Fotosensivite olarak da bilinen güneşe duyarlılık birkaç sebepten dolayı oluşabilir ve kaşınan, yanan cilt döküntülerine, lekelere sebep olabilir. Güneşe duyarlılık porfiri, lupus veya polimörföz ışık eripsiyonu (PLE) gibi altta yatan bir medikal durum nedeniyle ortaya çıkabilir. Bazı vakalarda bu altta yatan sebebin tedavi edilmesi gerekir ancak beslenmede yapılan değişiklikler de yardımcı olacaktır.

Yapay tatlandırıcı sakarin güneşe duyarlılığa sebep oluyor veya artırıyor olabilir. Porfirinin kutena tarda türü varsa alkol almamanız gerekir. Nadir de olsa fotosensitivite kereviz, rezene, dereotu, misket limonu, maydonoz, incir, enginar ve marul yemekten de gelişebilir. Binbirdelik otu, krizantem, karahindiba, ayçiçeği gibi bazı şifalı bitkiler de zaman zaman güneşe duyarlılığı artırmaktadır.

Beta-karoten içeriği zengin gıdaları daha fazla tüketmeniz tavsiye edilir. Bunlar arasında tatlı patates ve havuç bulunur. Beta-karoten alımını artırmak özellikle de porfiri veya LPE sebebiyle fotosensitivite  varsa etkilidir. Beta-karotenin antioksidan özellikleri güneş ışığının zararlarından koruyucudur. Çikolata da benzer antioksidan özellik gösterebilir.

Bazı takviyeler almak fotosensitivitesi olan kişilere tavsiye edilir. Bunlar arasında beta-karotenin yanına adenozin monofosfat, yeşil çay özütü, nikotinamid, B6, C ve E vitaminleri bulunur. Likopen ve karışık karotenoid takviyeleri de faydalıdır. Bazen balık yağı ve B3 vitamin takviyesi de önerilir ancak herhangi bir takviye almadan önce doktora danışılması tavsiye edilir.

İlaçlar gibi doğal takviyelerin de yan etkisi olabilir ve aldığınız ilaçlarla etkileşime girebilirler. Örneğin büyük dozlarda beta-karoten almak cilde sarımsı bir renk verebilir. B3 ve B6 vitaminlerinin yüksek dozları da çeşitli negatif etkilere yol açmaktadır bu yüzden sadece doktor tavsiyesi ile alınmalıdırlar. 

Op. Dr. Sinan GÖKER

İyi günler.gündüzşeri güneş ışığından veya yüksek ışıklı ortamlarda görmem cok ciddi derecede bozuluyor.dışarıda güneş gözlüğü kullanarak idare ediyor... devamı