İsilik (miliaria rubra) vücudun sınırlı bazı bölgelerinde oluşan, iğnelenme hissi ya da kaşıntıya yol açan kırmızı şişliklerdir. Bunlar genelde küçük kabarcıklar şeklinde görünür, sıcak ve nemli koşullara maruz kalındığı zaman ortaya çıkar. Ter bezleri derideki ölü hücreler tarafından kısmen tıkanır, bu biraz gözeneklerde beyaz başlı sivilcelerin oluşumuna benzer.
Bazı insanlar isilik çıkarmaya daha yatkındır, bunun farklı nedenleri olabilir. Zaman zaman sıcak ve nemli havaya maruz kalan insanlarda isiklik oluşumu daha olasıdır. Bu, aynı zamanda bez kullanılan bebeklerde ve daha büyük çocuklarda, özellikle sıcaklıklar yükseldiğinde oldukça yaygın görülen bir tepkidir. Kapalı ya da açık ortamda aniden değişen ve çok yüksek sıcaklıklara maruz kalan insanlar, isilik çıkarmaya daha da meyillidir. Nadiren, yüksek ateş ve fazla terlemeye yol açan egzersizler de buna neden olabilir.
Vücutta isilik oluşumuna daha yatkın bölgelerin doğal olarak daha sıcak olduğu görülür. Koltukaltı gibi eklem aralarında ve meme altı gibi derinin katlandığı bölgelerde oluşumu daha kolaydır. Ayrıca obezler, karınlarının altında kasık bölgesi üzerine sarkan kısımda isilik çıktığını görebilirler.
Çoğu durumda isiliği tedavi etmek oldukça basittir. İsiliğin daha ileri seviyelere ulaşmasını engellemek için serin yerlerde kalınması, soğuk suyla banyo yapılması ya da duş alınması önerilir. Hidrokortizon (böbrek üstü bezi tarafından salgılanan, deri hastalıklarında yangı giderici bir ilaç olarak kullanılan bir hormon) içeren topikal ilaçlar (doğrudan cilde uygulanan ilaçlar) iltihaplanmayı azaltmak için tavsiye edilebilir. Ayrıca antibakteriyel sabunlarla yıkanmak kızarıklığın daha çabuk geçmesine yardımcı olabilir. Kızarıklık üzerinde kullanılan kremler su bazlı olmalıdır çünkü yağ bazlı kremler ter bezlerini tıkayabilir.
Az sayıdaki bazı vakalarda isliğin daha da kötüleşerek iltihaplandığı görülür. Bu enfeksiyonla nasıl başa çıkacağınızı belirlemek için bir doktorla görüşmelisiniz. Topikal antibiyotik losyonlar işe yarayabilir, fakat gerçek enfeksiyon sepsis (kan dolaşımında veya diğer dokularda patojen mikroorganizmaların veya toksinlerinin bulunması) ya da kanda enfeksiyon riskini doğurur. Özellikle eğer enfeksiyon aşırıysa ağız yoluyla alınan antibiyotikler reçetelenebilir.
Bazen bir isilik vakası çok basit olmaz ve miliaria profunda denen duruma neden olur. Ter bezleri ciddi hasar görür ve yanmaya neden olan bir döküntü meydana gelir, derinin rengi genellikle kırmızı değil kendi renginde ya da beyazdır. Bu durum sıcak çarpması riski oluşturur çünkü vücut artık kendini serinletemez. Bu isilik türünün gelişmesi durumunda mutlaka bir doktora başvurulmalı, tabii bunun yanında serinlemek için her türlü çaba sarfedilmelidir.
Bebeklerde isilik oluşmasının nedenleri nelerdir?
Prof. Dr. Bülent MENTEŞ
Hocam bagirsak lezyonu patoloji sonucu yüksek displazi cikmasi ne anlama geliyor?... devamı
Bebeklerde İsiliği Önlemenin Ve Tedavi Etmenin Yolları
Yürümek Ve İsilik
Bronzlaşma Kansere Davetiye Çıkarıyor
Hamilelikte İsilik
Cilt Sorunları Çocuklar Üzerinde Çok Etkilidir