusuru oluşur. Kişi hem yakın hem uzak mesafede net göremez. Gözlük-Kontakt lens kullanımıyla görüntü netleştirilebileceği gibi Excimer Laser&Lasik yöntemiyle astigmat tamamen tedavi edilebilir.
Miyop Göz: Cisimlerden yansıyan ışınlar tam olarak görme merkezinde değil daha önde odaklanıyorsa gözde miyopi vardır ve kişi uzağı yakına göre daha bulanık görür. Gözlük-Kontaktlens kullanımıyla görüntü netleştirilebileceği gibi Excimer Laser&Lasik yöntemiyle miyopi tamamen tedavi edilebilir.
Hipermetrop Göz: Cisimlerden yansıyan ışınlar tam olarak görme merkezinde değil daha arkada odaklanıyorsa gözde hipermetropi vardır ve kişi yakını uzağa göre daha bulanık görür. Gözlük-Kontakt lens kullanımıyla görüntü netleştirilebileceği gibi Excimer Laser&Lasik yöntemiyle hipermetropi tamamen tedavi edilebilir.
Miyopi
Gözün ön-arka uzunluğu, kornea kırıcılığı ya da her ikisi olması gerekenden fazla ise objelerin görüntüleri, sarı noktanın önünde oluşur. Miyoplar; yakını iyi görebildikleri halde, uzağı bulanık görürler.
Cisimlerden yansıyan ışınlar tam olarak görme merkezinde değil daha önde odaklanıyorsa gözde miyopi vardır ve kişi uzağı yakına göre daha bulanık görür. Gözlük-Kontaktlens kullanımıyla görüntü netleştirilebileceği gibi Excimer Laser&Lasik yöntemiyle miyopi tamamen tedavi edilebilir.
Hipermetropi
Gözün normalden kısa, korneanın eğriliğinin yani kırıcılığının az olması ya da her ikisinin bir arada bulunması sebebiyle, görüntü sarı noktanın arkasında oluşur. Göz içinde bulunan lens; şeklini değiştirerek (akomodasyon) kırıcılığını arttırır ve görüntüyü sarı nokta üzerine taşımaya çalışır.
Hipermetropi eğer lensin telafi edebileceği sınırlarda ise, kişi uzağı da, yakını da görebilir veya uzağı görür, yakını bulanık görür. Bu sırada lensin şekil değiştirebilmesi için göz içindeki minik kaslar çok çalıştığından; gözde çabuk yorulma hissi, göz ağrısı ve baş ağrısı ortaya çıkar. Lensin şekil değiştirme kabiliyeti, çocukluk ve gençlikte çok iyi olmasına karşın yaş ilerledikçe azalır ve kişi önce yakını sonra da uzağı seçemez hale gelir.
Cisimlerden yansıyan ışınlar tam olarak görme merkezinde değil daha arkada odaklanıyorsa gözde hipermetropi vardır ve kişi yakını uzağa göre daha bulanık görür. Gözlük-Kontakt lens kullanımıyla görüntü netleştirilebileceği gibi Excimer Laser&Lasik yöntemiyle hipermetropi tamamen tedavi edilebilir.
Astigmatizma
Astigmatizma, çoğu kez korneadaki şekil bozukluğuna bağlıdır ve basitçe anlatmak gerekirse korneanın yumurta biçiminde olmasıdır. Bu durum iki eksende farklı kırılmaya yol açar, örneğin bir eksende numara 1 ve diğer eksende 3 ise aradaki fark astigmatizma sonucudur ve astigmatizmanın değeri 3-1=2 dir. Astigmatizma, bulanık veya gölgeli (çift) görmeye sebep olur.
Gözün kornea dokusundaki şekil bozukluğundan dolayı cisimlerden yansıyan ışınlargörme merkezinde değil iki farklı noktada odaklanıyorsa astigmat kusuru oluşur. Kişi hem yakın hem uzak mesafede net göremez. Gözlük-Kontakt lens kullanımıyla görüntü netleştirilebileceği gibi Excimer Laser&Lasik yöntemiyle astigmat tamamen tedavi edilebilir.
Presbiyopi
Hipermetropi ile karıştırılır, ancak bu durum, gözü bozuk olmayan insanlarda da ortaya çıkan, lensin yaşlanmasına bağlı yakını görememe olayıdır. Öyle ki lensin şekil değiştirerek yakına odaklama yapabilmesi için belli bir esnekliğe sahip olması gerekir. Yaş ilerledikçe, lens bu esnekliğini kaybeder. Presbiyopinin başlangıç yaşları 40-45 arasıdır. Hipermetroplarda bu durum daha erken gelişir. Miyoplar, gözlüklerini çıkararak daha iyi okuyabildiklerini fark ederler.
- Yakın cisimlere gözün odaklaşamaması
- Gözlerde zorlanma
- Gözlerde yorgunluk
- Başagrısı da olabilir.
Düzgün çalıştıkları zaman göz mercekleriniz cisimlere dogru odaklaşabilmek için biçim degiştirir.
örnegin, yakındaki bir cisme bakıyorsanız silier kaslar kasılırlar ve merceklerin kalınlaşmasını saglarlar. Sonuçta cisim üzerinde dogru odaklanma olur. Fakat yaşlılıkta mercekler sertleştigi ve kaslar elastikiyetini kaybettigi için yakın cisimleri görmekte zorluk çekilir. Bunun sonucu ortaya çıkan rahatsızlıga presbitlik (presbyopia) denir.
Körlük Nasıl Oluşur?
Op. Dr. Sinan GÖKER
bugün melek hanımın programında izledim,fakat benmi kaçırdım bilemiyorum.astigmatlı göz bozukluğuna lazer uygulanıyormu.teşekkür ederim.... devamı
Gözlükler Tarih Olur Mu?
Astigmat Nedir Ve Tedavisi
Astigmatik Keratotomi
Kök Hücreyle Göz Tedavisinde İlk Aşama Geçildi
Bilinçli Göz Kırpma İle Korunun