Kalp ritmi bozuklukları, ani ölümlere ve kalp organında ciddi rahatsızlıklara neden oluyor. Ritim bozukluğu, genel olarak bedende kalp atış hızının düşmesi ya da artış göstermesi olarak tanımlanmaktadır.
Ritim bozukluğu tehlike çanlarının çalması anlamına gelmekte. Ritim problemlerinin çeşitli belirtileri vardır. Kalp kapak hastalıkları, hipertansiyon, çarpıntı atakları, kalp dışı hastalıklar bu belirtilerden önemlileridir.
Kalp ritim bozukluğu halk arasında fazla bilinmemektedir. Kalpteki ritim bozuklukları, ani ölümlere ve kalp organında ciddi rahatsızlıklara neden olmakta. Ufak veya büyük tedavilerle önlenebilecek bu durumların atlanması, olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Öte yandan, bu bozukluklar hastanın yaşam kalitesini etkilemekte, iş kaybına ve ölüm korkusuna neden olmaktadır. Bazı hastalarda da panik atak görülmektedir. Kalpteki ritim bozukluklarının hastaya fiziksel, duygusal ve psikolojik etkileri de vardır.”
Ritim bozukluğu belirtileri
Normal olan kalp atımı dakikada 60 ile 80 aralığında değişmektedir. Bu sayının altında ya da üzerinde düzensiz şekilde seyreden atımların kalp ritim bozukluğu olmaktadır.
Kalp ritmi bozukluğunun çeşitli belirtileri vardır. Ritim bozukluğuna bağlı çarpıntılar, kuş kanat çırpıyormuş ya da motor tekliyormuş gibi hissi, göğüste veya boyunda vuruntu hissi, baş dönmesi, bayılma, nefes darlığı, göğüste rahatsızlık hissi ve güçsüz veya yorgun hissetmek ritim bozukluğunun başlıca belirtilerindendir.
Öte yandan, ritim bozukluğunun ciddiyetine göre çeşitli tedavi yöntemleri vardır. İlaç, elektrik şoku ile tedavi, kalp pili ve cerrahi işlem ritim bozukluğunda uygulanabilir.”
Yaşam tarzınızda değişiklik yapın
Kalp ritmi bozukluğunda, yaşam tarzı değişikliği hayat kurtarmakta. Sigara bırakılmalı. Alkol sınırlandırılmalı ya da bırakılmalı. Çay, kahve ve kola gibi kafeinli ürünler de sınırlandırılmalıdır. Bazı nezle ve öksürük ilaçlarından uzak durulmalıdır. Bu ilaçlar kalp ritmini bozan bazı maddeler içermektedir. İlaç kullanılacağı zaman kesinlikle uzman reçetesiyle olmalıdır.
Kalbinizi korumak sizin elinizde. Daha rahat bir gelecek için genel olarak sağlığınıza dikkat etmelisiniz.
Ritim Bozukluklarına Dondurarak Tedavi
Prof. Dr. Cengiz ÇELİKER
İyi günler hocam ben ağustosta inşallah evlenicem ama eşimin kalbimde pil var ritim bozukluğu amaliyatına 2 sene si var çocuk doğurabilirmi... devamı
Karbonmonoksidin Kalp Ritmi Üzerindeki Etkisi
Türkiyenin Kalp Haritası Araştırması
Fazla Oturmak Diyabet Ve Kalp Hastalıkları Riskini Artırıyor
İç Organ Yağlanması
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?