Apandisit, dünya genelinde çocuklar ve gençler arasında görülen karın ağrısının en yaygın nedenidir. Akut veya kronik olabilirler. Akut apandisit, hızlı gelişir ve ameliyatla ortadan kaldırılabilir. Ancak eğer fark edilmezse ve zamanında tedavi edilmezse ciddileşebilir. Diğer yandan kronik apandisit, daha yavaş gelişir ve daha az belirgin belirtileri vardır.
Akut apandisit, sindirim sürecinin parçası olarak işlev gören kalın bağırsağın tüp şeklindeki uzantısı olan solucansı uzantıda gerçekleşen bakteriyel enfeksiyonlar yüzünden olur. Uzantı dışkı tarafından tıkandığında veya lenf nodülleri tarafından sıkıştırıldığında, şişer ve genelde yeteri kadar kan almaz.
Bu durumda, bakteriler uzantı içinde yayılır ve gelişirler, devamında uzantının ölümüne sebep olurlar. Akut apandisit, ciddidir ve delinme, kangren ve zehirlenme gibi komplikasyonlara yol açabilir. Cerrahi bir müdahale, bundan kurtulmanın tek yoludur ama genelde karşılaşılan, çoğu hastada ameliyat odasına girmeden çok önce komplikasyonlar olmasıdır.
Akut apandisitin belirtileri, ilk önce göbek bölgesinde oluşan ve sonrasında karnın sağ alt bölgesine yerleşen şiddetli, sürekli karın ağrılarıdır. Diğer belirtiler, iştah kaybı, bulantı, kusma, kabızlık veya ishal ve ateştir. Belirtiler yeteri kadar sıklıkla oluşursa hastalığın varlığına işaret edebilir.
Genç çocuklarda, yaşlılarda ve hamile kadınlarda apandisiti teşhis etmek çoğunlukla zordur. İki yaşında veya daha küçük çocuklarda belirtiler, kusma, şişmiş karın ve ağrıdır. Çoğu vakada gerçek apandisit, sıklıkla midenin ve bağırsakların iltihaplanması olan gastroenterit olarak yanlış teşhis edilir.
Ancak hastalar için, hastalığın doğru şekilde teşhis edilmesi sürecini karmaşıklaştıran şey, sadece bir belirtiye sahip olmak veya tümüyle hiçbir belirti göstermemektir. Akut apandisiti fark etmenin tek etkin yolu, karnın bilgisayarla görüntülenen tomografisi, kan analizi ve detaylı bir fizik muayenesidir.
Ameliyat, akut apandisitin tedavisindeki ilk seçenek olarak görünür. Doktor uzantının iltihaplanması ve bakteriyel enfeksiyon ile başa çıkabilmek için antibiyotiklerle tedaviyi tavsiye edebilmesine rağmen, tıkanma yalnızca cerrahi müdahale yoluyla düzeltilebilir.
Apandisit ameliyatı adı verilen cerrahi müdahale, komplikasyonların tekrar oluşumunu ve gelişimini önlemek ve hastalığı zapt etmek için en iyi yoldur.
Diğer çareler, eğer apandisit en erken safhasında ve yırtılma oluşmadan önce fark edilirse evde uygulanan tedavileri içerir. Bu tedavilerin bazıları, diyeti, yatakta dinlenmeyi, krampı ve iltihaplanmayı rahatlatmak için bir günde birçok kere ağrılı bölgeye sıcak kompresler uygulamayı, alt bağırsağı temizlemeye yardım etmek üzere günlük olarak lavman kullanmayı ve taze, doğal meyve ve sebze suları içmeyi içerir.
Eğer zamanında tedavi edilirse, akut apandisitten şikayetçi olan hastalar, çabucak ve çok çaba sarf etmeden iyileşirler. Tümüyle iyileşme, genelde ameliyattan sonra dört hafta içinde olur. Karmaşık akut apandisit, ameliyattan önce ve çok sonra bile özel takip gerektirir.
Eğer zamanında teşhis edilmezse ve önlenmezse, akut apandisit, oldukça yüksek ölüm oranı ile yaşamı tehdit eder.
Apandisit Hastalığının Özeti
Prof. Dr. Kaan AYDOS
sperm hücrelerin%86 sında haploid %8 sinde diploid %4 ünde anöploid % 2 sinde kaotik yapı tespit edilmiştir bir grup hücrede nukleusun yanısıra s... devamı
Hamilelikte Apandisit
Apandisit Ameliyatı Karından Uzantının Alınması İçin Acil Cerrahi Prosedür!
Apandisit Tedavisinde Diyet
Apandisit Nedir?
Apandisit Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler