- İçindekiler
- Hızlı Kurtuluş
- Doğal Kurtuluş
- Ne Kadar Sürede
Hızlı Kurtuluş
Göz iltihabı ya da konjunktivit, göz küresini göz kapağıyla birleştiren ince zarın (konjunktiva) şiddetli iltihaplanmasıdır. Buna bir bakteri, virüs ya da bazı tahriş edici ya da alerjen maddeler neden olabilir. Konjunktivit aynı zamanda ya bakteriyel ya virütik ya da alerjik konjunktivit olarak bilinir. Bakteri ya da virüslerin neden olduğu konjunktivit bulaşıcıdır. Bu göz enfeksiyonu genelde kızarıklık, kaşınma, gözde aşırı sulanma ve göz akıntısı şeklinde kendini gösterir. Gözün kızarmasının nedeni konjunktivada bulunan kan damarlarının genişlemesidir. Göz iltihabından kurtulmak için hem reçeteyle satılan ilaçlara hem de evde hazırlanan doğal ilaçlara başvurabilirsiniz.
Göz İltihabından Hızlı Bir Şekilde Nasıl Kurtulursunuz?
Göz iltihabından hızlı bir şekilde kurtulmanın ilk adımı gözleri temiz tutmaktır. Gözlerinizi düzenli aralıklarla, ılık suyla ıslatılmış pamuk ya da mendil kullanarak silin. Biriken göz akıntısının oluşturduğu kabuğun uzun süre gözde kalmasına izin vermeyin. Gözlerinizi temizledikten sonra, ellerinizi su ve sabunla yıkamayı unutmayın. Göz iltihabının tedavisinde sonraki adım, iltihabın bir bakteri mi yoksa virüsten mi kaynaklandığını saptamaktır. Bakteriyel bir konjunktivitse, doktorunuzun tavsiye ettiği antibiyotikli bir göz damlası ya da merhemi kullanabilirsiniz. Gözünüze merhem sürmeden önce ve sürdükten sonra ellerinizi yıkamanız gerektiğini tekrar hatırlatalım.
Göz iltihabına bir bakteri değil de virüs neden oluyorsa antibiyotikli ilaçların etkisi olmayacaktır. Virütik konjunktivitin kendine özgü bir süreci vardır ve kendiliğinden yok olur. Bu sırada, meydana gelen şişkinlik ve tahriş gibi belirtileri reçetesiz satın alınan ilaçlarla hafifletebilirsiniz. Göz iltihabından kurtulmak için en sık kullanılan ve reçetesiz alınabilen ilaçlar steroid yapıda olmayan iltihap önleyici ilaçlar ve asetaminofendir. Eğer söz konusu konjunktivit alerjik türdense düzenli temizlik, antihistamin ve iltihap önleyici damlaların, dekonjestan ve mast hücre stabilizatörlerin kullanımı yardımcı olacaktır. Durumun ciddiyetine göre doktorunuz bazen steroidler de yazabilir.
Doğal Kurtuluş
Göz İltihabından Doğal Bir Yolla Nasıl Kurtulabilirsiniz?
Küçük çaplı göz iltihabının belirtilerinin tedavisinde doğal yöntemlere başvurabilirsiniz. Evde hazırlanan ve göz iltihabının tedavisinde sıkça kullanılan bazı ilaçları aşağıda bulabilirsiniz.
- Sıcak ya da soğuk kompres, konjunktivitin gözde yarattığı tahrişi ve kaşıntıyı azaltabilir. Birkaç dakika boyunca sıcak kompresten sonra buz ya da soğuk kompres uygulayın. Göz iltihabından bir an önce kurtulmak için sıcak ve soğuk kompresi dönüşümlü olarak uygulayın.
- Konjunktivitin belirtilerini azaltmak için çay poşetleri de kullanabilirsiniz. Yeşil çay poşetlerini ortalama 10 ile 15 dakika boyunca gözün üstüne koyun.
- Çok az miktarda badem ya da hindistan cevizi yağını göz kapağı boyunca sürün. Bunu yaparken yağın göze gelmemesine dikkat edin.
- Konjunktivit tedavisinde kullanılabilecek diğer bir etkili doğal ilaçsa kirpi otu bitkisidir. Bu bitki hem kompres hem de tentür olarak kullanılabilir.
- Göz iltihabının belirtilerini azaltmakta kompres ya da tentür olarak kullanılabilecek bir başka bitkiyse göz otudur. Öncelikle göz otu çayını hazırlayın ve kompresi çaya (soğuk da olabilir) batırarak gözleri temizlemek için kullanın.
- Göz iltihabı tedavisinde kullanılabilecek çok etkili diğer bir doğal ilaç, sarı papatya çayıdır.
- Bal, iltihap önleyici ve antiseptik özelliğiyle tanınır. Konjunktiviti tedavi etmek için balı sıcak suyla karıştırın ve doğrudan göze dökün.
Ne Kadar Sürede
Göz İltihabından Ne Kadar Sürede Kurtulunur?
Göz iltihabının süresi enfeksiyonun ciddiyetine ve konjunktivitin türüne bağlıdır. Bakteriyel konjunktivitin belirtileri, doğru bir şekilde tedavi edildiğinde bir iki gün içinde azalır. Virütik türünün kendine özgü bir süreci vardır ve iki üç gün içinde iyileşebilir. Ancak belirtiler bazen bir iki hafta da sürebilir. Alerjik göz iltihabının belirtileriyse genelde alerjiye neden olan maddenin gözden uzaklaşmasıyla azalmaya başlar. Uygun bir tedavi yöntemine başvurulduğu takdirde bu konjunktivit türü bir iki gün içinde yatıştırılabilir.
Göz iltihabından kurtulmak için başvurulan tedavi yöntemleri konjunktivitin türüne göre değişir. Bu nedenle, herhangi bir tedaviye başlamadan önce hangi tür konjunktivitle karşı karşıya olunduğunu saptamak amacıyla bir doktora gitmek önemlidir. Ayrıca gözün içine herhangi bir madde sürülmeden önce doktora başvurmakta da fayda vardır. Bütün bunlarla birlikte konjunktivitin yayılmasını engellemek için gerekli temizlik kurallarına uymaya da özen gösterin. Gözünüz alerjik göz iltihabına karşı hassassa, hangi maddelerin alerjik etkide bulunduğunu öğrenmeye ve gözünüzü bu maddelerden korumaya özen gösterin.
Gastritin neden olduğu sağlık sorunları nelerdir?
Op. Dr. Buket AYOĞLU
Gözlerim çok kanlandi ve etrafında iltihap akntsindan kaynaklanan birşeyler oluyor tamda vize hftasindayim bna onerecegiz etkili bi damla var mi dokto... devamı
Kornea Abrazyonu (Saydam Tabaka Aşınması) Tedavisi
İris İltihabı (İritis)
Mikrobik Göz Enfeksiyonları
Refraktif Lens Değişimi Nedir?
Lasik Tedavisi Öncesi Ve Sonrası