İçmeniz gerekenden daha fazla alkol içtiyseniz içki sersemliği belirtilerine yabancı değilsinizdir. Zonklayan baş, boğaz kuruluğu, kusacak gibi mide ve yataktan çıkamamak, hepsi tanıdık hisler olacaktır. Bu durumlar ülkelere bir yılda devamsızlıktan milyarlarca liraya mal oluyor.
Alkol bir diüretiktir ve çok fazla içmek vücudun susuz kalmasına neden olur. Ayrıca, içen kişinin daha fazla tuvalete çıkmasına ve vücuttan daha fazla sıvı kaybetmesine neden olur. İçki sersemliğinin şiddetli baş ağrılarına neden olan şey, beynin susuz kalmasıdır. Beyin susuz kalınca hafifçe büzülür ve kafatasından uzaklaşır.
Herhangi bir uyuşturucu gibi, alkol vücuda toksinler veya zehirler sokar. Bu toksinlerle başa çıkmak üzere vücut onlarla mücadele etmek ve onları vücuttan çıkarmak için enzimler üretir. Belirtilerin şiddetine en çok etki eden şeyler kişinin sindirdiği toksin miktarıdır.
Saf alkol veya etanol varsayıldığı üzere toksinsizdir. Uzmanlar, içkilerin katkı maddelerinde bulunan toksinlerin zarar verdiğini söylerler. Alkollü içeceklerde bu toksinleri üreten birçok zehir ve kimyasal vardır. Şarapta bu katkı maddelerinden büyük miktarda vardır ama saf votkada nispeten az bulunur. Birçok kişi saf votkanın içki sersemliği yaratmayacağını ama şarapların en kötü belirtilerden bazılarına neden olduğunu doğrular.
Birçok insan geceleyin iyice içtikten sonra güzel bir uyku çekmekte zorlanırlar. Tüketilen alkol miktarı beynin normal uyku görevlerini gerçekleştirmesini önler. Gerçekte, beyin alkolden uyuşmuştur. Beyin, hızlı göz hareketi (REM) uyku döngüsüne ulaşamayabilir. REM, vücudun rüyaları gördüğü ve en üst dinlenme kalitesine eriştiği esas uyku döngüsüdür.
İçkilerinizi karıştırmak da sarhoşluk ve içki sersemliğine giden kestirme bir yoldur. İçeceklerinizi karıştırırsanız içkilerdeki farklı zehirleri de birbirine karıştırırsınız. Karaciğerinizin bu toksinleri yıkayıp onlardan kurtulması için fazladan çalışması gerekir. Bu da daha fazla susuzluğa neden olur.
İçki sersemliği için genelde kişiden kişiye geçen yüzlerce tedavi vardır. Herkesin şifası kendinedir. Önleme yöntemleri içki içmeden önce büyük öğünler yemeyi kapsar. Bu, mideyi kaplar ve alkolün kan dolaşımına girmesini yavaşlatır. Uyumadan önce su içmek bazı vakalarda susuz durdurur ve baş ağrılarını önler.
İçki sersemliği hakkında bazı efsaneler nelerdir?
Op. Dr. Süleyman ESERDAĞ
merhaba hocam vajinoplasti ve labioplasti amelyatları aynı anda yapılırmı iyileşme süresi nedir vede ikisnin beraber ameliyat ücreti nedir acaba şimdi... devamı
İçki Sersemliği Hakkında Bazı Efsaneler Nelerdir?
Çok Mu İçiyorsunuz?
İnternet Bağımlılarının Beyninde Değişim Olduğu İddia Edildi
Alkoliklerin Çocukları Farklı Mı?
Alkol Yoksunluğu