Nedir

Nedir?

Yağlı cilt, parlak ve kalın olup donuk renktedir. Çoğunlukla, kronik olarak yağlı bir ciltte büyük gözenekler, sivilceler ve lekeler vardır. Yağlı cilt siyah noktalara yatkındır. Bu cilt türünde, yağ üreten yağ bezleri aşırı faaldir ve gerekenden daha fazla yağ üretir. Bu yağ yayılır ve cilde yağlı bir parlaklık verir. Gözenekler geniştir ve cildin kaba bir görünümü vardır.??

Sebepleri

Yağlı Cildin Sebepleri

<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Kalıtım

  • Beslenme tarzı
  • Hormon düzeyleri
  • Hamilelik
  • Doğum kontrol hapları
  • Kullanılan kozmetikler
  • Nem ve sıcak hava

Ergenlik çağındaki hormonal değişiklikler nedeniyle yağlı cilt gençlerde yaygındır; ama herhangi bir yaşta da görülebilir. Genellikle, cilt, yaşla birlikte kuruma eğilimindedir. Sebum (yağ) miktarı, ergenlikte artar ve yaşlandıkça azalmaya başlar. Hamilelik ve menopozda, hormonal dengesizlikler de yağ dengesini bozabilir ve yağ bezlerinin faaliyetini artırabilir.

Birçok ciltte, sadece bazı bölgeler yağlı, diğer bölgeler kuru ya da normaldir. Bu cilt türü karma cilt olarak bilinir.??

Cilt Bakımı

Yağlı Cilt için Cilt Bakımı

Yağlı cildin en büyük avantajı, diğer cilt türlerine göre daha yavaş yaşlanmasıdır.

Yağlı cilt, gözeneklerin tıkanmasını önlemek için, bol sıcak su ve sabunla özel bir temizlik gerektirir. Cildinizdeki yağı yok eden ve cildin pul pul olmasına sebep olan sert ürünlerden kaçının. Bunlar tepkisel sebore (yağlanma) olarak bilinen bir reaksiyona sebep olabilir. Bu durumda, yağ bezleri, doğal yağların kaybını telafi etmek için daha fazla çalışır.

Cildinizi gerginleştiren ve susuz bırakan cilt bakım ürünlerinden kaçının. Bunlar, cildin üst tabakalarının büzülmesine sebep olur. Bu durum gözeneklerdeki yağ akışını sınırlar ve tıkanmalara ve sivilcelere yol açar.

Yağlı cildi temizlemek için, yağ bazlı ürünler kullanın. Çünkü bunlar sebumu etkili bir şekilde eritir. Cildinizin parlamaması için yağsız nemlendiricileri tercih edin.

Cildinizi çok temiz tutun. Yüzünüzü günde en fazla iki ya da üç kez yıkayın. Çok fazla yıkamak, cildi, daha fazla yağ üretmesi için harekete geçirir.

Yüz temizleyicinizi dikkatle seçin. Ağır temizleme kremlerinden kaçının. Sert sabunlar ya da temizleyiciler kullanmayın. Yapay katkı maddeleri içermeyen saf bir sabun kullanın. Antibakteriyel bir temizleme losyonu ya da hafif ilaçlı bir sabun deneyin ve su olarak, mineral açısından zengin bir su (musluk suyu değil) kullanın. Alkol içeren temizleyiciler ya da losyonlar kullanmayın. Cildin elastikiyetini sağlamak için, temizledikten sonra doğal, yağsız bir nemlendirici sürün.

Yüzünüzü yıkarken sıcak su kullanın. Sıcak su, yüzdeki yağı ılık ya da soğuk sudan daha iyi ortadan kaldırır.

Eğer cildiniz aşırı yağlıysa, günde üç ya da dört kez temizlemek iyi olabilir. Ayrıca 30 yaşından önce az miktarda nemlendirici yeterlidir ya da hiç nemlendirici kullanmak gerekmeyebilir. 30 yaşından sonra, gözlerinizin ve dudaklarınızın etrafındaki ve boynunuzdaki bölge için geceleri nemlendirici sürmek ve sabah az miktarda nemlendirici kullanmak faydalı olabilir.

