Erkeklerde Depresyon
Maalesef depresyonun bir kadın hastalığı olarak görülmesi, klinik açıdan depresyondaki erkekleri depresyonda olduklarını kabul etmekten ve tedavi aramaktan alıkoyabilir.
Depresyon aslında her iki cinsi de etkiler. İlişkileri kesintiye uğratır, çalışma ve günlük yaşama engel olur. Erkeklerde depresyon belirtileri, kadınlardaki depresyon belirtilerine benzer. Ama erkekler, bu belirtileri farklı şekilde ifade ederler. Kendine güven eksikliği, intihar düşünceleri, eskiden zevk alınan faaliyetlere olan ilgi kaybı, yorgunluk, iştah değişiklikleri, uyku bozuklukları, uyuşukluk ve azalan cinsel istek, depresyonun en yaygın belirtileridir. Depresyon, kadınların kendilerini üzgün ve duygusal hissetmelerine neden olabilir. Diğer yandan erkeklerdeki depresyon, onları asabi, öfkeli veya saldırgan yapabilir.
Neden erkeklerdeki depresyon genelde fark edilmez?
Erkeklerdeki klinik depresyon belirtilerinin neden farkına varılamadığının çeşitli sebepleri vardır. Örneğin erkekler, sorunları olduğunu inkar etme eğilimindedirler, çünkü onlardan “güçlü olmaları” beklenir. İçinde oldukları kültür, duyguları ifade etmenin ekseriyetle kadınsı bir özellik olduğunu söyler. Sonuç itibarıyla depresyonda olan erkekler, depresyonun duygularla ilgili belirtilerinden ziyade yorgun hissetme gibi fiziksel belirtileri hakkında konuşmayı tercih ederler.
Erkeklerde depresyon, cinsel isteği ve performansı etkileyebilir.
Erkeklerde depresyon, cinsel isteği ve performansı etkileyebilir. Maalesef bazı antidepresanlar da benzer etkiler gösterebilir. Erkekler genelde cinsellikleriyle ilgili sorunları kabul etmek istemezler. Birçoğu hatalı bir şekilde, sorunlarının erkeklikleriyle ilgili olduğunu düşünür, ama sorun aslında klinik depresyon gibi bir sağlık sorunu yüzünden meydana gelir.
Gözlemlenebilir belirtiler
Depresyonun gözlemlenebilir belirtileri, erkeklerde kadınlarda olduğu kadar iyi anlaşılamaz. Erkekler, ağlama, üzüntü, daha önce keyif aldıkları faaliyetlere olan ilgi kaybı veya intihar düşüncesini ifade etme gibi depresyonun “genel” işaretlerini daha az gösterirler. Erkeklerde görülen depresyon, onların duygularını saklamalarına neden olabilir. Depresif ruh halini ifade etmek yerine daha asabi ve öfkeli olabilirler.
Bu nedenlerden dolayı, doktorlar ve diğer sağlık uzmanları gibi çoğu erkek de sorunu depresyon olarak göremeyebilir. Bazı akıl sağlığı uzmanları, depresyon belirtilerinin öfkeyi, suçlamaları, etrafa saldırmayı ve alkol alışkanlığını içerecek derecede genişletilseydi daha fazla erkeğe depresyon teşhisi konabileceğini ve böylece uygun bir şekilde tedavi edilebileceğini ileri sürüyor.
Tedavi edilmeyen depresyonun sonuçları
Erkeklerde depresyonun yıkıcı sonuçları olabilir. Erkeklerde görülen intihar vakaları kadınlara göre yaklaşık dört kat daha fazladır. Gelişmiş ülkelerde intihar eden tüm insanların %75 ile %80’i erkektir. Daha fazla kadın intihara kalkışmasına rağmen, aslında daha fazla erkek yaşamlarına son verir. Bunun nedeni, erkeklerin daha ölümcül intihar etme yöntemleri kullanmaya eğilimli olmalarıdır, örneğin aşırı doz hap almak yerine bir silah kullanmak gibi.
