Hamilelik sırasında anneleri depresyon geçiren çocuklar ergenlik döneminde şiddet dâhil olmak üzere anti-sosyal davranmaya daha yatkın oluyorlar. Dahası, kendi ergenliklerini öfkeli ve sıkıntılı geçiren anne adayları hamileliklerinde depresyona girmeye daha müsaitler, bu yüzden kendi geçmişlerinin de çocuklarında tekrarlanması daha muhtemel.

Bu bulgular Cardiff Üniversitesi, Londra King’s College ve Bristol Üniversitesi’nin yaptığı boylamsal araştırmanın sonuçları. Araştırma Çocuk Gelişimi dergisinin 2010 Ocak/Şubat sayısında yer alıyor.

Çalışma şehirlerin fakir ve farklı ırkları barındıran kesimlerinde yaşayan 120 Britanyalı genci inceleyerek annelerin hamilelikte depresyon geçirmesinin rolünü araştırdı. ‘Çocukların doğum sonrası depresyondan ne kadar etkilendiği üzerine pek çok çalışma yapıldı,’ diyor uzmanlar. ‘Ancak hamilelik sırasındaki depresyonun da anne karnındaki bebeğe etkisi olabilir.’ Gençlerin anneleriyle hamilelikleri sırasında, doğum sonrasında, çocuklar 4, 11 ve 16 yaşındayken görüşüldü.

Video: Depresyon

Çalışma hamilelikleri sırasında depresyon geçiren annelerin çocuklarının 16 yaşında şiddete başvurmasının 4 kat daha fazla olası olduğunu saptadı. Bulgular hem kızlar hem erkekler için geçerliydi. Annelerin depresyonuysa kendi ergenliklerindeki sıkıntılar ve asabiyetle ilişkilendirildi.
Hamilelik depresyonuyla gençlerin şiddet eğilimi arasındaki bağlantı sosyal statü, etnik köken, aile yapısı, annenin yaşı, eğitimi, medeni durumu, IQ’su veya çocukluğunun herhangi bir vaktinde geçirdiği depresyon gibi ailenin içinde bulunduğu çevresel faktörlerle açıklanamadı.

‘Hamilelik depresyonunun çocuğu ileriki yaşlarda nasıl anti-sosyal davranışlara yönelttiği henüz açıklanamıyor ama bulgularımız geçmişinde davranış sorunları olan ve hamilelik depresyonu geçiren kadınların daha fazla sosyal desteğe ihtiyaç duyduğu yönünde,’ diyor araştırmacılar.

Uzm. Dr. Henri Griladze

Bir hastada manik depresif major depresyon sanrisal bozukluk donemsel olarak teshis edilebilir mi tesekkurler... devamı