Antidepresanlarla İlgili Yersiz Korkular
Antidepresanlar terapinin yanında, depresyon tedavisinin yaygın bir parçasıdır. Genelde etkilidirler de. Antidepresanlarla tedavi edilen 10 kişiden 6’sı, denedikleri ilk ilacın işe yaradığını söylüyor. Eğer denedikleri ilk antidepresan ilacı işe yaramıyorsa, çoğunlukla ikinci veya üçüncüsü işe yarar. Çoğu kişi sonuçta kendilerine iyi geleni bulur. Ama uzmanlar, antidepresandan fayda görebilecek çoğu insanın, onlara dair korkuları ve önyargıları yüzünden antidepresanı bir kere bile denemediğini söylüyorlar.
İşte burada bir antidepresanın size iyi gelip gelmediğine karar vermenize yardımcı olabilecek sekiz yaygın korku ve gerçeği bulabilirsiniz.
Antidepresanlar, sorunlarınızı çözmekten ziyade onları unutturur.
Aksine, antidepresanlar, sorunlarınızı unutturamaz, ama onları çözmenizi kolaylaştırabilir. Depresyonda olmak, sorunları algılama şeklinizi çarpıtabilir ve meseleleri çözecek enerjiyi yok edebilir. Birçok terapist, antidepresanın tedavi sürecindeki hastalarının ilerlemesine yardımcı olduğunu söylüyor.
Antidepresanlar, kişiliğinizi değiştirir veya sizi bir yaratığa dönüştürür.
Hayır, antidepresanlar doğru kullanıldığında kişiliğinizi değiştirmez. Yeniden kendiniz gibi hissetmenize ve eski hayatınıza dönmenize yardımcı olur (Eğer depresyonda olmayan biri antidepresan alırsa, kişinin ruh hali veya yaşam şekli değişmez). Belli antidepresanlar kişide arada sırada duygusuzluk veya duygu kaybı yaşanmasına neden olabilir. Bu durumda farklı bir antidepresana geçmek gerekebilir.
Antidepresanlar kilo aldırır.
Bütün ilaçlar gibi antidepresanların da yan etkileri vardır ve kilo aldırma birçoğunun ortak yanıdır. Bazı antidepresanlar, diğerlerinden daha fazla kilo aldırır; bazıları da bunun aksine biraz kilo vermenize neden olabilir. Eğer endişeniz buysa, doktorunuzla görüşün.
Eğer antidepresan almaya bir başlarsam, hayatımın geri kalanında da almam gerekir.
Antidepresan alan çoğu insanın ömür boyu olmasa da altı aydan dokuz aya kadar devamlı antidepresan alması gerekir. Bir antidepresan, depresyonu kontrol altına aldığı zaman, ilaçlarınızı azaltma zamanına karar vermek için doktorunuzla görüşmelisiniz ve sonrasında aldığınız dozu aşamalı olarak azaltmalısınız. Antideprasanları birden bırakmak, baş ağrıları, sersemlik ve bulantı gibi sorunlara yol açabilir.
Antidepresanlar cinsel hayatımı mahveder.
Antidepresanların cinsel işlevlere etki edebilir. Sorun genelde cinsel isteksizlikten ziyade orgazm olamamaktır. Ama depresyonun kendisi libidoyu azaltıyorsa, depresyonu hafifleten bir ilaç, cinsel hayatınızı da iyileştirebilir. Diğer yan etkilerde olduğu gibi, bazı antidepresanların diğerlerine göre cinsel sorunlara yol açma ihtimali daha fazla olabilir.
Antidepresanlar pahalıdır ve sigorta tarafından karşılanmaz.
Antidepresanlar, genelde reçeteli ilaçları ödeyen sigorta poliçeleri kapsamındadır. Antidepresan terapisi maliyetleri, dozaja, aldığınız ilaçlara ve muadili bulunup bulunmadığına bağlı olarak büyük ölçüde değişir.
Antidepresan almak bir zayıflık işaretidir.
Diyabet veya yüksek kolesterol gibi majör depresyon da çoğunlukla ilaçla tedavi edilen bir sağlık bozukluğudur. Depresyon, normal olarak işlev görmenizi engellediğinde tedavi istemek bir zayıflıktan ziyade kendine bakmanın bir işaretidir.
Antidepresanlar intihar riskini artırır.
Son zamanlarda yapılan çalışmalar, antidepresanların çocuklar, ergenler ve genç yetişkinler arasında intihar riskini yükseltebileceği endişelerini ortaya çıkardı. Örneğin İngiliz Tıp Dergisi’nde (BMJ) 2009 yılında yayınlanan bir inceleme, antidepresan alan yaklaşık 100.000 kişiyi içeren 372 çalışmayı analiz etti. Plaseboya kıyasen antidepresan ilaçların kullanımının bazı çocuklarda intihar düşüncesinde küçük oranda artan bir risk oluşturduğunu, 25 ile 64 yaş arasındakilerin intihar riski üzerinde hiçbir etkisi olmadığını, 65 yaş ve üzerindekilerdeyse riski azalttığını ortaya koydu.
Yaşınız ve cinsiyetiniz ne olursa olsun, intihar eğiliminiz varsa veya başkasında intihar eğilimine tanık olmuşsanız derhal bir doktora gitmeniz gerekir.
Çocuklarda kaç tür korku görülür?
Uzm. Dr. Gökçe KÜÇÜKYAZICI
merhabalar, bende yürüyen merdiven korkusu başladı. aşağı inerken o ilk adımı birine tutunmadan atamıyorum. daha önce böyle bir korkum yoktu iki sened... devamı
Enerjinizi Ve Keyfinizi Yiyerek Düzeltin
Doğum Sonrası Depresyon
Depresyon Tedavisinde Vagus Siniri Uyarımı
Birini Sıktığınızı Anlamanın 7 Yolu
Çift Kutuplu Bozukluğun 10 Gizli İşareti