- İçindekiler
- Nedir?
- Belirtileri
- Sebepleri
- Komplikasyonlar
Nedir?
Kalp, zar adı verilen çift katmanlı keseye benzer bir yapı ile çercilidir. Katmanlar arasındaki boşlukta genelde çok az miktarda sıvı bulunur.Kalp dışzarı sıvı birikimi genelde hastalık ya da yaralanmadan kaynaklanan kalp dışzarının iltihaplanması ile alakalıdır ama kalp dışzarı sıvı birikimi iltihapsız da meydana gelebilir. Bazen kalp dışzarı cerrahi müdahale ya da yaralanmadan sonra kan birikiminden de kaynaklanabilir.
Belirtileri
Kalp dışzarı sıvı birikimi belirtileri şunlardır:- Nefes darlığı ya da nefes alı vermede zorlanma
- Uzanırken çekilen nefes darlığı (ortopne)
Genelde göğüs kemiği arkasındaki ya da göğsün sol tarafındaki nefes alırken yaşanan göğüs ve yatmayıp kalkınca rahatlayan göğüs ağrısı.
Öksürük
Nefes alırken ya da yatarken ağrılı nefes alıp verme
Bayılma ya da sersemleme
Düşük dereceli ateş
Hızlı kalp atışı
Endişe hissi
Eğer sıvı yavaşça artmışsa, işaret ya da belirtisiz, önemli kalp dışzarı sıvı birikimi yaşayabilirsiniz.
Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?
Birkaç dakikadan fazla göğüs ağrısı yaşıyorsanız, nefes alıp vermede zorlanıyor sebepsiz bayılma yaşıyorsanız, nefes darlığı çekiyorsanız bitkinlik varsa ya da diğer kal dışzar sıvı birikimi belirtileri yaşıyorsanız 911 i ya da bölgesel acil servisinizi aramalısınız.
Sebepleri
Kalp dışzarı iltihaplanması, kalp dışzarını etkileyen hastalık yaralanma ya da iltihaplanma bozukluğuna verilen tepkidir.Kalp dışzarı sıvı birikimi, aynı zamanda kalp dışzar sıvıları tıkandığı ya da kalp dışzarının içinde kanın biriktiği durumlarda da meydana gelebilir. Bazı hastalıkların kalp dışzar sıvı birikimine nasıl katkılarda bulunduğu açıkça bilinmez ve bazen sebebi belirlenemez.
Kalp dışzar sıvı birikiminin belirli sebepleri şunları içerebilir:
Virüs kaynaklı, bakteriyel, mantarla ilgili ya da parazit ile ilgili enfeksiyonlar
Bilinmeyen bir sebepten ötürü kalp dışzarının iltihaplanması (İdiopatik Pericarditis)
Kalp ameliyatı ya da kalp krizi sonrası ( Dressler Sendromu) kalp dışzarı iltihaplanması
Romatizmalı atardamar yangısı ya da deri veremi gibi otoimmün (kendi dokularındaki antijenlere karşı antikor oluşması) bozuklukları
Böbrek yetmezliğinden kaynaklanan kandaki atık ürünle (üremi)
Aktif olmaya tiroid (hipotiroidizm)
HIV/AIDS
Kanserin yayılması (metastaz), özellikle akciğer kanseri, göğüs kanseri, melanoma (kara ur), kan kanseri, Hodgkin Hastalığı
Kalp dışzar ya da kalp kanseri
Kalp radyasyon alanında olsaydı kanser için radyasyon terapi
Kanser tedavisinde kemoterapik ilaçlar doxorubisin ve siklofosfamid
Travma ya da kalp yakınlarında delik
Hipertansiyon için kullanılan Hidralazin dahil, bazı reçeteli ilaçlar; tüberküloz ilacı olan izoniyezid; antiepileptik bir ilaç olan fenitoin.
Komplikasyonlar
Kalp dışzarı soruna neden olmadan sadece sınırlı miktarda fazla su taşıyabilir. Kalp dış zarın iç tabakası tek hücre katmanından oluşmaktadır. Dış katman daha kalın ve sadece elastiki bir şeydir. Çok fazla sıvı biriktiği zaman, kalp dışzarı içe doğru genişler, kalbe doğru.Kalp dışzarı kalbe baskı uyguladığı zaman, kalbin pompa yapan hazneleri kısmen çökebilir. Tamponad denilen bu durum zayıf kan dolaşımına ve vücuda yetersiz oksijen gitmesine sebep olur. Tamponad eğer tedavi edilmezse hayati öneme sahip bir durumdur.
Çocuklarda orta kulak iltihabı nasıl oluşur?
Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN
dizimde üç aydır sıvı birikimi ve şişlik var .iki doktora gittim toplam on şırınga sıvı aldılar. patoloji sonucunda menisküsyırtığı sıvı kaçımı rapor... devamı
Kalp Kapakçığı Hastalığı
Kalp Hastalıkları Ve Perikardit
Perikard Hastalıkları
Göğüs Ağrınızın Nedeni Nedir?
Sağlıklı Bir Kalp İçin Egzersiz