Yuva kısmı da klasik protezlerden (yuva 2 parçadır) farklı olarak tek parçadır ve her iki yüzey de metaldir. Klasik protezlerde yine baş çapları 28-32-36 mm çaplarındadır. Yüzey kaplama protezleri ise 44mm den başlar ve büyür.
Bu büyük yapısal farklar bazı çok büyük avantajlar sağlar;
- Çıkma riski çok düşüktür
- Kalça hareket genişliği normal kalçadan farklı değildir.
- Geniş yüzey nedeniyle ağırlık geniş yüzeye yayıldığından yüzey aşınması çok daha azdır
- En önemli avantajı alt kısmının değiştirilmesi 40 dakikalık basit bir operasyonla gerçekleştirilebilir. Bu operasyon klasik protez operasyonunun sadece alt kısmının yapılması kadardır.
Fakat dezavantajları da vardır;
- Klasik protezlerin 25-30 yıllık dayanma sürelerine karşın alt kısmı 15 yıl civarında dayanır, üst kısmın ömrü ise klasik protezlerden çok daha uzundur.
- Kemik erimesi olan vakalarda normalde de varolan kalça kırığı riskini arttırır,
- Uyluk kemiği başındaki büyük deformiteler, ileri kalça eklemi kısıtlılıklarıda yapılamaz.
- Operasyon tekniği klasik proteze göre çok daha zordur ve sadece bu konuda deneyimli cerrahlar tarafından yapılmalıdır.
Bu nedenlerle 50 yaş altı erkek ve menapoza girmemiş kadınlarda tercih edilir. Protezin değiştirilmesi çok basit bir işlem olduğundan bir büyük protez ameliyatından sonra küçük bir işlemle 40-45 yıllık (15 yıl yüzey kaplama+25-30 yıl standart protez ömrü) sorunsuz bir yaşam sağlanır. Bu operasyonu geçiren hastalar her türlü sporu yapabilirler.
CERRAHİ TEKNİK
Klasik protez operasyonlarına göre çok daha zor bir tekniktir. Klasik protezde baş kesilerek çıkarıldığı için yuva çok daha rahat görülür, oyulur ve protez konur. Yüzey kaplama protezlerinde baş korunduğu için bu işlem çok daha zordur. Klasik protezlere baş kesilip çıkarıldığı için başa giden damarların korunması gibi bir sorun yoktur. Yüzey kaplama protezlerinde ise başın önemli kısmı kaldığı için damarlarının korunmasını gerektirir. Bu da operasyonun bazı aşamalarını çok daha zorlaştırır ve dikkatli olunmasını gerektirir.
İmplant diş tedavisinin aşamaları nelerdir?
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
hocam dişlerde sarılık ve azı dişlerde dişin kenarında sarı kaplama olmuş birde küçük siyah noktalar oluyor bunun tedavisi nasıl our geçermi devlet h... devamı
Tüm Yönleriyle Kırık Köprücük Kemiği
Stres (Gerilim) Kırıkları
Legg-Calve-Perthes Hastalığı
Doğuştan Kalça Çıkığı (Dkç)
Kalça Sıkışma (İmpingement) Hastalığı