- İçindekiler
- Tedavisi
- Komplikasyonları
- Öneriler
Tedavisi
Eğer çocukken suçiçeği hastalığı geçirdiyseniz, bir daha geçirmeyeceğinizden emin olarak rahatlayabilirsiniz. Ama bu, suçiçeği hastalığına neden olan bulaşıcı virüsten (VZV, varicella-zoster virüsü) uzak kalabileceğiniz anlamına gelmez. Bu virüs, tahminen her beş kişiden birinde zona diye adlandırılan ağrılı kabarcıklara neden olur. Zona teşhisi her zaman can sıkıcıdır, ama özellikle hamilelik sırasında korkutucu olabilir. Neyse ki hamilelikte zona nadiren görülür. Hamilelik sırasında zona olan kadınların çoğu için tedavi süreci ve sonuç iyidir.
Hamilelik Sırasında Zona Tedavisi
Zonanın etkilerini ve herpes sonrası sinir ağrılarının risklerini azaltacak tedaviler vardır. Bunlar antiviral ilaçları, famsiklovir ve valasikloviri kapsar.
Eğer zona olduğunuza inanıyorsanız, hemen doktorunuzu görmeniz önemlidir çünkü iyi sonuç almak için bu ilaçlardan birine zona başladıktan sonraki birkaç gün içinde başlamanız önemlidir. Eğer doktorunuz antiviral bir ilaç vermişse bu ilacı tam söylendiği şekilde kullanmalısınız. İlaçların çoğu günde bir tane ve birkaç gün süresince alınır. Bu ilaçlar tavsiye edildiği gibi kullanıldığında hamilelik sırasında güvenli olacaklardır.
Doktorunuzun yazdığı ilaçlara ek olarak, reçetesiz satılan ilaçlar ve zona ağrısını gidermek, kaşıntı ve enfeksiyonu engellemek için kendi kendinize uygulayabileceğiniz önlemler de vardır. Bu önlemler şunları kapsar:
- Kabarcıkları rahatlatmak için soğuk kompres
- Kabarcıkların iyileşmesini hızlandırmak için bol kıyafetler giymek. Enfeksiyonu önlemek için steril gazlı bezle etkilenmiş bölgenin kapatılması
- Kaşıntıyı önlemek için antihistamin, yulaf ezmesi banyosu ve tutya taşı losyonu
- Ağrıyı azaltmak için reçetesiz satılan ağrı kesicilerden asetaminophen ve ibuprofen, ketoprofen, naproksen gibi steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar (NSAID)
Reçetesiz satılan ilaçlardan herhangi birini almadan önce doktorunuzla konuşmalısınız. Hamile kadınlar, hamileliklerinin ilerlemiş dönemlerinde NSAID ilaçlar kullanmamalıdır.
Suçiçeği hastalığı virüsü ‘varicella-zoster’, bulaşıcılığı çok yüksek bir virüstür. Eğer suçiçeği hastalığı geçirmediyseniz, enfeksiyonlu kişilerden uzak durmalısınız. Keza enfeksiyonla temas edebileceğiniz kalabalık ortamlardan da kaçınmalısınız. Ama zaten su çiçeği hastalığı geçirmişseniz, su çiçeği hastalığı ya da zonası olan kişilerden enfeksiyon kapmazsınız.
Hamilelik sırasında suçiçeği hastalığına yakalanmak, hamileliğin hangi döneminde enfeksiyonu kaptığınıza göre, potansiyel olarak doğmamış çocukta enfeksiyona ya da doğum kusurlarına yol açabilir. Zona da aynı şekilde, bebeğiniz için potansiyel sorunlara neden olabilir. Ama uzmanların çoğu, zonanın risklerinin, çiçeğin risklerinden daha az olduğu konusunda hemfikirdir. Kapsamlı bir çalışmada, zona gelişen kadınlarda ölümcül zararlara ilişkin kanıt bulunmamıştır.
Eğer suçiçeği hastalığı geçirip geçirmediğinizden emin değilseniz, doktorunuz kan testiyle VZV antikorlarını kontrol edebilir. Daha önce suçiçeği geçirdiğinizi gösteren antikora sahipseniz, gelecekte zona olma riskini göz önüne almalısınız, ama zonayı başka birinden kapamazsınız.
Ayrıca zonayı önlemeye yardımcı bir aşı vardır. Klinik çalışmalarda, aşı tüm zona vakalarında, yarı yarıya azalma sağlamıştır. Aşılanmış kişilerden bir şekilde zona olanlarda, hastalığın ağırlığı çarpıcı bir biçimde azalmıştır. Ama aşı olmanın zamanı hamilelik öncesidir. Aşı üreticileri, aşı olduktan sonra hamile kalmak için en azından 3 ay beklenmesini öneriyorlar.
Komplikasyonları
Hamilelik Sırasında Zona Komplikasyonları
Zona çok ağrılı olabilir. Zona nedeniyle doktoruna başvuran birçok kişi, kendisini tedavi aramaya iten etkenin ağrı olduğunu söyler. Bazıları, enfeksiyonlu sinirler üzerine sürtünen bir şeyin yol açtığı ağrının dayanılmaz olduğunu bildirmiştir. Kızarıklık kaybolduğunda bile, herpes sonrası sinir ağrısı (postherpetik nöralji) devam edebilir ve bazen yıllarca kalabilir.
Zona başka süreğen komplikasyonlara da neden olabilir. Eğer yüzde meydana gelirse, gözlerinize hasar verebilir. Gözde zona, gözün çizilmesine neden olabilir, bu da görme duyunuza zarar verir. Ayrıca, ileride körlüğe neden olabilen göz ödemine de yol açabilir.
Zona, yüzün etkilenmiş bölgesindeki kasların zayıflamasına neden olduğu gibi, duyma ve denge sorunlarına da yol açabilir. Seyrek görülen bazı durumlarda zona, beynin içine ya da omuriliğe yayılabilir ve inme ve menenjit gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Amerikan Hastalık Kontrol Merkezlerine (CDC) göre, zona olan kişilerin üçte birinden fazlasında ciddi komplikasyonlar oluşur. İlaçlar ya da HIV gibi virüsler sebebiyle bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, en yüksek komplikasyon riskine açıktır. Komplikasyonlar 60 yaş üstü kişilerde daha yaygındır. Yine de zona hastalığı gözünüzü etkilemişse ya da etkilenen bölgenin dışında bir belirti fark ederseniz hemen doktorunuzla konuşmalısınız.
Öneriler
Çocuğunuz Ve Sizin İçin En Önemli Şey
Hamile kadınlarda zona olma ihtimali çok düşüktür. Eğer hamile kalmayı planlıyorsanız ve zonadan kaygılanıyorsanız, doktorunuzla zona aşısı imkanı hakkında konuşun. Eğer zaten hamileyseniz, sağlıklı alışkanlıkları sürdürün ve herhangi bir belirtiyi doktorunuza bildirin. Erken tanı ve tedavi, bebeğiniz ve sizin için komplikasyon riskini en aza indirecektir.
Zona Ağrılarını Dindirme
Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ
Merhaba Nurettin bey, Babam 74 yaşında,5 ay önce sol kol, göğüs ve sırtına kadar geniş bir alanda çok iri taneli içi su toplamış döküntüler olduğunda ... devamı
Bronzlaşmak İçin Kullandığınız Yağlara Dikkat!
Hamilelik Sırasında Zona
Zona (Herpes Zoster)
Zona Ağrılarını Dindirme
Cilt Sorunları Çocuklar Üzerinde Çok Etkilidir