Hassas Bağırsak Sendromu İçin Diyet Önerisi

Hassas bağırsak sendromu nedeniyle sürekli tuvalete gitme dürtüsü bir kişi için rahatsız edici ve utandırıcı bir durum olabilir. Aslında bu durumdan kurtulmak için kişinin bazı yiyeceklerden ve bazı durumlardan uzak durması yeterli olacaktır.

İyi haber şu ki bu durumdaki kişilerin yeme alışkanlıklarında değişiklik yaparak ishali hafifletmesi mümkündür. Ayrıca yedikleri şeylerden tamamen vazgeçmelerine de gerek yoktur.

Ölçülü olmak önemlidir. Hassas bağırsak sendromu sırasında sağlığınızı korumak için dengeli bir yeme alışkanlığına ihtiyacınız olur. Ancak bu belli grup yiyecekten tamamen uzak durulması anlamına da gelmez, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinlerden kendinizi mahrum etmemelisiniz.

İnsanların kendileri için neyin iyi, neyin yanlış olduğunu deneyerek bulma konusunda biraz zamana ihtiyaçları var. Bu konuda hassas davranılırsa “Elma yediğimde, kendimi iyi hissetmiyorum ama armut bana iyi geliyor” ya da “Üzüm yediğimde kendimi iyi hissetmiyorum ama biraz muz ben de işe yarıyor”  gibi ifadeleri dile getirebilirler.

Hangi yiyeceklerin, ne miktarda tüketildiğinde ishali veya ishal riskini arttırdığını çeşitli yayınlardan öğrenebilirsiniz. Hangi yiyeceklerin sizde problemlere neden olduğunu tespit etmenin en iyi yolu denemek olacaktır. Aklınızda olsun, farklı yiyecekler farklı insanlarda farklı tesirler gösterirler.

Bağırsak Sendromunu Hafifletmek İçin Doğru Lif Türünü Alın

Hassas bağırsak sendromunuz olsun ya da olmasın, yiyecekler içinde bağırsak hareketlerini hızlandıran elemanlar vardır. Lif bunlardan biridir ve kabızlığı azaltır. İshal olduğunuzda da liften uzak durmayın. Liflere, sizi kalp hastalığı ve kanserden koruduğu için de ihtiyacınız var.

Beslenme uzmanları, hassas bağırsak sendromu olan kişilerin çözülemeyen lif yerine çözülebilir lif almasını tavsiye etmektedir. Çözülebilir lif, sindirim sisteminde daha uzun süre kalarak kolona hacim katar ve böylece kolonun normal bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

Çözülebilir liflerin bulunduğu yiyecekler şunlardeır:

  • Kurutulmuş ya da konserve edilmiş fasulye
  • Bezelye
  • Yulaf
  • Arpa
  • Bulgur
  • Elma ve portakal gibi meyveler
  • Kurutulmuş meyveler
  • Havuç gibi sebzeler

Kıyaslanacak olursa çözülemeyen lifler; meyvelerin kabuklarında ve kök sebzelerde, tam buğday ürünlerinde, buğday ve mısır kepekleri ile karnabahar yeşil fasulye gibi sebzelerde bulunur.

Hassas Bağırsak Sendromu İçin Bol Miktarda Su İçin

İshalli hassas bağırsak sendromunuz varsa,  günde 6 ila 8 bardak su içmelisiniz ama bunu yemek saatleri dışında yapmalısınız.

Su her şeyin biraz daha hızlı hareket etmesini sağlar. Uzmanlar öğünlerden bir saat önce ya da bir saat sonra su içilmesini tavsiye etmektedirler.

Hassas Bağırsak Sendromunuz Varsa, Belli Yemeklerden Uzak Durun

 

Hassas bağırsak sendromunda, herkesin yemeklere verdiği reaksiyon farklı olur. Hangi yiyeceklerin sizi, tuvalete koşturduğunu ancak kendiniz bilebilirsiniz. Tetikleyicilerinizin ne olduğunu bulmak için, insanlarda hassas bağırsak sendromuna yol açtığı bilinen bazı yiyeceklere özel bir dikkat gösterebilirsiniz.

  • Brokoli, soğan ve lahana
  • Patates kızartması gibi yağlı yiyecekler
  • Peynir ve dondurma gibi süt ürünleri
  • Alkol
  • Kahve, çay ve bazı sodalarda bulunan kafein
  • Karbonatlı sodalar
  • Çikolatalar

Şekersiz sakızlar içinde bulunan ve şekeri ikame eden sorbit denilen bir madde, nane ve bal ve bazı meyvelerde bulunan basit şeker de hassas bağırsak sendromu belirtilerini tetikleyebilir.

Yeme şekliniz, belirtileri tetikleyebilir. Bağırsak sendromu olan bazı insanlar yemekleri aşırı uçlardaki sıcaklıklarda yemekten, özellikle de buzlu ve soğuk suyla buharı çıkan çorbayı birlikte tüketmekten rahatsız olurlar. Birçok insan fazla yemek yenilen geniş öğünlerden sonra bağırsak problemi yaşarlar. Her öğünde mümkün olduğu kadar az yemeye çalışın veya günde dört ya da beş defa ufak öğünler alın.

Unutmayın ki yiyeceklere verdiğiniz tepki size özgüdür. Bağırsak sendromu reçetenizi oluşturana kadar farklı yemekleri deneyin.

Aslında hassas bağırsak sendromu için belli bir diyet yoktur. Bazı kişiler belli yiyeceklerin kendilerine iyi geldiğinin farkına varırlar veya hiç bir şeyin fayda etmediğini görürler.

Prof. Dr. Aydın YAĞMURLU

Aydın Hocam Merhaba.2003,2005,2007 doğumlu 3 çocuğum var.Çocuklarımda İnstenstinal Lenfenjektazi hastalığı var.Daha önce çocuklarıma bağırsak kısaltma... devamı