Cildinizi temizlerken, parmak uçlarınızla yüzünüze yukarı ve dışa doğru hareketlerle iyice masaj yapın. Yüzünüzü sabunla ovmayın; çünkü bu, gözenekleri tıkayabilir.

Eğer cildiniz yağlı ve pullarla kaplıysa, iki gecede bir yoğun temizleyici bir peeling kremi kullanarak ve ardından ince bir kat nemlendirici sürerek bu sorunu çözebilirsiniz.

Kil maskesi kullanmayı deneyin. Eğer cildiniz hassas ise, beyaz ya da pembe renkte kil kullanın.

İhtiyacınız olursa, ara sıra hafif, antiseptik bir gece kremi kullanın ve haftada bir ya da iki kez arındırıcı bir cilt maskesi uygulayın.

Yağlı cilt için özel olarak üretilmiş kozmetikleri ve yüz bakım ürünlerini seçin.

Makyaj yapmadan önce, yağ salgılarını azaltan aktif maddeler içeren antiseptik bir gündüz kremi sürün. İçinde benzoil peroksit olmasına dikkat edin.??

Doğal Bakım

Doğal Cilt Bakımı

Banyo yapmadan yarım saat önce yarımşar çay kaşığı limon ve salatalık suyunu karıştırıp yüzünüze sürün.

Eğer cildiniz aşırı derecede yağlıysa, bu karışımın içine birkaç damla kolonya katın. Bu, hem yağlanmayı önler hem de sıkılaştırıcı tonik görevi görerek cildin gözeneklerini küçültmeye, dolayısıyla akneyi önlemeye yardımcı olur.

Alında, çenede ya da burundaki aşırı yağlanmadan dolayı makyajınızın yamalı bir görünüm almasını önlemek için, yüzünüzün aşırı yağlı bölgelerine az miktarda salatalık suyu sürün, iyice kurulayın ve daha sonra makyajınızı yapın.

Eğer makyaj uygulandıktan sonra tüm yüzünüz yamalı bir görünüm alırsa, eşit miktarda limon suyu ve hamamelis ektresi uygulayın. Makyajınızı yapmadan önce yüzünüzü iyice kurulayın.

Yağı çözdüğü bilinen aseton içeren bir tonik seçin. Kuvvetli tonikler, aşırı yağ üretimini tetikleyerek faydadan çok zarar verir.

Yüzünüzü fazla yağdan arındırmak için kil maskesi kullanın. 1 çay kaşığı yeşil kil ile 1 çay kaşığı saf balı iyice karıştırın. Bu karışımı yüzünüze uygulayın, göz bölgesine sürmeyin. Maskeyi yüzünüzde on beş dakika bekletin, daha sonra ılık suyla iyice durulayın. Bunu haftada en az üç kere ya da daha fazla yapın.

Günde bir ya da iki kez, eşit miktarda su ve limon suyunu karıştırın. Bu karışımı hafifçe yüzünüze sürün ve kurumaya bırakın, daha sonra ılık suyla durulayın. Ardından yüzünüzü soğuk suyla durulayın.??

Beslenme

Yağlı Cilt İçin Beslenme

Protein açısından zengin, ama şeker, sıvı ve tuz açısından sınırlandırılmış bir diyet uygulayın.

Bol miktarda yapraklı, yeşil sebze ve taze meyve tüketin.

Kan değerlerinizin, gerekli vitaminler, demir ve benzer maddelerle normal seviyeye gelmesini sağlayın.

B2 vitaminin az miktarda eksikliği bile yağlı cilde sebep olabilir. Maya, buğday tohumu ve sakatat hem B5 hem de B2 vitamini sağlar. B2 vitamini açısından diğer iyi kaynaklar tam tahıllar, bakliyat, kabuklu yemişler ve arı sütüdür. Kara buğday, kara fasulye ve esmer pirinç vücuda demir sağlamak ve cildi yenilemek açısından mükemmel besinlerdir.

Cildinizin su ihtiyacını karşılamak ve toksinleri atmak için bol miktarda kaliteli su için.

Diyetinizdeki yağ miktarını azaltın. Yağlı etlerden, kızarmış ve çok baharatlı besinlerden kaçının. Hayvan yağlarını ya da ısı ile işlem görmüş bitkisel yağları tüketmeyin.

