Nedir

İkinci darbe sendromu, bir sporcu ilk beyin sarsıntısından sonra spora çok erken döndüğünde meydana gelir. Etkilerin harekete geçmesi için sporcunun başına güçlü bir darbe yemesi gerekmez. Sporcu, kafatasının içinde beyni sektirecek, başına sadece küçük bir darbe ya da boyna veya sırta bir vuruş alabilir.
Beyin, ilk beyin yaralanmasından sonra yaralanmaya daha duyarlı ve yatkın olduğu için, geri dönülmez bir hasara neden olmak için en ufak bir kuvvet yeter. Beynin, beyne kan hacmini kendi kendine düzenleme yetisi hasar görüp artan beyin kan hacmiyle sonuçlanır, o da beyinsapı fıtıklaşması ve ölümle bitebilir.
Beyne baskı hızla artarak üç ila bel dakikada beyin ölümüne neden olur. Beyin o kadar hızlı ölür ki ikinci darbe sendromunun genç sporcularda yüksek ölümlülük oranı vardır.
İkinci darbe sendromunun yaygınlık oranı literatürde iyi belgelenmemiştir. Bunun nedeni ikinci darbe sendromunun belirtilerinin beyin hasarıyla aynı olması olabilir. İlk kafa yaralanmasını tanımlamakta iyi bir tıbbi tarihçe elde edilemezse ikinci darbe sendromu tespit edilmeyebilir.

Sebepler

Bir sporcu, hala ilk yaralanmadan belirtiler yaşarken spor müsabakasına geri dönerse ikinci darbe sendromu riski altında olabilir.
Şu sporlarda azalan sırada beyin sarsıntısının görülme oranı daha yüksektir:
  • Futbol
  • Erkekler buz hokeyi
  • Kadın futbolu
  • Güreş
  • Kadın lakrosu
  • Arazi hokeyi
  • Kadın basketbolu
  • Erkek basketbolu
  • Softbol
  • Beysbol
  • Voleybol
Beyin sarsıntısı riskinin daha yaygın olduğu sporların, sporcuların ikinci darbe sendromu riskini daha fazla taşıdığı sporlar olduğu sonucuna varılabilir. İkinci darbe sendromu en yaygın olarak boksörlerde ve futbolcularda bildirilir.

Belirtiler

Başlangıçta, sporcu bilincini yitirmeyebilir ama sersemlemiş görünebilir. Sporcu taç çizgisine kadar ulaşabilir, orada dakikalar içinde birden yığılabilir.
Durum bilinç kaybı, göz hareket kaybı, irileşen gözbebekleri, koma ve ardından solunum yetmezliğiyle hızla kötüleşebilir. Bunların hepsi taç çizgisinde dakikalar içinde meydana gelebilir.
Bu, yaşamı tehdit eden acil bir durum olduğu için, sporcu için bir umut olması için yaşam kurtaran önlemler birkaç dakika içinde olmalıdır. Hava yolu sağlamak için tedaviye, gerekirse suni teneffüse başlanmalıdır.

Teşhis

Beyin hasarından şüpheleniliyorsa başın acil bir bilgisayarlı tomografisi istenmelidir. Bir BT taraması, akut bir kafa içi kanamayı tespit etmek için MRI’den daha duyarlıdır. Özellikle yaralanmanın mekanizmasına ve kafa yaralanmasının geçmişine ilişkin ayrıntılı bir tıbbi geçmiş, hastanın bilinci yerindeyse hastadan veya sporcunun bilinci kaybolduysa bir tanıktan edinilebilir.

Tedavi

İkinci darbe sendromunun tedavisi, hava yolu kontrolüne özel bir önemle hastaya istikrar sağlamaktır. BT taraması tamamlanır tamamlanmaz ve BT taraması artan kafa içi basıncını doğrular doğrulamaz hedef, beyin dokusuna kan veya sıvı akışını kısıtlayarak artan kafa içi basıncı normal düzeye getirmektir. Olası tedaviler hiperventilasyon, idrar söktürümü, sıvı kısıtlaması, kan basınç kontrolü, steroidler veya gerektiğinde ameliyattır.

Önleme

İkinci darbe sendromunun ölüm oranı genç sporcularda daha yüksek olduğu için bunun önlenmesine odaklanmak gerekir. İkinci darbe sendromunu önlemenin anahtarı, sarsıntı sonrası belirtileri olan sporcuların spora kesinlikle geri dönmemeleridir.
Uygun teşhise ve beyin sarsıntısı kontrolüne ilişkin eğitim (özellikle yeni araştırmalar ışığında) spor komiteleri yoluyla sporcular, ebeveynler, koçlar, spor yönetimleri, doktorlar ve spor tıbbi personeli dahil her düzeyde meydana gelmelidir. İkinci darbe sendromuna ve beyin sarsıntısı geçiren bir sporcunun uygun kontrolünün önemine ilişkin farkındalık arttıkça ikinci darbe sendromunun görülme sıklığı azalmaya başlayacaktır.

Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL

mrb bende turner sendromu var ileride çocuk sahibi olabilir miyim... devamı