- İçindekiler
- Nedir
- Rolü ve Etkileri
- Testler
- Düzeyler
Nedir
Progesteron, gayri resmi olarak “kimyasal haberci” diye bilinen, yumurtalıklar ve adrenalin bezinde (ve hamilelik sırasında plasentada) üretilen bir hormondur. İnsanlarda progesteron vücut genelinde kan dolaşımındaki yağ hücreleri vasıtasıyla aktarılır. Farklı hücre alıcılarına vücudun nasıl çalışması gerektiğini talimat ederek ruh haliyle iştahtan dişeti sağlığına kadar her şeyi etkiler.
Progesteron, kolesterol bazlı pregnenolondan yaratılan steroid bir hormondur. Mentruasyon ve hamilelik sırasında merkezi bir rol oynar. Kadınlarda, progesteron düzeyleri menopoz dönemi, yumurtlama ve hamileliğe bağlı olarak sık sık değişir. Genç kızlar ve menopoz sonrası kadınlarda progesteron düzeyi an düşük, hamile ve yumurtlayan kadınlar en yüksek seviyelere sahiptir.
Östrojen ve progesteron arasında eşit bir dengenin sağlanması önemlidir. Eğer progestron dengesizliği varsa kadınlar olumsuz menopoz belirtileri yaşayabilirler. Düşük progesteron düzeyleri kısırlık, hatta kanserle sonuçlanabilir.
Rolü ve Etkileri
Rolü ve Etkileri
Progesteron, vücutta farklı roller oynayan ve yumurtlama ve hamilelik sırasında özellikle önemli olan temel bir hormondur. Hem progesteron hem de östrojen düzeylerinin dengeli olması çok önemlidir.
Progesteronun vücuttaki rolü:
Aşağıda progesteronun vücuttaki bazı etkileri bulunuyor:
- Cinsel sağlık
- Menstrüasyon
- Hamilelik
- Menopoz
- Duydu durum/hisler.
- Kemik sağlığı
Örneğin, yumurtlama sırasında, progesteron rahme döllenmiş bir yumurtaya hazırlanması için işaret verir. Eğer yumurta gelmiyorsa progesteron işareti iptal edip vücuda yumurtayı atmasını söyler.
Progesteron, yağın işlenmesine de yardım eder ve kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırır.
Progesteronun vücuttaki etkileri:
Progesteronun beyin, memeler, kalp, karaciğer, yumurtalıklar, kemikler ve vajina dahil zengin vücudun birçok alanında bir etkisi vardır. Bu kadar kapsamlı bir etkisi olduğu için progesteronu anlamak önemli.
Testler
Testler
Progesteron dengesizliği, sayısız ıstırap ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Hormonal dengesizlikleri bulunduğunu düşünen kadınlar test yaptırmak için desteklenmeli.
Progesteron düzeylerini ölçmek için farklı türde testler mevcut.
- Kan tahlili, progesteron düzeylerini ölçmek için kolay, nispeten acısız bir yöntemdir. Testten 24 saat önce oral doğum kontrol hapı alınmaması gerekir. Sonuçlar genelde bir saat içinde alınır.
- Tükürük tahlili, kan tahlilinden daha hızlıdır ve vücutta kullanılmayan progesteronu ölçer.
Daha kapsamlı bir progesteron testiyle ilgilenen kadınlar doktorlarıyla konuşmalılar. Çoğu kez, birkaç günlük süreçte yapılan kan tahlilleri progesteron düzeylerinin ne kadar değiştiğine dair daha net bir resim sağlayabilir.
Düzeyler
Progesteron düzeyleri
Progesteron düzeyleri yumurtlama, hamilelik ve menopoz dönemine bağlı olarak değişiklik gösterir. Değişen progesteron düzeyleri kadınları, değişimin beklenip beklenmediğine bağlı olarak farklı şekillerde etkileyebilir. Progesteron düzeyleri hamilelikte her zaman daha yüksek ve menopoz sonrası kadınlarda daha düşüktür.
Progesteron ve Menopoz
Op. Dr. Burcu KARDAŞ ARSLAN
tetkik sonuç referans değerler FSH 8,59 ... devamı
Karpal Tünel Sendromundan Kaçınma
Genital Siğil Tedavisi
Vajinal Kurulukta Jel Kullanmak Uygun Mudur?
Vajinal Fisürün Evde Tedavisi
Polikistik Over Sendromu