Eğer sevdiğiniz birisine yakın zamanlarda kalp hastalığı teşhisi konulduysa veya bu kişi kalp ameliyatı olduysa, doktor genellikle egzersizlerin durumun kontrol altına alınmasında gerekli olduğunu belirtir. Bununla birlikte, hastanın daha önce yaptığı egzersizlere devam etmesi mümkün müdür veya bu kişinin egzersiz programında bazı değişiklikler yapması gerekir mi? Hangi egzersizler kalp hastaları için önerilebilir?
İşte doktorunuzla görüşebileceğiniz bazı noktalar:
- İlaç değişiklikleri. Yeni ilaç tedavileri kişinin egzersizlere karşı gösterdiği reaksiyonu önemli ölçüde etkiler. Doktor, yakınınızın eski egzersiz rutinine geri dönmesinin güvenli olup olmadığını size belirtecektir.
- Ağırlık kaldırma. Ağırlık kaldırmanın, ağır cisim itmenin veya bahçe işleri gibi gündelik işleri yapmanın hasta için güvenli olmasını sağlayın. Evdeki günlük işler bazıları için yorucu olabilir. Hastanızın evde yaptığı gündelik işleri yorulmadan yaptığından emin olun.
- Güvenli egzersizler. Hastanızın ağırlık kaldırmasına, ağırlık aleti kullanmasına, hafif tempoda koşmasına veya yüzmesine izin vermeden önce doktorun onayını alın.
Kalp hastaları için genel egzersiz önerileri:
- Her bir egzersizin hızının ayarlandığından ve molalarla dengelendiğinden emin olun.
- Hastanızın şınav veya mekik gibi izometrik egzersizleri yapmasını engelleyin. İzometrik egzersizler kasların diğer kaslara veya hareket etmeyen bir cisme karşı gerginleştirilmesini içerir.
- Hava soğuk, sıcak veya nemliyken hastanızın dışarıda egzersiz yapmasını engelleyin. Yüksek nem, hastanın daha çabuk yorulmasına neden olabilir ve aşırı sıcak dolaşımı engelleyerek nefes alıp vermeyi güçleştirir ve göğüste ağrıya yol açabilir. Kalp hastaları için en uygun egzersizler markette yürüyüş gibi kapalı alanlarda yapılan egzersizlerdir.
- Hatanızın bol miktarda su tükettiğinden emin olun. Özellikle sıcak günlerde, susamadan önce su içmek oldukça önemlidir.
- Egzersizlerden sonra aşırı sıcak ya da soğuk duşlar veya saunalardan kaçınılmalıdır. Uç noktalardaki bu sıcaklıklar kalbin yükünü artırır.
- Hastanızın yokuş alanlarda egzersiz yapmasını engelleyin. Eğer hastanız yokuş alanlarda yürümek zorundaysa, yokuş yukarı çıkarken kalbin üzerindeki yükü azaltmak için yavaş yürümesini önerin. Hastanızın kalp atışlarını yakından gözlemleyin.
- Eğer hastanızın egzersiz programı aksadıysa (örneğin hastalıklar, aşılar veya kötü hava koşulları nedeniyle) birkaç günlüğüne hastanızın yavaş bir şekilde egzersiz programına geri dönmesine yardımcı olun. Hastanız verdiği aranın ardından aktivitelere düşük bir tempoda başlamalıdır ve ardından giderek egzersizlerin temposunu normal seviyeye çekebilir.
Romatoid Artrit Egzersizi
Prof. Dr. Rifat Eralp ULUSOY
Ben 15 yaşındayım. Kalp atışlarımın fazla olduğu için doktorum bana Dideral diye bi hap verdi (40mg). Bu hap benim için güvenli mi? Beni tedavi eder m... devamı
Gazlı İçecekler Sağlığınızı Nasıl Etkiler
Kalp Sağlığınızı Korumanın Yolları
Türkiyenin Kalp Haritası Araştırması
Kalp Sağlığı İçin Yağ Ve Tuzdan Vazgeçmek Şart
Rutin Kontrol Kalp Sağlığını Koruyor