- İçindekiler
- Tedavisi
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Tedavisi
Hamilelikte Kanama Tedavisi
Hamilelikte vajinal kanama tedavi seçenekleri tetkik ve teşhisin kesinliğine bağlıdır.
Evde Tedavi
Evde Tedavi
Hamileliğin erken dönemlerinde kanama başlarsa, doktorunuz sizi görene ve farklı bir talimat verene kadar çok dert etmeyin. Dinlenip gevşeyin, ağırlık kaldırmayın, ağır egzersiz yapmayın, cinsel ilişkiye girmeyin. Bolca su için ve kendinizi susuz kalmaya karşı koruyun. Kullanılan ped sayısını kontrol edin ve kanama artıyor mu azalıyor mu bilin. Hamileliğin sonraki dönemlerindeki kanamalar için evde uygulanacak tedavi yok. Derhal bir sağlık görevlisiyle temasa geçin.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Erken Hamilelik Kanamaları
- Dış gebelik: Kanama sonrası ultrasonda dış gebelik teşhisi konulmuşsa, hamileliği sonlandırmak için ilaç tedavisi verilebilir veya fetüsün alınması için cerrahi müdahale yapılabilir.
- Gelişen dokuları hızla öldüren bir ilaç olan metotreksatla tıbbi tedavi
- Metotreksat almak için gereken şartları taşımayan kadınlar ve metotreksatla tıbbi tedavinin işe yaramasını bekleyemeyecek kadar hasta olanlar için cerrahi müdahale saklı tutulur. Metotreksatla tedavi olmayı kabul etmezseniz, cerrahi müdahale tek seçenek haline gelir. Ameliyatsa dış gebeliği almak için gerçekleştirilen ama aynı zamanda kordon tüpünü mümkün olduğunca korumayı amaçlayan laparoskpik bir uygulamadır. Kordon tüpü bizzat dış gebelik veya önemli bir kanamadan çok fazla zarar görmüşse bu mümkün olmayabilir.
- Düşük tehdidi: Eğer size düşük tehlikesi teşhisi konulmuşsa sağlık görevlileri dikkat etmeniz gereken aktiviteler hakkında talimatlar verecek ve takip için ne zaman gelmeniz gerekeceğini söyleyeceklerdir. Düşük tehlikesi için evde uygulanacak bakım: Ağrı veya kanama durana kadar dinlenmek, 3 hafta boyunca cinsel ilişkiden uzak durmak ve tampon kullanmamaktır.
- Tam olmayan/kaçınılmaz düşük: Rahimde fetüse ait geri kalan doku parçacıklarının alınması amacıyla gerçekleştirilecek olan bu uygulama için hastaneye kabul edileceksiniz. Hemoraj veya enfeksiyon gibi daha ileri komplikasyonları önlemek için yapılan bu uygulamaya rahim boşaltma denir.
- Kayıp düşük: Bu durumda ya rahim boşaltma için hastaneye kabul edilirsiniz ya da dokunun ameliyatsız çıkarılma olasılığı için evde takip edilirsiniz. Bu, her iki seçeneğin de fayda ve riskleri hakkında yapacağınız değerlendirmeden sonra doktorunuzla birlikte vereceğiniz bir karardır. Vereceğiniz kararda fetüsün yaşı ve büyüklüğü (kaç haftalık veya aylık olduğu) oldukça etkilidir.
- Tam düşük: Fetüse ait dokuların tamamen atıldığından emin olunmasının veya ultrasonun geride bir doku parçası kalmadığını göstermesinin ardından eve gönderilebilirsiniz.
- Molar hamilelik: Acil rahim boşaltma uygulaması gerektirir. Kronik karsinom (bir kanser türü) kontrolü için kandaki B-hCG seviyesine bakılmalıdır.
Geç Hamilelik Kanamaları
Geç hamilelik kanamalarında siz kan kaybı ve şok belirtileri açısından izlenirsiniz. Size damardan sıvı ve muhtemelen kan verilecektir. Bebeğinizin tehlikede olup olmadığı takip edilecektir. Tedavinizi kanama nedeniniz, durumunuz ve bebeğin yaşı belirleyecektir.
- Plasenta previya durumunda;
- Sezaryen doğum (bebeğin ameliyatla alınması) doğum yolu olarak tercih edilir.
- Siz veya bebeğiniz aşırı kanamadan dolayı tehlike altındaysa, acilen sezaryen ameliyatına alınacaksınız.
- Şayet kasılmalarınız varsa, hamileliğiniz 36 haftadan daha kısaysa ve kanamanız ağır değilse gözetim altında tutulmak, bebeğinizin kalp atışlarını takip etmek ve anemi ihtimaline karşılık kan sayımı yaptırmak üzere hastaneye kabul edileceksiniz. Bebeğinizin akciğerlerinin olgunlaşmasına yardımcı olması için size ilaç verilecektir. Hamiliğinizin 36. haftasına geldiğinizde, doktorunuz bebeğinizin akciğerlerini kontrol edecek ve şayet olgunlaşmışsa size sezaryen doğum yaptıracaktır.
- Ağır kanama ve vajinal doğumun bebeğe zarar vermesi olasılığı nedeniyle hemen bütün doğumlar sezaryen olmaktadır. çok nadir vakalarda plasenta rahmin yanında bulunuyor fakat onu kapatmıyorsa normal doğuma teşebbüs edilebilir.
- Sezaryen doğumda bile 1,5 litreye kadar kan kaybedebilirsiniz.
- Plasenta kopması durumunda;
- Tercih edilen normal doğumdur. Sezaryen doğum seçeneğiyse acil durumlar için saklı tutulur.
- Aşırı kanamanız varsa ve siz veya bebeğiniz tehlike altındaysanız, acil sezaryen doğum uygulanacaktır.
- Bebeğiniz 36 haftalıktan büyükse, hemen fakat kontrollü bir normal doğum yapacaksınız. Kasılmalarınızın daha etkin olmasına yardımcı olması için damardan ilaç verilebilir
- Rahim kopması durumunda;
- Rahim kopması konusunda yüksek bir şüphe varsa, acil bir sezaryen doğum yapacaksınız.
- Doğum sonrası rahminiz alınabilir.
- Durumunuz dengeliyse ve daha fazla çocuk istiyorsanız, cerrahınız rahminizi onarabilir.
- Muhtemelen birkaç ünite kan nakline ihtiyaç duyabilirsiniz.
Fetal kanamalar acil bir sezaryen doğum uygulamasıyla tedavi edilir.
Hamilelikte cinsel yaşamı kısıtlamak gerekir mi?
Op. Dr. Aytun AKTAN
BendeDvitamin ileB12 eksikligi vartupbebek yaptirirsam hamilelikte sorun cikarmi... devamı
16 Milyon Genç Kız, Erken Doğum Yapıyor
Bir Çalışma Gebe Kadınların Ve Fetüslerin 100Ünde Genetiği Değiştirilmiş Organizma Buldu
İlk Yardım Kutusu
Döllenme Ve Hamilelik Hakkında Yanlış İnanışlar
Hamilelik Ve Grip