- İçindekiler
- Hoçkin Lenfoma
- Testleri
- Kürtaj
- Tedavisi
- Hamileliğin İlk Yarısı
- Hamileliğin İkinci Yarısı
- Tedavinin Sonuçları
Hoçkin Lenfoma
Hoçkin lenfoma, özellikle 10’lu ve 20’li yaşlardaki gençleri etkiler. Bu yaşlardaki pek çok genç kadın hamile kalabilir. Yani, hamile bir genç kadına lenfoma teşhisi konulması mümkündür.
Hastalığın ilerleme ve ayılma seyri aynıdır. Bazen lenfoma belirtileri, hamilelikle ilişkili belirtilerle karıştırılabilir. Ama hastalığın işaretleri ve belirtileri hamile olanlarla olmayanlarda aynıdır.
Testleri
Hamilelikte ceninin radyasyona maruz kalmasını engellemek için röntgen, BT ve PET taramalarından genellikle kaçınılır. Bunların yerine MRI taramaları kullanılır; MRI da aynı derecede iyi sonuç verir ve anne karnındaki bebeğe zarar vermez. Diğer testler de hastalığın aşamaları da benzerdir.
Kürtaj
Çok sayıda genç kadında tedavi, bebeğin güvenli şekilde doğmasını sağlayacak bir süreye kadar ertelenebilir veya değiştirilebilir. Yalnızca hastalığın, annenin hayatını tehlikeye atacak veya doğumu imkansızlaştıracak kadar ilerlemiş olduğu durumlarda kürtaj seçeneği düşünülür.
Tedavisi
Lenfomanın gebelikteki tedavisine yönelik belirli kurallar yoktur. Tedaviye karar verilirken lenfomanın aşaması, gebelik zamanı ve annenin istekleri göz önünde bulundurulur. Tedavi genellikle, hastalığın kontrol altına alınmasıyla bebeğin güvenliği arasında en iyi dengeyi gözetecek şekilde ertelenebilir veya değiştirilebilir.
Hamileliğin İlk Yarısı
Eğer Hoçkin tanısı gebeliğin ilk yarısında konmuşsa tercih, cenine bir zarar gelmesini önlemek için tedaviyi ertelemeye yöneliktir. Bebeğin kanser tedavilerinden en fazla zarar görebileceği dönem, organlarının oluştuğu ilk üç aylık dönemdir. Bu dönemde kemoterapi zararlıdır ve kaçınılması gerekir. Rahme ulaştığı takdirde radyasyon da zararlıdır. Tedaviye başlamak kaçınılmazsa, o zaman rahimden çok uzaktaki bölgelere (örneğin boyun, göğsün üst tarafı gibi), karın bölgesini ışınlardan koruyacak önlemler alınarak ışın verilebilir. Hastalık tanısı konan çoğu genç kadında, bebek güvenli şekilde doğana kadar tedaviyi ertelemek mümkündür.
Hamileliğin İkinci Yarısı
Gebeliğin son yarısında lenfomayı yönetmek daha kolaydır, çünkü daha fazla seçenek vardır. Bebeğin akciğerleri olgunlaşana (böylece doğmaya hazır hale gelir) kadar beklemek daha kolaydır, bu süreci hızlandırmak için verilen steroidler de genellikle iyi sonuç verir. Eğer tedaviye başlamak zorunluysa, cenine zarar verme riskini çok yükseltmeden kemoterapi ilaçlarına başlanabilir. Aslında, bazı çalışmalar ABVD gibi standart kemoterapi ilaçları kombinasyonun gebeliğin son birkaç ayında güvenli bir şekilde uygulanabileceğini göstermiştir. Eğer karın bölgesi iyice korunabiliyorsa, bu dönemde vücudun seçilen bölgelerine radyasyon da verilebilir.
Tedavinin Sonuçları
Tedaviden sonraki 20 yıl boyunca izlenen hastalardan elde edilen sonuçlar, Hoçkinli gebe kadınların tedavisinin Hoçkinli diğer hastaların tedavisinden farklı sonuçlar vermediğini göstermiştir. Hoçkin, kaçıncı evrede olursa olsun tedavi şansının yüksek olduğu ender kanserlerden birisidir. Gebelikte birkaç aylık bir gecikme, sonuçlarda çok büyük bir değişikliğe yol açmaz. Hamileliği sürdürmek kesin bir seçenektir ve çok az sayıda anne bu seçenekten vazgeçer.
Uzm. Dr. Ali ÖLMEZOĞLU
kardeşim sss lenfoma hastası 11 aydır tedavı gördü 21 gün ışın aldı ama durumu pekde iyi deyil CyberKnife ile tedavi olöaz şansı varmı syn hocam varsa... devamı
Kan Uyuşmazlığı Nedir?
Hamilelikte Kramp Sorunu İçin Vitamin Takviyesi Gerekir Mi?
Hamilelikte Karın Ağrılarıyla Baş Etmenin Yolları
Prematürelere Ninni Çalan Emzikle Müzik Tedavisi
Hamilelikte Hangi Gıdalardan Kaçınılmaldır?