Soru: 1-5

1. Hassas cilt nedir?

Çoğu insan aşağıdaki nedenlerden dolayı hassas bir cilde sahip olduğunu söylemektedir:

• Ciltlerine temas eden bazı cilt bakım ürünleri veya evde hazırlanan ürünler batmaya, yanmaya, kızarma ve/veya gerilemeye neden olur.

• Bir ürüne temas ettikten sonra gözle görülür etkiler olmasa da, genellikle ciltlerinde rahatsızlık meydana gelir.

Cilt uzmanlığı yapmış doktorlar olan dermatologlar, aşağıdaki durumlarla karşılaştıklarında hassas cilt tanısını göz önünde bulundurmaktadır:

• Kabartı, cilt şişkinliği ve/veya cilt erozyonu gibi cilt reaksiyonları gördüklerinde.

• Ciltteki sinir uçlarını tam olarak koruyamayacak ve kozmetiklerle ve cilt bakım ürünleriyle temas edildiğinde cilt reaksiyonlarına neden olabilecek kadar aşırı kuru ciltle karşılaştıklarında.

• Aynı zamanda hassas cildin de belirtileri olabilen cilt kızarması ve kabarmasıyla karşılaştıklarında.

2. Cildimin hassas olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Cildinizi bir dermatologa muayene ettirin. Bu, hassas bir cilde sahip olup olmadığınızı veya eğer başka bir cilt probleminiz varsa ne olduğunu öğrenmeniz için en kesin yoldur.

3. Cilt reaksiyonlarına neden olan nedir?

Cilt reaksiyonları nedenleri arasında aşağıdakiler yer almaktadır:

• Atopik dermatit (egzema), ürtiker (kurdeşen), rosacea veya alerjik kontakt dermatit gibi bağışıklık sistemiyle ilgili altında yatan alerjik cilt reaksiyonları veya cilt bozuklukları.

• Artık sinir uçlarını koruyamayacak kadar kuru veya zarar görmüş olup reaksiyonlara neden olan cilt.

• Güneş veya rüzgar gibi cilde zarar veren çevresel faktörlere veya aşırı sıcak ya da soğuğa maruz kalmak.

• Cilt hassasiyetinde daha az tanımlanan, yaş, cinsiyet ve ırk farklılıkları gibi genetik faktörler. Örneğin; numular dermatit adı verilen bir egzama türü, en yaygın olarak 60 yaşın üzerindeki erkeklerde görülmektedir.

4. Hassas ciltler için tıbbi testler mevcut mudur?

Alerji testi, hassas cilde neden olan veya katkıda bulunan alerji belirtileri olarak ürtiker, genel kaşıntı veya egzamayı tanımlayabilir. Bunun haricinde, doktorlar için hassas cildi test etmek oldukça zordur; çünkü buna neden olabilecek çok fazla ve çok çeşitli faktörler olabilir.

5. Erkekler de hassas cilt konusunda endişelenmeli midir?

Sağlıklı bir cilt görünümü erkeklerde de kadınlarda olduğu kadar çekicidir ve artık daha fazla erkek bunun farkına varmaktadır. Belki de dermatologların, bu günlerde giderek artan sayıda erkeğin hassas ciltler hakkında tanı ve tedavi araştırdığını rapor etme nedeni budur.

Soru: 5-10

6. Hassas cildimin, özellikle de yüzümün bakımını yapabilme için bazı ipuçları nelerdir?

Temizleme. Dermatologlar, insanların hassas ciltlerinin farklı temizleme yöntemlerine farklı yanıtlar verdiğini söylemektedir. Ancak çoğu, “deodorant” veya kokulu sabunların güçlü arıtıcılar içerdiği ve yüzde kullanılmaması gerektiği konusunda fikir birliğindedir. Hafif temizleme sabunları ve hassas-cilt sabunlarıyla birlikte sıvı yüz temizleyiciler, sabunlardan daha düşük pH değerine sahiptir. Temizleme kremleri ve tek kullanımlık yüz havlularıyla bir arada cilt tahrişine ilişkin daha az potansiyele sahiptir.

