Kalp Krizinde Tedavi
Kalp Krizinde Tedavisi
Kalp krizi belirtileri olduğunu düşünüyorsanız hemen 112 yi arayın Kalp krizi geldiğinde tıbbi tedavi almakta ne kadar gecikirseniz kalp kası o kadar hasar görecektir. Tıkanan bir damar nedeniyle bozulan kan dolaşımı hasarın büyümesini engellemek için hemen açılmalıdır. Tedavi hastanede gerçekleşmeli, kanın pıhtılaşmasını önleyecek ilaçlar alınmalı ve anjiyoplasti (damarın balonla açılıp tel yerleştirilmesi) yapılmalıdır.
Evde Tedavi
Evde Tedavi
- İlk basamak. Göğüs ağrısı gelir gelmez 112 yi arayın. Ambulans personeli, kalp krizini hastaneye giderken yolda tedavi etmeye başlar ve kalp krizinden doğabilecek bazı komplikasyonları engeller.
- İkinci basamak. Aspirin kanı sulandırır ve etkilenen damarın tıkanmasını yavaşlatır.
- üçüncü basamak. Dinlenin. Vücut çalışıyorsa kalp daha zor kan pompalar ve bu daha fazla hasara yol açar.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Kalp krizini daha çabuk teşhis ve müdahale etmek için hastanelerin tedavi planları vardır. Yönetmelik, hastanın Acil Servis e gelmesinden sonraki 10 dakika içinde EKG yapılması gerektiğini söyler. EKG yapılırken pek çok şey yapılacaktır. Hemşireler damar yolu açıp göğse monitör ve oksijen bağlarken doktor hastanın sağlık geçmişini öğrenir ve hastayı muayene eder. Kalp kasına kan gitmesi için ilaç verilir. Eğer Acil Servis e gelmeden önce alınmamışsa pıhtılaşmayı önlemek için aspirin verilir. Damarları açması için nitrogliserin kullanılır. Heparin veya enoksaparin kullanılarak kan sulandırılır. Ağrıyı gidermek için morfin yapılabilir. EKG kalp krizi (miyokardik enfarktüs) diyorsa ve kontrendikasyon görünmüyorsa hastanenin teçhizatına bağlı olarak iki seçenek uygulanabilir:
Kalbe katater takma
En sık uygulanan yöntemdir. Kasıktan girilerek uyluktaki atardamara veya dirsekteki kol damarına ve oradan koroner atardamara ulaşılır ve tıkanıklığın olduğu yer tespit edilir.
Anjiyoplasti
Bu noktada anjiyoplasti (damar onarımı) yapılıp yapılamayacağı düşünülür. Tıkanıklığın olduğu yere bir balon yerleştirilir ve balon açıldıkça damarın duvarındaki tortuyu sıkıştırır. Sonra bir stent veya metal bir tüp yerleştirilerek damarın yeniden tıkanması engellenir. Yönetmelik, hastanın hastaneye ulaşmasıyla damarın açılması arasında en fazla 90 dakika olması gerektiğini söyler. Her hastane kalp kataterini 24 saat uygulayamayabilir ve hastayı bu teknolojinin mevcut olduğu bir hastaneye gönderebilir. Nakil süresi anjiyoplasti yapılma süresini 90 dakikaya sığdıramıyor ve süre aşılıyorsa, hastaya koroner arterin tıkanmaması için pıhtı önleyici ilaçlar verilebilir. En yaygın kullanılan pıhtı önleyiciler plasminojen aktivatörlerdir (TPA veya TNK.) TPA verildikten sonra, hasta kalp kataterizasyonuna ve sonraki bakımlara tabi tutulmaya devam edecektir. EKG normalse, ancak hastanın geçmişi kalp krizi veya anjina olasılığı içeriyorsa kan tahlilleri yapılır. Bu arada hastaya kalp krizi tedavisi uygulanmaya devam edilir; kalpte hasar olmadığı anlaşılana kadar aspirin, oksijen, nitrogliserin ve kanda pıhtılaşmayı engelleyen ilaçlar verilir. Aksi kanıtlanana kadar kalp hastalığı tedavisine devam edilir.
Komplikasyonlar
Komplikasyonlar
Kalp krizi geldiğinde kalp kaslarının bir kısmı ölür ve anında dokular zedelenir. Bu durum kalbi zayıflatır ve vücudun ihtiyaçlarını karşılayamaz hale getirir. Hareketler kısıtlanır, kişi çabuk yorulur, nefesi tıkanır. Hasarın derecesi kasın pompalama fonksiyonunu ne kadar kaybettiğine bağlıdır. Kan pompalama kabiliyetini kaybeden kas, elektrik akımına hassaslaşır. Bu durum kalbin elektrik iletim sisteminde kısa devre yapar. Bu da ventriküler fibrilasyona, ventrikülerlerin koordineli atmamasına neden olur. Tersine, kas hafif ve hızlı hızlı sallanır ama vücuda kan pompalayamaz. Hasta aniden ölebilir. Hastalar kalp ritimleri ve ağrıları gözlemlenirken Acil Servis te veya hastanede tutulurlar, kalp krizinden veya ventriküler fibrasyonla sonuçlanabilen düzensiz anjinadan hayatlarını kaybetmeleri engellenmeye çalışılır.
Grip aşısı alerjisinin belirtileri nelerdir?
Prof. Dr. Tevfik GÜRMEN
Iyi günler. 2008 yilinda kalp krizi geçiren babamin müdahalesini yapmis olup 4 sene doktorlugunu yapmaya devam etmistiniz. 3 sene önce tekrar kalp kri... devamı
Kalp Nasıl Çalışır
Baypas, Diyabet Ve Çoklu Damar Koroner Hastalarında Daha İyi Sonuç Veriyor
Türkiyenin Kalp Haritası Araştırması
Kalp Cerrahisinde Bir İlk
Kadınları Östrojen Koruyor