Glanülom, dokunun kanserli olmayan iltihabıyla tanımlanan tıbbi bir durumdur. Genel olarak, dokunun sadece küçük bir kısmını sarar ve buna sahip kişi genelde hiç belirti yaşamaz. Aslında, granülomların çoğu ilişkisiz sebeplerle yapılan bir röntgen yoluyla keşfedilir. Bir röntgen muayenesi sırasında bulunduğunda granülom genelde kanserle karıştırılır.
Granülomların çoğu bir dokudaki hasarın, özellikle bir enfeksiyonun sonucudur. Bunlar akciğerlerde meydana gelebilir ve en yaygın sebepleri histoplazmoz adı verilen mantar enfeksiyonudur. Granülom oluşumuyla ilişkili başka koşullar arasında berilyoz, sifilis (frengi), sarkoidoz, Crohn’s hastalığı, tüberküloz (verem), Churg-Strauss sendromu ve Wegener granülomatozu bulunur.
Bu durumlar sonucunda oluşan granülom genelde kireçlenmiş granülomdur. Bu tür kalsiyum birikimleri içerir ve gelişimi genelde zaman alır, yani birçoğu tespit edilmeden çok çok önce vücutta vardır. Başka bir tür kasık granülomu, yani genital bölgenin bakteriyel enfeksiyonudur. Calummatobacterium granulomatis adlı bir bakteriden kaynaklanır ve çoğunlukla Guayana, Güneydoğu Hindistan ve Yeni Gine gibi tropik ve alt tropik bölgelerde yaşayan bireyleri etkiler. Ek olarak, bu cinsel yolla bulaşan bakteri kadınlardan çok erkekleri, özellikle eşcinsel erkekleri etkiler. Bu hastalığı olan bir kişide genital bölgede kabarcıklar veya yumrular meydana gelir, bunlar sonunda açık yaralara dönüşür.
Kasık granülomunun hemen tedavi edilmesi gerekir çünkü genital bölgede büyük hasara neden olabilir ve vücudun başka bölgelerine sıçrayabilir. Bu durumu tedavi etmek için genelde antibiyotik almak ve bölgenin üç ila beş haftada iyileşmesine izin vermek gereklidir. Ek olarak, enfekte olmuş biri sonraki bir zamanda bakteriye tekrar yakalanabilir.
Akciğerler ve Kalsiyum
Op. Dr. Süleyman ESERDAĞ
merhaba hocam vajinoplasti ve labioplasti amelyatları aynı anda yapılırmı iyileşme süresi nedir vede ikisnin beraber ameliyat ücreti nedir acaba şimdi... devamı
Alerji Ve Astım: Genellikle Birlikte Meydana Gelir
Akciğer Enfeksiyonuna Yakalanmamanın 5 Yolu
Burun Akıntısının Nedenleri Nedir?
Kronik Bronşit Belirtileri Nelerdir?
Astım Nasıl Başlar?