Hipertiroidizm yalnız diyetle kontrol altında tutulamazsa da iyi beslenme yine de önemlidir.

Hipertiroidizm, tiroid bezinin aşırı aktif hale gelmesine ve vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla tiroid hormonu üretmesine neden olan bir durumdur. Sonuç olarak vücudun metabolizması hızlanır, kilo kaybı, anksiyete ve başka belirtiler ortaya çıkabilir.

Hipertiroidizm: Diyet ve Önleme

Vücudunuzun besin ihtiyacını karşılayan zengin bir diyet uygulamak, birçok sağlık durumunu kontrol etmenize ve önlemenize yardımcı olabilir. Maalesef mevcut diyet ve etkinlik seviyelerinin hipertiroidizme yakalanıp yakalanmayacağınız üzerinde hiçbir etkisi yoktur.

Modern toplumda hipertiroidizmin nedenini esaslı bir şekilde etkileyen herhangi bir diyet yok.

Hipertiroidizmde İyodun Rolü

Eğer size hipertiroidizm teşhisi konmuşsa bu gerçeği değiştirmek için beslenmeyle ilgili yapabileceğiniz hiçbir şey yok; diyet tek başına hipertirodizmi geri çeviremez. Fakat hipertiroidizmin bazı belirtileri diyetteki iyottan etkilenebilir.

Nadir vakalarda hipertiroidizme gerçekten beslenmedeki çok fazla iyot neden olabilir. İyot kaynaklı hipertiroidizm vakasında aşırı iyodu atarsanız hipertiroidizmin geriye döndürülme şansı vardır.

İyot içeren takviyeleri alırken her zaman dikkatli olun. Hipertiroid sorununuz varsa iyot, yangına körükle gidebilir ve durumu tespit etmekte kullanılan tanısal testlerin bazılarını tamamlamayı imkansız hale getirebilir. Tiroidin ne kadar çok iyodu olursa o kadar çok hormon üretir. Yine de iyodun soruna neden olması için, ister takviyelerle ister aşırı miktarlarda iyotlu tuz veya deniz tuzuyla, çok büyük miktarlarda alınması gerekir.

Aşağıda sıralanan ve önemli miktarda iyot içeren yiyecekleri sınırlamanız veya bunlardan kaçınmanız gerekip gerekmediğini doktorunuzla konuşun:

  • Deniz tuzu ve iyotlu tuz
  • Deniz ürünleri
  • Yumurta
  • Süt ürünleri
  • İyot açısından zengin toprakta yetişmiş bitkiler

Hipertiroidizmin Çölyak Hastalığıyla İlişkisi

Hipertiroidizmle bağlantılı diyetin bir başka unsuru çölyak hastalığıyla görünür bağlantısıdır. Çölyak hastalığı vücudun besin maddelerini düzgün şekilde özümsemesini engelleyen bir sindirim bozukluğudur. Çölyak hastalığı olan insanlarda, nişastada bulunan bir protein olan gluteni yemenin ciddi sonuçları olabilir. Çölyak hastalığı olan insanlar, hipertiroidizmin yaygın bir nedeni olan Graves hastalığı gibi otoimmün bir hastalık yoluyla hipertiroidizme yakalanmaya daha çok meyillidirler. Çölyak hastalığınız varsa glutensiz (buğday, çavdar ve arpa ürünleri içermeyen) bir diyet uygulamak hipertiroit belirtilerinin azaltılması veya daha iyi idare edilmesi için önemlidir.

Hipertiroidizmde Kilo Nasıl Etkilenir

Vücut ağırlığının hipertiroidizm üzerinde bir etkisi yoktur yani aşırı kilolu veya düşük kilolu olmak hastalığa neden olmaz. Fakat hipertiroidizm kilo vermenize neden olabilir ve yüksek metobolizma nedeniyle kilo almayı güçleştirebilir. Hipetiroidizmli insanlar diyetlerine kalori ekleme ihtiyacı duyabilir, böylece çok fazla kilo kaybetmezler. Hipertiroidizm tedavi edildikten ve kontrol altına alındıktan sonra kilo kaybetmek mesele olmaktan çıkar.

Diyet nadiren ilave tedavi olmaksızın hipertiroidizme neden olur, onu tersine çevirir veya kontrol etmeye yardım eder. Ama belirlenen tedavi planına ilaveten mümkün olan en iyi şekilde beslenmek genel anlamda sağlıklı kalmaya çalışan hipertiroidli biri için önemli bir husustur.

Dyt. SAMET YAĞLI

merhaba samet bey,ben 22 yaşındaym ve 10 kilo fazlam var defalarca diyete başladım ama fazla dayanamadım ve bıraktım,diyet yaptığım günlerde devamlı b... devamı