- İçindekiler
- Buruna Su Çekmek Ne İşe Yarar?
- 1. Adım: Ne Lazım?
- 2. Adım: Tuzlu Suyu Hazırlayın
- 3. Adım: Konumunuzu Alın
- 4. Adım: Tuzlu Suyu Püskürtün
- 5. Adım: Bırakın Sular Dökülsün
- 6. Adım: Burnunuzu Temizleyin ve Tekrarlayın
- Ya Burnunuz Yanarsa?
- Burun Temizleme Etkisini Ne Kadar Hızlı Gösteriyor?
- Burun Temizlemeyi Ne Sıklıklı Yapmalı?
- Burun Temizliği Sizin İçin Faydalı mı?
- Sinüzitler Nasıl Tıkanıyor?
- Burun Yıkama Ne Yapar?
- Alerjenleri Azaltmanın Yolları
- Doktorunuzla Birlikte Çalışın
Buruna Su Çekmek Ne İşe Yarar?
Burnunuz alerjiler veya grip yüzünden tıkalı mı? Burun yıkama yardım edebilir mi? Burun yıkamak işte şu şekilde işliyor: burun deliklerinizden birine tuzlu çekin. Bu su burun boşluğunuzdan diğer deliğe akarken sümükleri ve alerjenleri yıkar. Bu adım adım rehber size bunu nasıl yapacağınızı öğretecek.
1. Adım: Ne Lazım?
Buruna su çekmek için bir su kabına ve tuzlu su çözeltisine ihtiyacınız var. Bunun için önceden hazırlanmış dolu kaplar veya bir şırınga kullanabilirsiniz. Bu tür malzemeleri eczanelerde kolaylıkla bulabilirsiniz. Bazı insanlar avuç içlerinde çukur oluşturup tuzlu suyu burunlarına çekerler, fakat bu yöntem yeni başlayan biri için zor olabilir.
2. Adım: Tuzlu Suyu Hazırlayın
Hazır dolu şişe alırsanız, bu adımı atlayın. Ya da burna tuzlu su uygulamak için hazır satılan tozlardan alabilir ve paketin üzerindeki talimatları takip edebilirsiniz. İki bardak ılık (sıcak değil) su ile başlayın. Tuzun etkisini yumuşatmak için yarım veya çeyrek çay kaşığı iyotsuz tuz ve bir çimdik karbonat ekleyin.
3. Adım: Konumunuzu Alın
Sıkılan bir şişe, şırınga gibi bir şey kullanıyorsanız yaklaşık 45 derecelik bir açıyla lavaboya eğilin. Burun deliklerinizden biri lavaboya doğru yönelecek şekilde başınızı eğin. Başınızı arkaya yatırmayın.
4. Adım: Tuzlu Suyu Püskürtün
Burun deliğinize plastik tüpü veya şırıngayı yerleştirin. Damlalık, küçük şişe veya şırınganın ucu bir parmak kalınlığından daha fazla içeri girmemeli. Ağzınızı açarak, şırıngayı ve şişeyi burun deliğinize sıkın. Burnunuzdan değil, ağzınızdan nefes almayı unutmayın.
5. Adım: Bırakın Sular Dökülsün
Tuzlu su burun pasajlarından geçecek ve diğer burun deliğinizden ve belki ağzınızdan çıkacaktır. Bu suyu tükürmelisiniz, yutmayın. Fakat bir kısmı boğazınızdan içeri akarsa size zarar vermez.
6. Adım: Burnunuzu Temizleyin ve Tekrarlayın
Kalan solüsyonu çıkarmak için nazikçe sümkürün. Aynı süreci diğer burun deliğinizle tekrarlayın. İşinizi bitirdikten sonra, solüsyonu burnunuzdan iyice temizlediğinize emin olun ve kullandığınız malzemeleri mutlaka temizleyin. Onları tekrar kullanmak için temiz ve kuru bir yere koyun.
Ya Burnunuz Yanarsa?
Solüsyondaki tuz miktarını azaltmaya çalışın ve soğuk veya sıcak su yerine ılık su kullanın. Başınızı 45 derecelik bir açıyla yana yatırın, geriye yatırmayın. Ağzınızı açık tutun ve burnunuzdan nefes alıp solüsyonu gırtlağınıza çekmeyin.
