Her 500 kadından yaklaşık 1’inin hamilelik sırasında hipertiroidizmi vardır. Bazılarında önceden var olan bir durumdur; diğerlerinde hamilelikle birlikte meydana gelir. Teşhisi zor olabilir, çünkü hamilelik onu sık sık “maskeler”; yani bazı belirtiler hipertiroidizmden ziyade hamileliğin kendisine atfedilir.

Hipertiroidizm, bir kadının hamile kalma yetisini etkileyebilir.

Hamilelikte hipertiroidizmin en yaygın nedeni Graves hastalığıdır.

Belirtiler genellikle hamileliğin ilk yarısında daha kötü olur, ikinci yarıda azalır ve büyük bir olasılıkla bebek doğduktan sonra geçer.

Hamileliğiniz sırasında normal antitiroid ilaçlarınıza doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde devam etmelisiniz.

Hipertiroidizm hafif veya orta şiddetliyse çoğu anne ve bebek önemli sorunlar yaşamaz. Doğru şekilde tedavi edildiğinde hamileliğin normal ilerlemesi beklenebilir.

Ağır veya kontrolsüz hipertiroidizmli kadınların enfeksiyon, demir eksikliği (anemi) ve idrarda çok fazla proteinin eşlik ettiği yüksek kan basıncı (preeklampsi denilen potansiyel olarak tehlikeli bir durum) riski yüksektir.

Eğer bir kadının ağır hipertiroidizmi varsa bebeğinde de hipertiroidizm olma olasılığı vardır. Bebeğin doğum durumunda da risk vardır; bebeğin küçük olması veya prematüre doğum gibi.

Neyse ki hamileliklerinde hipertiroidizmli çoğu kadın ilaçlarla başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Antitiroid ilacı propiltiourasil doktorlar tarafından yaygın olarak verilir ve hamilelik sırasında güvenli bir şekilde kullanılabilir. Belirtilerin geçmesi için ilacın bir ay kadar kullanılması gerekebilir. Hamilelik sırasında radyoaktif iyot kullanılamaz. Belirtiler ve tiroid hormonu seviyeleri kontrol edilemezse nadiren tiroid bezinin alınması için ameliyat düşünülebilir.

Hipertiroidizm doğumu etkilemez. Fakat yaşamı tehdit edici düzeyde ciddi bir durum olan tiroid fırtınası meydana getirebilir. Çok hızlı atan kalp, titreme, asabiyet, bilinçte değişiklik, bulantı, kusma, ishal ve aşırı yüksek ateşle birlikte normal hipertiroid belirtilerinde artış görülebilir. Bu durum çok yüksek tiroid hormonu seviyelerini normale döndürmek ve hastayı sakin tutmak için yoğun bakım tedavisini gerekli kılacaktır.

Doğumu takiben antitiroid tedavisi devam etmelidir. Her ne kadar her iki antitiroid ilacı, propiltiourasil ve metimazol de anne sütüne geçse de emziren kadınlarda güvenli bir şekilde kullanılabilir. Bu konuda doktorunuzla görüşmelisiniz.

Tiroid sorunlarına dair herhangi bir iz taşıdığından emin olmak için bebeğiniz kapsamlı bir şekilde muayene edilecektir. Hamilelikleri sırasında hipertiroidizmleri iyi bir şekilde kontrol edilmiş hipertiroidli annelerin bebeklerinin çoğu normal sağlıklı bebeklerdir.

Op. Dr. Aytun AKTAN

BendeDvitamin ileB12 eksikligi vartupbebek yaptirirsam hamilelikte sorun cikarmi... devamı