Akıl sağlığı ve hafıza, genel sağlığı destekleyen önemli bilişsel faktörlerdir. Gıdalar ve takviyeler beyin fonksiyonunu iyileştirebilir. Oxford Üniversitesi’ne göre 70 yaşın üstündeki 6 bireyden 1’i bilişsel zayıflama yaşamaktadır. Bu yetişkinlerin yarısı ise 5 yıl içinde bunama veya Alzheimer hastalığı ile karşı karşıya gelmektedir.

Vitaminler

B6, B12 vitaminleri ve folik asit Alzheimer hastalığı ile ilişkili bir amino asit olan homosistein seviyelerini düzenler. Aynı B vitaminleri beyin küçülmesi hızını azaltmaktadır. Bu hızın düşük olduğu yetişkinler bilişle ilgili testlerde çok daha iyi sonuçlar almıştır. Ayrıca D vitamini eksikliği depresyon, uykusuzluk, ruh hali dalgalanması ve yorgunluk gibi durumlara yol açabilir. D vitamini beyin dahil vücudun her yerinde sağlıklı hücre büyümesine katkıda bulunur.

Mineraller

Demir beyin hücrelerinin düzgün büyümesi için ve nörotransmitter sentezi için önemli bir maddedir. Hamile kadınlarda demir eksikliği çocukların bilişsel performansında ve davranışlarında önemli değişikliklere sebep olabilir. Doğum döneminde demir eksikliği hafıza ve öğrenmede kalıcı hasarlar yaratabilir. Ayrıca hamilelerde çinko alımı da çocuğun beyninin düzgün gelişmesi için, hafıza ve öğrenme yetenekleri için gereklidir.

Bitkiler

Gingko bitkisi hafızayı ve dolaşımı iyileştirir. Gingkoda flavonoidler ve terpenoidler bulunur. Bunların antioksidan etkisi vücutta hücre hasarına sebep olan serbest radikallere karşı savaşır. Klinik deneylerde gingkonun beyne kan akışını iyileştirdiği, bunama ve Alzheimer hastası olan kişilerde bilişsel işlevi geliştirdiği görülmüştür. Ashwagandha (Hint ginsengi) bitkisi de stres tedavisi, zihinsel berraklık, hafızayı geliştirme için iyidir.

Enzimler

PKMzeta enzimi uzun dönem hafızayı düzenlemekten sorumludur. Bu enzimin, beyin hücreleri arasında diğer enzimlerin kuramadığı bağlantıları kurduğu düşünülmektedir. Bu enzimin üretimini canlandırmak uzun dönem hafızayı geliştirebilir ve yaşlılıkla gelen bilişsel zayıflamayı önleyebilir. Ancak standart bir tedavi geliştirilmeden önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. 

Prof. Dr. Kaan AYDOS

hocam merhaba azosperm hastasıyım 2009 yılında micro tese oldum matırasyon arresti çok sayıda elengo hücreler çıktı genartta bunlarla tüp bebek denen... devamı