Pigmentasyon bir kişinin derisinin renklenmesidir. Kişi sağlıklı olduğu zaman derinin rengi normal görünecektir. Hastalık veya yaralanma durumunda, kişinin derisi renk değiştirebilir; daha koyu (hiperpigmentasyon) veya daha açık (hipopigmentasyon) hale gelebilir.
Hiperpigmentasyon ve Deri
Deride hiperpigmentasyon vücudun renginden sorumlu bir madde (pigment) olan melanin artışından kaynaklanır. Hamilelik ya da Addison hastalığı (böbreküstü bezinin işlevlerinde azalma) gibi bazı durumlar, melaninin daha fazla üretilmesine ve hiperpigmentasyona neden olabilir. Güneş ışığına maruz kalmak hiperpigmentasyonun ana sebebidir ve zaten hiperpigmente olmuş bölgelerin kararmasına neden olur.
Hiperpigmentasyon ayrıca, bazı antibiyotikler, antiaritmikler ve antimalaria ilaçları da dahil çeşitli ilaçlardan kaynaklanabilir.
Melazma
Melazma (kloazma olarak da bilinir) bir hiperpigmentasyon örneğidir. Bu durum, en çok yüzde koyulaşmış veya kahverengi lekelerle tanımlanır. Melazma hamile kadınlarda oluşabilir ve genellikle "hamilelik maskesi" olarak adlandırılır; ancak, bu durum erkeklerde de gelişebilir. Melasma çoğunlukla hamilelikten sonra kaybolur. Aynı zamanda bazı reçeteli kremlerle (hidrokinon gibi) tedavi edilebilir.
Eğer cildinizde melazma oluşursa, güneş ışığına çıkışınızı sınırlı tutun. Her zaman güçlü bir güneş kremi kullanın (SPF 30 veya daha yüksek) çünkü güneş ışığı durumu daha da kötüleştirebilir. Çinko oksit veya titanyum dioksit içeren güneş koruyucuları da yararlı olabilir.
Durum kendi kendinize tedavi etmeden önce doktorunuza danışın.
Hipopigmentasyon ve Deri
Hipopigmentasyon deride melanin üretimindeki azalmanın sonucudur. Hipopigmentasyon örnekleri şunlardır:
- Vitiligo: Vitiligo deride pürüzsüz, beyaz lekeler oluşmasına neden olur. Bu lekeler bazı insanlarda vücudun her yerinde ortaya çıkabilir. Bu, pigment üreten hücrelerin tahrip olduğu bir otoimmün hastalıktır. Vitiligo için kesin bir tedavi yoktur, ama kozmetik kapatıcılar, kortikosteroid kremler ya da ultraviyole ışık tedavileri de dahil çeşitli tedaviler vardır.
- Albinizmin: Albinizmin melanin üreten bir enzimin yokluğundan kaynaklanan kalıtımsal bir hastalıktır. Deride, kıllarda ya da gözlerde hiç pigment olmamasıyla sonuçlanır. Albinolar vücudun melanin üretmesini kısıtlayan anormal bir gene sahiptir. Albinizm için hiçbir tedavi yoktur. Albinolar her zaman güneş kremi kullanmalıdır çünkü güneşten zarar görme ve cilt kanseri olma olasılıkları daha yüksektir. Bu bozukluk herhangi bir ırkta meydana gelebilir ama en çok beyazlar arasında yaygındır.
- Derinin hasar görmesi sonucu pigmentasyon kaybı: Eğer cildinizde bir enfeksiyon, kabarcıklar, yanık, ya da başka travmalar oluşmuşsa, etkilenen bölgede pigmentasyon kaybı oluşabilir. Bu pigment kaybının iyi yanı, çoğunlukla kalıcı olmamasıdır, ama pigmentlerin tekrar oluşması uzun bir süre alabilir. Vücut pigmentleri yeniden üretirken bölgeyi kapatmak için kozmetikler kullanılabilir.
Kelliğe Neden Olan Protein Bulundu
Uzm. Dr. Nursal Filorinali KONDUK
Doktorum vücudumun heryeri kasiniyor derinin altında birşeyler var sanki neden boyle oluyor be yapmaliyim... devamı
Güneş Koruyucu Kremler Doğru Kullanıldığında Yararlı
Bronzlaşma Kansere Davetiye Çıkarıyor
Hiperpigmentasyon, Hipopigmentasyon Ve Deriniz
Cildi Gençleştiren Ve Güzelleştiren Gıdalar
Vitiligo (Ala) Hastalığı Nedir?