- İçindekiler
- Nedir
- Baş Etme Yolları
Nedir
Alkolizm, kişinin vücudunu alkole bağlı kılan kronik bir hastalıktır. Kişi alkolle saplantılı olabilir ve içmelerinin ciddi sağlık, ilişki sorunlarına ve mali sorunlara yol açtığını bilmesine rağmen, ne kadar tükettiğini kontrol edemeyebilir.Alkolizm, geniş bir alana yayılan ve her kesimden insanı etkileyen bir sorundur. Birçok aile her gün alkol istismarıyla etkilenir. Sorun genelde sadece sarhoş olmanın ötesine geçer; duygusal istismar, para sorunları, hatta fiziksel şiddet alkolizme etki edebilir. Alkolik bir ebeveynle baş etmek asla kolay değildir ama baş etme yolları vardır.
Bu makale, ebeveyninizin alkolik olduğunu çoktan tespit ettiğinizi varsayar.
Baş Etme Yolları
- Alkolizmin sebeplerini anlayın. En yaygın sebep depresyondur. Depresyona girmeden bir insanın alkolik olduğuna pek sık rastlanmaz; dahası, içki içmek kişiyi daha depresif hale getirir. Ayıkken ve sarhoşken depresyona girmek arasındaki tek fark şu ki insanlar kendilerini unuturlar ve eylemlerinin kontrolünü kaybederler. En azından bazı eylemler kontrol kaybetmekten kaynaklanabilir, o yüzden içki içen biri bir külfeti hafifletir. Ayıkken sorunlarınızla baş etmek daha zordur; sarhoşken her şeyden sorumluluğu reddedebilirsiniz. Bir ebeveynin bununla baş etmesine yardım etmek için onunla, alkolizmi kamçılayan olası sebepler hakkında konuşun. Şefkat göstermek, ebeveyninize hoşgörü göstermek veya olanak tanımakla aynı şey değildir. Onlara içki içmeyi birden bırakmalarını söylemeyin ama en azından gün gün veya hafta hafta içkiyi azaltmalarını söyleyebilirsiniz.
- Sizin hatanız olmadığını fark edin. Birçok alkolik ebeveyn alkolizmleri için çocuklarını suçlar. Size parmak doğrultulmadan bile suçlu olduğunuzu hissedebilirsiniz. Ama değilsiniz. İçmeyi seçen siz değil ebeveyniniz. Alkolün çekiciliğinin bir kısmı, kişinin kendini suçlamak yerine başkalarını suçlamaya başlatmasıdır.
- Duygularınızı bastırmayın. Günlük alın ve hissettiğiniz her şeyi yazın. Ebeveyninizin onu bulacağından korkuyorsanız internette günlük açın ve şahsi hale getirin. Tarihi temizlemek yakalanma ihtimalinizi azaltacak. Günlük tutmak, hislerinizi kelimelere dökmeye yardımcı olabilir. Hislerinizi ifade etme yollarını bulmak onları yönlendirmenizi ve onlarla baş etmenizi sağlayacak. Oysa onları içinize atmak sadece baskı durumu oluşturur ve patladığınızda çok büyük olabilir. Bu istenilir bir şey değil. Aksine, her şeyi küçük, günlük parçalara bölmeyi deneyin.
- Ebeveyniniz ona güvenebileceğinizi kanıtlamadan söylediklerine veya yaptıklarına güvenmeyin. Örneğin, bir yerlere çıkıyorsanız ebeveyniniz sarhoş olup sizi alamazsa diye yedek bir plan yapın.
- Sarhoş bir ebeveynle tartışmaktan kaçının. Sarhoş bir ebeveynle ateşli tartışmada kazanan nadiren siz olursunuz. Ek olarak, ebeveyniniz argümanı ertesi gün hatırlamasa da size kızgın olduğunu hatırlayabilir.
- Evdeki durumdan kafanızı dağıtacak şeyler yapın. Sık sık arkadaşlarınıza dışarı çıkıp eğlenin. Spor takımına katılmak, kitap okumak ve resim yapmak da ara vermek istediğinizde size kaçış sağlayacak güzel etkinliklerdir. Evdeki durumu kontrol etmek için yapabileceğiniz pek bir şey yok, o yüzden sizinle ilgilenen güvenilir arkadaşlarla kalmanız daha sarsılmaz olduğunuzu ve yaşamınızın kontrolünü elinizde tuttuğunuzu hissedebilirsiniz.
- Ebeveyninizle ayıkken konuşmaya çalışın. Ebeveyninizi oturtup alkolizminin sizi nasıl hissettirdiğini konuşun. Muhtemelen ebeveyninizi içkiyi tamamen bırakmaya ikna edemeyeceksiniz ama en azından daha az içmeye teşvik edebilirsiniz.
- Siz de içmeye başlamayın. Alkoliklerin çocuklarının kendilerinin de alkolik olma ihtimali 3-4 kat daha yüksektir. Ebeveyniniz sarhoş olduğunda yaptığı, sevmediğiniz şeyleri unutmayın ve içesiniz gelirse bunu aklınızda bulundurun. Ara sıra bir içki (yaşınız tutuyorsa) normaldir ama buna bağımlılığınız oluşmaya başlarsa durmalısınız.
- Ebeveyniniz şiddet uygulamaya başlarsa dışarı çıkın. Asla şiddeti hoş görmeyin. İşler kızışmadan veya şiddet bir süredir oluyorsa öyle devam etmeden önce dışarı çıkmanız gerekir.
- Birine söylemeye korkmayın. En yakın arkadaş, okul danışmanı veya güvendiğiniz bir öğretmenin hepsi iyi seçeneklerdir. Sizi yargılamazlar ve yardım etmeye çalışırlar. Neler yaşadığınızı bilen birinin olduğunu bilmek işler sertleşirse çok rahatlatıcı olabilir.
İLGİLİ MAKALE
Doğru Eş Seçimi
Doç. Dr. Nalan KAYRAK
Öncelikle kolay gelsin,şikayetim şiddetli baş ağrısı.Normal çalışma yaşantımda yada evde olduğum süre içinde nedeni belli olmadan şiddetli baş ağrısın... devamı
Alkol Bağımlılığıyla İlgili Yeni Araştırma
İçki İçmek Beyin Hücrelerini Öldürür Mü?
Alkol Bağımlılığı Olan Birine Nasıl Yardım Edilir
İnternet Bağımlılarının Beyninde Değişim Olduğu İddia Edildi
Standart Bir İçkide Ne Kadar Alkol Vardır?