Nedir?
Zamanımızın çoğunu bilgisayar başında aynı pozisyonda kaslarımızın sadece bir kısmını kullanarak geçiriyoruz. Her yere arabayla gidiyor, evdeki tüm elektronik cihazları oturduğumuz yerden kontrol ediyoruz. Kaslarımızın hepsini düzenli bir şekilde kullanmazsak zamanla zayıflama başlar ve kasılmalar meydana gelir.Riskleri
Kimler risk altında?Hareketsiz yaşam tarzı, duruş bozukluğu, kaslara aşırı yüklenme, zayıf fiziksel kondisyon, bilinçsiz şekilde yapılan spor, ısınma hareketleri yapılmadan hazırlıksız kaslara yüklenme, uzun süre araba kullanma, ağır yük kaldırma, vücuda uygun olmayan yatak, yastık, sandalye ve masa kullanımı kasılmalara zemin hazırlar. Uzun süre hareketsiz aynı pozisyonda kalanla, baş öne eğik olarak masa başında çalışanlar, sekreterler, öğretmenler, mola vermeden uzun süre bilgisayar, mouse ve telefon kullananlar, aşırı aktivite gerektiren mesleklerde koşturanlar, ev işleri, dikiş nakış, temizlik, perde asma, cam silme gibi işlerle uğraşanlar, hava değişimlerine sık maruz kalanlar, gelişigüzel uyuyakalmayı alışkanlık haline getirenler ve stres altında çalışanlar risk altındadır.
Öneriler
Kasılmaları önlemek için neler yapılabilir?• Çalışma saatlerinizin arasında mola vermeyi unutmayın. Masada veya arabada otururken kısa da olsa aralar verip ayağa kalkın, kısa yürüme ve gerinme egzersizleri yapın.
• Çalışma koltuğunuzu ve bilgisayarınızı ayarlayın. Otururken baş ve boyun doğru pozisyonda olmalıdır, özellikle uzun süre baş eğik pozisyonda çalışılmamalıdır. Mouse kullanırken bileğinizi uzun süre aynı pozisyonda ve bükülü tutmayın.
• Telefonun ahizesini omuz ile boynunuzun arasına sıkıştırarak konuşmayın.
• İdeal kilonuzu korumaya çalışın.
• Germe ve güçlendirme egzersizleri yapın. Omurga sağlığı için yürüyün ve yüzün. Sağlıklı, zinde ve mutlu bir yaşam için düşünce, davranış ve beden esnekliği gerekir. Günlük telaş arasında çoğu zaman depresif, bitkin ve huysuz bir ruh hali kimliğimiz haline gelebiliyor, vücudumuz esneklik ve direncini kaybediyor. Esneklik için kendimize zaman ayıralım.
• Ilık suyla duş alın.
• Kasılmaları önlemede beslenme önemlidir; potasyum içeren muz, portakal gibi besinleri artırın, kafein ve nikotini azaltın. Demir, folik asit, magnezyum, kalsiyum ve B vitamini eksikliğiniz varsa tedavilerini geciktirmeyin. Günlük su tüketiminizi artırın.
Metabolizmayı yavaşlatan hastalıklar hangileridir?
Op. Dr. Sinan GÖKER
hocam ben stargardt hastasiyim .göz numaram 2.5 numara.bu rahatsizligım ne kadar ilerler.körlük durumu olur mu.nelere dikkat etmem lazim.teşekkürler... devamı
Kanser Hastalarında Uykusuzluk Sorununun Çözümü Nasıldır?
Alzheimer Hastaları İçin Bakımevleri
Sarı Nokta Hastalığında Risk Grupları
Prostat Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Hareketsizlik Nelere Sebep Olur?