Nemlendirme. Bu ürünler cildinizin nemini korumasına yardımcı olur; böylelikle kurumaya ve aşınmaya karşı direnç gösterir. Hassas cildinizin bakımına uygun cilt bakım ürünleri seçmek için aşağıdaki kılavuzlara bakınız.

Kozmetikler. Hassas cildinizin bakımına uygun kozmetik ürünler seçmek için aşağıdaki kılavuzlara bakınız.

7. Hassas cilt için daha az tahriş edici olan cilt bakım ürünlerinde aramam gerekenler nelerdir?

Mevcut olarak belirli talimatlar bulunmamaktadır; ancak daha “cilde dost” ürünler içinde aşağıdakiler bulunur:

  • Yalnızca birkaç içerik
  • Az kokulu veya kokusuz
  • Koruyucular olarak metilparaben veya bütilparaben

Eğer cildiniz hassassa, aşağıdakileri içeren ürünlerden sakının:

  • Antibakteriyel içerikler veya deodorant içerikleri
  • Alkol
  • Retinoidler veya alfa-hidroksiasitler

8. Hangi kozmetik türleri hassas cilt için daha az tahriş edicidir?

Cildiniz hassassa, Amerikan Dermatoloji Akademisi aşağıdakileri önermektedir:

  • Daha az koruyucu ve minimum cilt tahrişi riski taşıyan yüz pudralarını kullanın.
  • Minimum cilt tahrişi için silikon bazlı fondöten kullanın.
  • Su geçirmeyen kozmetikler kullanmayın; çünkü onları çıkarmak için bir çözücü kullanmanız gerekecektir.
  • 10''dan az içeriği olan ürünleri kullanın.
  • En az alerjik olduğu bilinen siyah göz kalemi ve maskara kullanın.
  • Göz kaleminizi ve kaş boyanızı kalem olarak seçin; sıvı olanlar lateks içerir ve alerjik reaksiyona neden olabilir.
  • Göz kapaklarına lacivert gibi koyu tonlu farlardan genellikle daha az tahriş edici olan toprak tonlarında tonları tercih edin.
  • Bozulabilecek veya kirlenebilecek eski kozmetiklerinizi atın.
  • Kurumadan önce yüzünüze veya gözlerinize dokunma riskiniz varsa oje kullanmayın.

9. Bilmediğim bir cilt bakım ürünüyle hassas cilt reaksiyonunu nasıl test edebilirim?

Yeni bir ürünü cildinizde denemeden önce aşağıdakileri uygulayın:

  • 5 gün boyunca her gün ürünü az miktarda bir kulağınızın arkasına uygulayın ve gece boyunca durulamadan bırakın.
  • Cildiniz tahriş olmazsa bu kez aynı prosedürü, ürünü gözlerinizin çevresine sürerek deneyin.
  • Hala tahriş olmuyorsa ürün güvenlidir ve yüzünüzün diğer bölgelerine de uygulanabilir.

10. Kış ve yaz aylarında hassas cildimi korumak için ipuçları nelerdir?

İlk olarak bilmeniz gereken Amerikan Dermatoloji Akademisi’nin yıl boyunca cildinizi güneş losyonuyla korumanız gerektiğini önerdiğidir. En az 15 koruma faktörlü bir ürün kullanın ve 20 dakikadan uzun süre boyunca güneşin altında olacağınız her gün mutlaka bu ürünü kullanın.

Ayrıca unutmamanız gereken bir nokta da, güneşin cilde zarar veren UV ışınlarının saat 10:00 ve 16:00 arasında en güçlü durumlarında olduğudur. Yılın herhangi bir zamanında mümkün olduğunca bu saatlerde dışarı çıkmaktan kaçının.

Kış aylarında, cilt kuruluğunu, pullanmayı, kaşınma ve çatlamayı önlemeye yardımcı olmak için:  

  • Evinizi gereğinden fazla ısıtmayın.
  • Sıcak olmayan, ılık banyo ve duşlar alın, daha az almaya çalışın ve sabunsuz temizleyiciler kullanın.
  • Banyodan sonra cilt kuruluğunu minimuma indirin: Cildinizi hafifçe bastırarak kurulayın ve cildiniz hala nemliyken nemlendirici uygulayın.
  • Vazelin, mineral yağı, linoleik asit, seramid veya gliserin içeren bir nemlendirici kullanın.

Yaz aylarında, güneşlenmenin aslında cildinize zarar verdiğini unutmayın, güneş losyonu sürmüş olsanız bile güneşin altında yatmayın. Aşağıda, güneş losyonu seçmek için verilen talimatlara bakın.

Eğer dışarı çıkarsanız geniş kenarlı bir şapka ve kol ve bacaklarınızı örten sıkı örülmüş kıyafetler ve güneş gözlükleri kullanın. dışarı çıkmadan 15 ila 30 dakika kadar önce güneş losyonunuzu uygulayın ve yüzdükten sonra veya terliyorsanız her iki saatte bir bunu tekrarlayın.

Soru: 10-15

11. Hassas cildimi korumak için bir güneş losyonunda aramam gerekenler nelerdir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, güneş losyonunuz 15 SPF veya daha yüksek koruma faktörlü olmalıdır. Özellikle kadınsanız güneş losyonunuz, yalnızca çinko oksit veya titanyum oksit “maddesel” içeriklerini içermelidir. Bunun nedeni bu maddesel güneş losyonlarına alerjik reaksiyonunuzun olma riskinin bulunmamasıdır: Tıpkı kimyasal güneş losyonları gibi bunlar da UV ışınlarını çekmek yerine yansıtırlar.

12. Doktorlar hassas cildi ne zaman ve nasıl teşhis ve tedavi ederler?

Hassas cilde sahip olan çoğu insan cilt bakım ürünlerinden kaynaklanan hafif tahriş için tıbbi yardıma başvurmazlar; bunun yerine ciltlerini tahriş etmeyen bir ürün bulana kadar aramaya devam ederler. Dermatologa ise genellikle hastanın rahatsızlığı akut bir hal aldığında başvurulur.

Dermatolog, ilk olarak cilt tahriş edici maddelerle temastan dolayı egzama, rosacea veya ürtiker gibi cilt durumlarının var olup olmadığına bakacaktır. Alerji testi de alerjinizin olup olmadığını öğrenmek için yapılabilir. Dermatolog aynı zamanda hastanın cilt bakım düzenini de soracak, potansiyel tahriş edici maddeleri belirleyecek ve hassas cildi tahriş etme potansiyeli daha düşük olan daha hafif cilt bakım ve ev yapımı ürünlerini önerecektir.

13. Hangi kıyafet kumaşları hassas ciltler için daha az tahriş edicidir?

İnce pamuk veya ipek gibi pürüzsüz, yumuşak ve doğal kumaşlar cildi en iyi hissettiren kumaşlardır. Pamuk serin tutarken ipek ılık tutar; her ikisi de emicidir ve ciltteki nemi vücuttan çeker. Suni ipek ve keten de hassas cilt için rahattır; ancak pamuk veya ipekten daha ağırdır. Kıyafetleriniz, buruşuklukların ve katlama yerlerinin minimum tahriş etme potansiyeline sahip olması için bol kesim olmalıdır.

14. Hangi hastalıklar ve durumlar hassas ciltle ilişkilendirilebilir?

Eğer sivilce, sedef hastalığı, kontakt dermatit, rosacea, egzama gibi cilt bozukluklarınız varsa veya cildi tahriş edici maddelerle temas ettiğinizde ürtiker geliştiriyorsanız sizin de hassas bir cildiniz var demektir ve unutmayın ki stres, sivilceye neden olmasa da durumu da kötüye götürebilir.

15. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) kozmetiklerin güvenilirliğini düzenler mi?

FDA’nın Gıda Güvenliliği ve Uygulanan Beslenme Merkezi kozmetiklerin üretimini ve pazarlamasını düzenler; ancak reçeteli ilaçları ve tıbbi cihazları düzenlediği şekilde değil… FDA, kozmetik üreticilerinin, ürünleri hakkında üretim verilerini sunmalarını, ürün geri çekmeleri bildirmelerini veya kozmetiklerle ilgili görülen zararları rapor etmelerini isteyemez. Ancak kozmetik üretim tesislerini denetleyebilir ve ürünlerinin veya ürün içeriklerinin aşağıdaki şekilde olduğunu tespit ettiği üreticilere karşı harekete geçebilir:

  • Güvensiz
  • Eksik etiketlenmiş
  • Katkılı
  • Yanlış markalanmış

Soru: 15-20

16. “Hipoalerjenik” etiketli cilt bakım ürünleri hassas cilt için daha güvenli midir?

Hipoalerjenik cilt bakım ürünleri hassas ciltler için daha güvenli olmak zorunda değildir. FDA(Gıda ve İlaç Dairesi) üreticilerin “hipoalerjenik” terimine ilişkin kullanımı konusunda devletin herhangi bir federal standardının olmadığını; bu nedenle bu terimi kullanan firmaların herhangi bir anlamı ifade edebileceklerini belirtmektedir.

17. Belirli bir cilt bakım veya evde hazırlanan ürünün hassas cildimi tahriş edip etmeyeceğini nasıl bilebilirim?

Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) ve Ulusal Tıp Kütüphanesi (NLM) Uzman Bilgi Servisleri grubu, online olarak Ev Yapımı Ürünler Veritabanı sağlamaktadır. Ürünlerin marka adına bakarak içlerinde ne olduğunu öğrenebilir ve cildinizi tahriş edecek bir şey içerip içermediklerine bakabilirsiniz.

18. Sağlıklı beslenmenin hassas cilt konusunda faydası olabilir mi?

Sağlıklı beslenmek elbette cildiniz de dahil tüm vücudunuz için iyidir. Ancak eksik tüketildiğinde kuru, pul pul olan hassas cilde neden olabilen bir besin grubu vardır: B vitamini kompleksleri riboflavin, niyasin, B-6, B-12 ve biyotin. Yeterli miktarlarda alındığında B vitamini kompleksleri ciltte kuruluğu, kaşıntıyı ve aynı zamanda stresi giderir. Dermatologunuza veya diyetisyeninize, diyetinize tam tahıllar, pirinç, buğday tohumu, yulaf ezmesi, ayçiçeği çekirdekleri, balık, yumurta, badem, ciğer, maya ve az yağlı süt ürünlerini dahil ederek daha faydalı bir sonuç elde edip edemeyeceğinizi danışın.

19. Hassas ciltle ilgili bir hastalık veya durumu olan bir çocuk bu sorunu aşabilir mi?

Egzamadan dolayı hassas cilde sahip olan bir çocuğun 5 yaşından önce bu problemi aşma şansı %90 ve erişkinlikten önce aşma şansı ise %40 ila %50''dir. 11-30 yaşları arasındaki insanların %80''inde sivilcelerin ortaya çıktığı hesaplanmıştır; çoğu için bu sivilceler genellikle 30''lu yaşlarında geçer. Sedef hastalığı ise kronik (hayat boyunca süren) bir hastalık olarak bilinmektedir.

20. Hassas cilt kalıtımsal olabilir mi?

Hassas ciltle ilgili olan bir dizi cilt hastalığı ve durumunun aile bireylerinde var olduğu bilinmektedir. Bunlar arasında akne, egzama, sedef hastalığı ve rosacea bulunmaktadır. Bir cilt bakım ürünü, kozmetik veya evde yapılan bir bakım ürününe karşı cilt tahrişi kalıtımsal değildir.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

slm benin sorunum idrara cıktığımda idrarımı yapıyorum ama sonra damla damla geliyor ayaha kalkıyorum penisi biraz sıkıyorum icindekileri kurutana kad... devamı