Yemekleri yağ ile pişirmeyin. İşlemden geçirme ya da pişirme sırasında ısıya maruz kalan yağları tüketmeyin. Eğer az miktarda yağ gerekliyse (salata sosunda olduğu gibi) sadece soğuk preslenmiş kanola yağını ya da zeytinyağı kullanın.

Alkolsüz ya da alkollü içecekler tüketmeyin. Şeker, çikolata ve abur cuburdan kaçının.?

Bitkisel Yağlar

Yağlı Cilt için Bitkisel Yağlar

  • Bergamut
  • Sedir ağacı
  • Servi
  • Akgünlük
  • Itır
  • Ardıç
  • Lavanta
  •  Limon
  • Adaçayı??

Bitkiler

Yağlı Cilt için Bitkiler

Aloe veranın, mükemmel iyileştirici özellikleri vardır. İhtiyaç duyduğunuzda, aloe vera jelini bölgesel olarak sürün.

Dulavratotu kökü, papatya, at kuyruğu, yulaf sapı ve kekik cildi besler.

Lavanta, yağlı cilde çok iyi gelir. Günde birkaç kere cildinize lavanta suyuyla buhar banyosu yapın.

Yüz için yapılacak buhar banyosunda limon otu, meyan kökü ve gül goncası kullanmak yağlı cilde iyi gelir. Haftada iki ya da üç kez, 2-4 çay kaşığı kurutulmuş ya da taze bitkiyi 2 litre suda kaynatın. Demlikten buhar çıkmaya başladığı zaman, bunu masanın üzerinde bir nihalenin üstüne koyun ve yüzünüzü buhara doğru tutarak 15 dakika oturun. Buharın yüzünüze iyice gelmesi için kafanızı bir havluyla örtebilirsiniz. 15 dakika sonra yüzünüze soğuk su çarpın ve cildinizin kendi kendine kurumasına izin verin ya da bir havluyla yumuşakça kurulayın. Kullanılan bitkilerin suyu soğuduktan sonra bunu tonik olarak kullanmak üzere saklayın. Bu su, yüz temizliğinden sonra bir pamuk parçasıyla hafifçe yüze  sürülebilir.

?Yüze uygulanan hamamelis, yağ emme bakımından mükemmeldir.?

Homeopati

Homeopati

Homeopatide, cilt sorunlarının, vücuttaki genel bir dengesizlikten kaynaklandığı düşünülür. Bu yüzden tedavi her bünyeye göre değişir. Eğer sorununuz düzelmezse deneyimli bir homeopata başvurun.

Bir ay boyunca 12 saatte bir aşağıdakilerden birini (6c tesirinde) kullanabilirsiniz.

Hoş kokmayan, yapışkan bir ter ve aşırı tükürük üretimi olan yağlı ciltli bir kişi, Mercurius kullanabilir. Cildin yağlanması soğuk ve sıcak havada daha kötüleşir.?

Yağlı, parlayan bir yüzü olan; saçlı bölgelerde daha şiddetli terleyen ve kabız olan bir kişi için natrum mur faydalı olabilir.?

Genel Tavsiyeler

Genel Tavsiyeler

  • Sigara içmeyin. Sigara, gözeneklerin büyümesine sebep olur ve cildin genel sağlığını bozar.
  • Yağlı cilt bölgelerini nötralize etmek için elma sirkesiyle ovun.
  • Tüm vücudun düzenli olarak fırçalanması ve masaj, dolaşımı hızlandırıp canlandırır ve cildi yeniler.
  • Gece sefası çiçeğinin yağı cilt için faydalıdır. Bu, bitkisel yağ asidi olan gama linoleik asit içerir. Bu asidin, cilt hücrelerini güçlendirdiği ve bunların nemini artırdığı söylenir.
  • Uykunuzu iyice alın, çünkü cildin hücresel onarım aktivitesi dinlenme safhasında en ideal durumdadır.?
  • Egzersiz cilt için faydalıdır, çünkü kan dolaşımını canlandırır. Düzenli egzersiz, cildinizi içeriden besler ve temizler.?

Prof. Dr. Bülent MENTEŞ

Doktor bey merhabalar annemin mamografi sonucunu değerlendirebilirsiniz yas:54 her iki meme parankimi üst dış katralarda izlenen az miktardaki parank... devamı