Biyolojik tedavi vücudun kendi bağışıklık sistemini, sağlıklı hücreleri etkilemeden meme kanseri hücreleri üzerinde harekete geçirir. Teorik olarak, bu yaklaşım yan etkileri en aza indirir. Bu tedavilerin çoğu halen deneyseldir. Düşünce antikorları kanser hücrelerine saldırmak için kullanmaktır.
Kanser hücreleriyle savaş için monoklonal (yani tekli) bir antikor vardır. Antikorlar vücudun kendi bağışıklık sistemi tarafından yapılan proteinlerdir. Bu antikorun kanser hücrelerinin hızlı büyümesini ve kontrolden çıkmasını önlemek için üç şekilde etkidiğine inanılıyor:
- Kanser hücreleri üzerindeki özel reseptörlere yapışarak büyümelerini önler.
- Vücudun kendi doğal öldürücü hücrelerine kanser hücrelerine saldırmaları için sinyal gönderir.
- Kemoterapi ilaçlarıyla birlikte çalışarak kanser hücrelerinin bu ilaçlardan aldıkları hasarı onarmalarını engeller.
Bu antikor ancak kadınların hücrelerinde HER2 genini taşıması halinde işe yarar. Meme kanseri hastalarının yaklaşık %25’i bu geni taşır. (HER2 pozitif olarak kabul edilir). Şu anda HER2 pozitif metastatik meme kanserinin önde gelen tedavi yöntemlerinden biridir.
Bu antikorun artık işe yaramadığı HER2 pozitif hastalarda kullanılan başka bir ilaç vardır. Şu anda bir ilaçla birlikte kullanılıyor ama antikorla birlikte kullanılması da dahil, başka kombinasyonlar üzerinde çalışılıyor.
Kanserle mücadele için üzerinde çalışılan diğer antikorlar şunlardır:
- Anjiyogenez inhibitörleri. Bu antikorlar yeni kan damarları oluşmasını önleyerek kanser hücrelerinin oksijen ve besin kaynağını keser. Metastatik meme kanseri hastaları için ilk sırada gelen tedavilerinden biri olarak kullanılır.
- Sinyal iletim inhibitörleri. Bu antikorlar kanser hücreleri içinde bölünmeye yardımcı olan sinyalleri engelleyerek kanserin büyümesini durdurur. Etkili olup olmadıklarını görmek için çalışılmalar hala devam ediyor.
Meme Kanseri İçin Biyolojik Tedavinin Yan Etkileri
Meme kanseri tedavisi için biyolojik tedavi kullanıldığında yan etkileri, alerjik reaksiyonlar, solunum zorluğu, şişme, bulantı, ateş ya da titreme ve baş dönmesi ya da halsizlik olabilir. Dikkat edilmesi gereken olası yan etkiler hakkında doktorunuzla konuşun.
Meme Kanseri Acil Durumunu Tanımak
Meme kanseri hastasıysanız ve aşağıdakiler varsa, hemşire veya doktorunuzu arayın:
- 37,5 dereceden daha yüksek ateş. Ateş ya da üşüme yaşarsanız hemen doktorunuzu bilgilendirin. Doktorunuzla iletişime geçemezseniz zaman kaybetmeden acil servise gidin.
- Ağzınızda yeni yaralar, lekeler, dilde şişme ya da diş eti kanamaları.
- Boğazda kuruma, yanma, kaşınma ya da "şişme".
- Yeni ortaya çıkan, uzun süren ve balgamlı öksürük.
- İdrara çıkma sıklığı ya da aciliyetinin artması, idrar yapma sırasında yanma ya da idrardan kan gelmesi gibi mesane işlevinde değişimler.
- Mide ekşimesi, iki ya da üç günden fazla süren bulantı, kusma, kabızlık veya ishal, dışkıdan kan gelmesi gibi sindirim sistemi işlevlerinde değişimler.
Gece Çalışan Kadınlarda Meme Kanseri Riski Artıyor
Prof. Dr. Erhun EYÜBOĞLU
Merhabalar Erhun Hocam benim size bir sorum olacaktı annem 45 yaşında sol göğsünde bir sertlik hissetmesi nedeniyle mamografi çektirdi sonuçlarında m... devamı
Fibrokistik Meme Değişiklikleri
Meme Kanseri Tedavisinde Soya Uyarısı
İngilterede İlk Kez Tek Bir Organı Hedef Alan Kemoterapi Uygulandı
Kör Köstebek Faresi Kanserle Savaşta Yeni Umut
Kadınları Sevindiren Gelişme