Hangi Doğum Kontrol Yöntemleri Emzirmeyle Birlikte Kullanılabilir?
Emziren kadınlara özel birçok farklı doğum kontrol yöntemi seçeneği vardır. Bunlar; progesteron içeren haplar dahil doğum kontrol hapları, doğum kontrol aşısı, bariyer yöntemler, rahim içi araç ve geri çekilme yöntemlerini kapsar. Doğum kontrol yöntemi seçiminiz, yaşam tarzınıza ve kullanım kolaylığına bağlıdır.
Doğum Kontrol Hapları
Östrojen ve progesteron içeren kombine doğum kontrol hapları, emzirme döneminde tavsiye edilmez; çünkü östrojen süt miktarınızı azaltabilir. Mini haplar, emzirme döneminde kullanılabilecek oral doğum kontrol hapıdır. Hap, progesteron içerir ama östrojen içermez. Hapı üç saat geç aldığınızda bile etkisini azalttığından, her gün aynı saatte almalısınız. Mini haplar, gebeliği önlemede yüzde 87 ila yüzde 99 oranında etkilidir.
Doğum Kontrol Aşısı
Üç aylık korunma iğnesi progesteron içeren, bir doğum kontrol yöntemidir. Bu kontraseptif yöntemin etkisi, üç ay sürer ve günlük hap almayı hatırlamak istemeyen kadınlar için harika bir seçenektir. Doğum kontrol aşısı gebeliği önlemede yüzde 97 ila yüzde 99 oranında etkilidir.
Doğum Kontrol Süngeri
Doğum kontrol süngeri, cinsel ilişkiden önce vajinaya sokulan yuvarlak bir köpüktür. Rahim ağzını kaplayarak spermin rahim içine girişini bloklar.
Daha önceden doğum yapmış kadınların sünger kullanırken gebe kalma olasılığı, daha önce hiç doğum yapmamış kadınlara oranla daha fazladır. Doğum yaptıktan sonra, doğum kontrol süngeri, her seferinde doğru kullanıldığı takdirde yüzde 80 oranında ve doğru kullanılmadığında ise yüzde 68 oranında etkilidir.
Servikal Kap ve Diyafram
Servikal kap, silikon bir kaptır. Diyafram ise başlık vajina içine yerleştirilen kubbe biçiminde kauçuk bir kaptır. Her kap, serviks girişini kapatarak spermin rahme girişini engeller ve iki yıl boyunca tekrar kullanılabilir. Doktorunuz, hangi boyutta servikal kap veya diyaframa ihtiyacınız olduğunu belirlemek için bir tetkik yapabilir. Servikal kap veya diyafram başlığını doğum yapmadan önce kullanmışsanız, yeni bir cihaz için tekrar kullanabilecek duruma gelmelisiniz. Her defasında doğru kullanıldığında, servikal kap gebeliği önlemede yüzde 86 oranında, diyafram ise yüzde 94 oranında etkilidir. Cihazlar her defasında doğru kullanılmadığı takdirde, servikal kap gebelik önlemede yüzde 71 oranında, diyafram yüzde 84 oranında etkilidir.
Erkek ve Kadın Kondomları
Kondomlar ucuz ve kolay bulunabilir korunma seçenekleridir. Erkek kondomları lateks, kuzu derisi ve poliüretan gibi farklı malzemelerde mevcuttur. Kadın kondomları poliüretan veya sentetik lateks olarak mevcuttur. Her defasında doğru şekilde kullanıldığında, erkek kondomu yüzde 98 oranında, kadın kondomu ise yüzde 95 oranında etkilidir. Kondomlar her defasında doğru kullanılmadığı takdirde, erkek kondomu gebeliği önlemede yüzde 85 oranında, kadın kondomu ise yüzde 79 oranında etkilidir.
Rahim İçi Araçlar
RİA veya rahim içi araçlar, doktorunuz tarafından rahim içine yerleştirilen T şeklinde bir iskelettir. RİA’lar gebeliği önlemede yüzde 99 oranında etkilidir
Geri Çekilme Yöntemi
Geri çekilme yöntemi ( dışarı boşalma ), erkeğin boşalmadan hemen önce vajinadan çıkarak vajinadan uzakta boşalmasıdır. Bu doğum kontrol yöntemi her defasında doğu bir biçimde uygulandığında yüzde 96 oranında, her defasında doğru biçimde uygulanmadığında ise yüzde 73 oranında etkilidir.
Doğumdan sonra hangi kontroller yapılır?
Op. Dr. Aytun AKTAN
Yaklaşık 4aydır doğum kontrol yöntemi olarak qlairista kullanıyorum ve bu ay adetimi 2 3 gün geciktirmek istiyorum. Bunu primolut-n gibi bir ilaç yeri... devamı
Doğum Kontrolü Hakkında Yanlış Bilinen 10 Şey
İmplanon
Aile Terapisi
Kürtaj Hapı
Yeni Bir Doğum Kontrol Yöntemi