ABD'de yapılan bir araştırma, ailesinde meme kanserine yol açma riskini artıran genetik mutasyonlara sahip kişiler bulunan kadınlarda meme kanserine yakalanma tehlikesinin artmadığını ortaya koydu.
Stanford University School of Medicine adlı tıp okulundan Dr. Allison Kurian başkanlığındaki bir grup bilimadamının yaptığı söz konusu araştırma, Journal of Clinical Oncology adlı tıp dergisinde yayımlandı.
Tüm meme kanseri vakalarının yüzde 5 ila yüzde 10'luk bir kesimi kalıtımsal nedenlere bağlı olarak ortaya çıkıyor. Vücutlarında BRCA1 veya BRCA2 genlerinde bozukluk bulunan kadınların meme kanseri ve rahim kanserine yakalanma riskinin diğerlerine oranla 20 kat fazla olduğuna işaret eden uzmanlar, bu kişilerin yoğun olarak kanser taramalarından geçmelerini ve kanser riskini azaltmak için başka önlemler almalarını tavsiye ediyor.
Journal of Medical Genetics adlı tıp dergisinde 2007 yılında yapılan bir araştırma, ailelerinde meme kanseri riski taşıyan genetik mutasyona sahip kadınların, kendilerinde söz konusu genetik bozukluklara rastlanmasa bile, diğerlerine oranla 2 ila 5 kat daha yüksek oranda kansere yakalanma riski taşıdığını gösteriyordu.
Kurian ve ekibinin yaptığı, ABD, Kanada ve Avustralya'daki BRCA1 ve BRCA2 genlerinde bozukluk bulunan 3000'den fazla aileyi kapsayan araştırmada ise, aile bireylerinde rastlanmasına karşın kendi vücutlarında söz konusu genetik bozukluklar bulunmayan kişilerde kansere yakalanma riskinin arttığına ilişkin bir işarete rastlanmadı.
Op. Dr. Sinan GÖKER
merhaba hocam ben küçüklüktenberi güztembelıgim var sağ 6.25 sol6.50 güzlükle araç kulanabilirmiyim yada lazer olabilirmiyim aydınlatırsanız sevindir... devamı
Tekrarlayan Meme Kanserine Kan Testi
İngilterede İlk Kez Tek Bir Organı Hedef Alan Kemoterapi Uygulandı
Kör Köstebek Faresi Kanserle Savaşta Yeni Umut
Meme Kanseri Ve Koruyucu Mastektomi
Meme Kanseri Ve Genleriniz