Burun Temizleme Etkisini Ne Kadar Hızlı Gösteriyor?
Bir veya iki dakika sonra etkisini görebilirsiniz. Bunu yapmaya devam ettikçe daha çok faydasını görürsünüz. Bir araştırmaya göre uzun bir süre boyunca burun temizliği yapmak, insanlara, sinüs belirtilerini kontrol altına alıp hayat kalitelerini artırmalarında yardımcı olmaktadır.
Burun Temizlemeyi Ne Sıklıklı Yapmalı?
Günde bir kez tuzlu su çözeltisi kullanmak sümüğün incelmesine ve burun ardı akıntının azalmasına yardımcı olarak burun deliklerinizi bakterilerden temizler. Ayrıca burna çekilmiş olan alerjenleri de temizler. Belirtiler ortadan kaybolduktan sonra, insanlar belirtilerin bir daha gelmemesi için haftada üç kez temizlik yapmayı faydalı bulmaktadır.
Burun Temizliği Sizin İçin Faydalı mı?
Burun temizleme kronik sinüzit belirtilerine, burun alerjilerine, akut sinüzite, nezlelere ve hatta gribin burun belirtilerine iyi gelmektedir. Bu yöntem hem çocuklar hem de yetişkinler için emniyetli bir yöntemdir. Öyle etkilidir ki bazı insanlar belirtilerden kurtulmak için onu her gün uygulamaktadır. Bununla birlikte eğer bir kulak enfeksiyonunuz varsa veya burun deliklerinizden biri tıkalıysa ve nefes alamıyorsanız, uygulamamanız gerekiyor.
Sinüzitler Nasıl Tıkanıyor?
Burunda havayı filtre eden iki delik vardır. Kafatasının kemiklerinde pasajlara açılan ve sinüs denilen dört tane boşluk vardır. Pasajlar ve sinüsler sümüksü bir çeperle kaplıdır. Örneğin nezle veya alerji yüzünden iltihaplanırsa, şişer ve sinüslerin boşalmasını engeller. Bakteriler birikerek bir sinüs enfeksiyonuna neden olabilir. Bu da daha fazla iltihaplanmaya, şişliğe, tıkanmaya ve ağrıya neden olur.
Burun Yıkama Ne Yapar?
Burun çeperlerinde siliya denilen kıl benzeri yapılar bakterileri ve diğer artıkları boğaza taşır ve burada zarar vermeden yutulabilirler. Çeperler şişince siliyalar işlerini yapamazlar. Burun yıkamada tuzlu suyu burun deliklerini temizlemek için kullanırsınız. Tuzlu su ayrıca nemi eski haline getirir ve sümüksü çeperlerin iltihabını azaltır. Şişlik azalır ve nefes almak kolaylaşır.
Alerjenleri Azaltmanın Yolları
Eğer alerjileriniz varsa, kolay bir şekilde nefes alabilmek için alerji tetikleyicilerden kaçınmak çok uğraştırır. Bu, sıcak mevsimlerde evinizde ve arabanızda klima kullanmak, kapalı mekanlardaki nemi azaltmak, duş alırken ve yemek pişirirken sürekli olarak havalandırmayı açmak demektir. Düzenli olarak elektrik süpürgesiyle temizlik yapmak, koruyucu yatak ve yastık örtüleri kullanmak da faydalı olur.
Doktorunuzla Birlikte Çalışın
Araştırmalardan birine göre kronik sinüs sorunları olup burun yıkama yapan insanlar daha az ilaç kullanmayla idare edebilmektedir. Sizin için doğru olanı bulabilmek amacıyla doktorunuzla konuyu görüşün. Ve eğer şimdi ilaç alıyorsanız, önce doktorunuzla görüşmeden ilacı kesmeyin.
Astımdan Korunma
Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN
kızım 4 yaşında .3 yaşında kreşe başladı ve grip olmasıklığıda ayda 3 kez bu 9 aydır devam ediyor.bu arada havale .sinüzit.orta kulak iltihabı ve gen... devamı
Sonbaharda Vücut Direncinizi Bitki Çaylarıyla Güçlendirin
10 Yaygın Alerji Tetikleyici
Alerjileriniz Kontrol Dışı Mı?
Grip Ve Alerji Belirtileri İçin Doğal Bir Tedavi