Neden erkeklerin depresyonda olduklarını kabul etmeleri çok zordur?
Toplumumuzdaki erkeklerin nasıl yetiştirildiklerini anlamak, bilhassa depresyonlarını tanımlamada ve tedavi etmede önemlidir. Erkeklerde depresyon, çoğunlukla kültürel beklentilerden kaynaklanır. Erkeklerin başarılı olmaları beklenir. Duygularını kontrol etmelidirler. Kontrol altında olmalıdırlar. Bu kültürel beklentiler, depresyonun bazı esas belirtilerini maskeleyebilir. Onun yerine erkekler, daha kabul edilebilir “sert adam” davranışı olarak görülen saldırganlığı ve öfkeyi dışavururlar.
Erkeklerde depresyon utanç verici bir şey midir?
Erkekler genelde depresyon utancının üstesinden gelmekte zorlanırlar. Belirtileriyle maço bir tavırla veya alkol içerek başa çıkmaya çalışırlar. Bu tavır, “sertlik” fiziksel ağrıya katlanmaktır, diye öğretilen askerlik ve atletizm gibi birçok ataerkil kuruma halen hakimdir. Duygusal sıkıntıyı kabul etmek, bir tabu olarak görülür.
Zayıflık olarak algıladıkları depresyonu kabul etmekten ziyade depresyonlarıyla kendilerini içkiye vurarak ve intihara kalkışarak mücadele ederler.
Depresyon yaşlı erkeklerde yaygın mıdır?
Yaşlanmayla birlikte erkekler, birçok sorunla karşılaşırlar. Örneğin önemli bir işin kaybı gibi. Emeklilik, çoğu erkek için zordur, çünkü hiçbir rutinleri yoktur veya takip edecekleri bir şey kalmaz. Bu değişimler, stresi artırabilir ve azalan kendine güven, depresyona yol açabilir. Ayrıca aile fertlerinin ve arkadaşların ölümü, hastalıkların başlangıcı veya başka sağlık sorunları birçok erkekte depresyonu tetikleyebilir.
Erkeklerde yas tutmak zor mudur?
Erkekler, sevdikleri birinin kaybıyla kadınlardan farklı şekilde başa çıkarlar. Bu aynı zamanda, erkeklerin zorluklar karşısında güçlü olmaları gerektiği inancıyla da ilgili olabilir. Bazı erkekler, duygularını göstermenin bir zayıflık işareti olduğunu düşünürler. Erkekler, kayıplarının sonuçlarını üstlenmeye ve yaslarını bastırmaya eğilim gösterirler. Çalışmalar, bu bastırmanın acı çekme süresini artırabileceğini ve öfke, saldırganlık ve madde istismarı gibi sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor.
Erkeklerde yas tutmanın fiziksel belirtileri nelerdir?
Erkeklerde yas tutmanın fiziksel belirtileri, yüksek kolesterol seviyesi, ülser, yüksek tansiyon ve ağrılardır. Birçok erkek açıkça duygularını ifade edemediği için yaslarıyla, fazla çalışma veya iş gezilerine çıkma gibi zamanlarını doldurarak başa çıkarlar. Tehlikeli sporlar veya gelişigüzel cinsel faaliyet gibi riskli davranışlara kalkışabilirler. Alkol veya uyuşturucunun aşırı tüketimi gibi birtakım bağımlılık gösteren davranışlar, bastırılan yasın sonucu olarak artabilir.
Ergenlik Döneminde Depresyon
Uzm. Dr. Henri Griladze
Bir hastada manik depresif major depresyon sanrisal bozukluk donemsel olarak teshis edilebilir mi tesekkurler... devamı
Hasta Yakınları Da Depresyona Girer!
Kış Depresyonu Belirtileri
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Ceviz Kavgayı Önlüyor
Sitokrom P450 Testleri (Cyp450 Testleri)