Hamilelikte Apandisit
Hamile kadınlar da apandisit geliştirebilir. Normal olarak sürece eşlik eden doktorlar ve hastalar, hamilelik sırasında apandisit oluşumu ve bu durumu idare etmenin en iyi şeklinin ne olduğu konusunda yoğun kaygı yaşarlar.
Hamileliğin varlığı nedeniyle genelde teşhiste bir gecikme olur, çünkü şikayetlerin çoğu hamileliğe atfedilir.
Yüksek şüphe göstergesi, çabuk teşhis ve hamileliğe rağmen apandisitin ameliyat yoluyla ortadan kaldırılması, hamilelikteki apandisitin en uygun şekilde ele alınışıdır.
Hamilelikte teşhis edilmemiş apandisit, potansiyel olarak ölümcül sonuçlara yol açan, aynı zamanda cerrahi müdahale gerektiren acil bir durumdur. Yırtılmış apandisiti olan 100 kadından 4’ü ölür, ayrıca 3 bebekten 1’i hamilelik sırasında apandisitin teşhisi ve tedavisindeki gecikme dolayısıyla düşebilir.
Hamileliğin 6. ayından sonra oluşan apandisit, her 2 kadından 1’inde erken doğuma neden olabilir.
Hamilelikte Apandisitin Teşhisi
Hamilelik sırasında apandisitin teşhisi, hamilelikle birlikte değişen vücut durumu nedeniyle zorluklar içerebilir.
Bulantı ve kusma gibi özelliklerin hamilelikte normal olduğu, karın ağrısının da yanlış doğum sancısı veya Braxton Hicks kasılması nedeniyle olduğu düşünülebilir.
Akut apandisitteki yüksek beyaz kan hücrelerinin laboratuvar bulguları normal gebelikte de oluşur.
Hamileliğin erken döneminde teşhis, büyük sorun değildir; çünkü bu dönemde apandisitin işaretleri ve belirtileri hamile olmayan kadınlarla aynıdır.
Rahim büyüdükçe, apandisiti, yukarı sağ böbreğe doğru iter. Bu da, beklenen ağrının aşağıda alt sağ karında veya böğürde veya hatta sırtta olmasına neden olur. Böylelikle hastanın apandisit yerine sağ böbrek enfeksiyonuna sahip olduğundan şüphelenilebilir. Bu nedenle karnının sağ yanında ağrısı olan herhangi bir hamile kadın apandisit için de taranmalıdır.
Sıklıkla hamilelikte de yaygın bir durum olan idrar yolu enfeksiyonu aslında tek başına oluşur ama yine de hamilelikte apandisitle birlikte görülebilir.
Hamilelikte teşhis konmamış yırtılmış apandisit, 3 vakadan 1’inde bebeğin ölümüne yol açar.
Hamilelik Sırasında Apandisit Ameliyatı Olmalı Mı?
Bir kere apandisitten şüphelenildiğinde jinekologa veya cerraha giderek, bu olasılığın ciddi bir değerlendirmesi yapılmalı ve tavsiye edilen ameliyatın uygun olup olmadığına bakılmalıdır.
Mevcut inanış; hamilelikte apandisitin ameliyatla yok edilmesinin, ameliyat olmaksızın oluşabilecek komplikasyonların önlenmesinden dolayı daha iyi olduğudur.
Bu kabul edilebilir görünmektedir, bebek beklerken apandisit ameliyatı geçiren her üç anneden biri (yüzde 35’i), normal apandisite sahip olabilmektedir. Bu rakamın normal nüfusta kabul edilen rakamla (hamile olmayan nüfusun yüzde 15’i) kıyaslandığında çok yüksek olmasının nedeni, geciken ameliyatın acı verici sonuçlarının olmamasıdır.
Yapılan bir çalışmada hamileliklerinde apandisit teşhisi yapılan 12 kadında, ameliyata karar verme süresinin sonuçları incelendi. Buna göre, ameliyat, 24 saat içinde apandisitli hamile kadınların 7’sinde gecikti. 7 kadından 6’sının sadece 24 saat içinde apandisitleri yırtıldı, bu da bebeklerden ikisinin, annelerden de birinin ölümüne ve bir erken doğuma yol açtı.
Yapılan bir başka çalışma hamilelik sırasında apandisit teşhisi konan 713 kadını izledi. Hastaların dörtte birinin apandisiti yırtılırken annelerin 5’i yırtık apandisit sonucunda öldü.
Bu çalışma, hamileliliği sırasında apandisiti delinmiş veya yırtılmış bir kadının, ameliyat sırasında ölüm ihtimalinin yüzde 20 kadar olduğu; oysa hamilelilik sırasında apandisitin delinmemiş veya yırtılmamış olması halinde ölüm ihtimalinin yüzde 4 olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak hamilelik sırasında apandisiti olduğundan şüphelenilen kadınlarda acil bir ameliyat, hem anneyi hem de bebeği kurtarmada kilit noktasıdır.
Son 10 yılda medikal teknolojideki önemli ilerlemelerle cerrahi operasyonlar, anahtar deliği veya laparoskopik ameliyatlarla her iki grup için de çok daha güvenlidir.
Hamileliğin halen erken bir safhasında bazılarına, hamileliği korumak üzere progesteron veya izoksuprin verilir.
Ameliyat sırasında rahme asgari düzeyde dokunmak gerekmektedir.
Bu nedenle hamileyseniz ve apandisit işaretleriniz ve belirtileriniz varsa, bunu doğrulamak üzere teşebbüste bulunacak olan doktorunuzu derhal görmeniz gerekmektedir.
Hastalık bir kez doğrulandığında eğer doktorunuz tavsiye ediyorsa hastalıklı uzantıyı ortadan kaldırmak üzere ameliyat olmak, en akıllıca şeydir.
Op. Dr. Aytun AKTAN
BendeDvitamin ileB12 eksikligi vartupbebek yaptirirsam hamilelikte sorun cikarmi... devamı
Apandisit Ameliyatı Karından Uzantının Alınması İçin Acil Cerrahi Prosedür!
Apandisit Tedavisinde Diyet
Plastron Apandisit
Akdeniz Ateşi Mi, Apandist Mi?
Apandisit Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler