Vücut ısısının normal değerler üzerine çıkmasına hipertermi yani yüksek ateş denir. Hamilelik sürecinde vücut ısısı normal insanlarda olduğu gibi 37 derecenin üzerine çıktığı takdirde yüksek ateş olarak adlandırılır. Genel olarak enfeksiyon (akut üst solunum yolu enfeksiyonları, üriner enfeksiyonlar ve gribal enfeksiyonlardır) nedeni ile ortaya çıkan yüksek ateş aynı zamanda yüksek ısıya maruz kalmaktan (hamam, sauna, güneş çarpması), alerjik reaksiyonlardan ve gıda zehirlenmelerinden dolayı meydana gelebilir.
Hamilelikte Yüksek Ateşin Zararları
Yüksek ateş normal insanlara göre hamileler için oldukça önemlidir çünkü anne karnındaki bebeğin de sağlığını tehdit etmektedir. Hamilelikte yüksek ateşin zararlı etkisi gebelik yaşına ve ateşin yükseklik derecesine göre değişmektedir. İlk üç aylık süreçte oluşan yüksek ateş en tehlikeli olanıdır çünkü bu süreçte bebeğin organ oluşumları devam etmektedir. Yüksek ateş baş, göz, damak, çene, kalp kapağı, kol ve bacak gibi organ ve uzuvlarda anomaliler meydana getirir. Aynı zamanda zekâ geriliği de oluşabilir. İkinci üç aylık dönemde oluşan yüksek ateşin etkisi azalır verdiği zarar erken doğum ve su kesesinin erken açılmasıdır ancak hamileliğin son döneminde meydana gelen yüksek ateş amnion suyunun iltihaplanmasına yol açabilir bu da oldukça tehlikelidir.
Hamilelikte Yüksek Ateşten Korunmak İçin Ne Yapılmalı?
Sıcak ortamlar, alerjik yiyecekler ve kalabalık ortamlardan uzak durmak yüksek ateşten korunmak için önemlidir. Bunlara bağlı oluşan yüksek ateşte ılık duşlar, soğuk kompresler ve parasetamol grubu ateş düşürücü ilaçlar tavsiye edilmektedir. Eğer enfeksiyon nedeniyle oluşmuşsa gebeye zararlı olmayan antibiyotiklerle bakteriler ortadan kaldırılmalıdır. 

Prof. Dr. Rifat Eralp ULUSOY

Hocam selamlar.esim 34 yasinda endokardit teshisi konuldu.bakirkoy dr.sadi konukta kalbine ti dedikleri hortumdan attilar. Ancak enfeksiyon görülmedi.... devamı