Grip aşısı, kişileri kişin grip virüsünün bazı ciddi veya yaygın türlerine karşı korumak için yapılan aşıdır. Grip aşısına alerjik bir reaksiyon nadir olmasına rağmen yaşamı tehdit edebilir, o yüzden işaretleri tanımak ve acil tıbbi tedavi istemek önemlidir. Kişinin grip aşısına alerjik reaksiyon yaşadığının en yaygın belirtileri arasında nefes zorluğu, ürtiker ve artan kalp atışı bulunur. Belirtiler genelde, kişi aşı olduktan birkaç dakika ila birkaç saat sonra meydana gelir. Grip alerjisine karşı alerjik reaksiyon çok nadir olmasına rağmen yumurtalara alerjisi olan kişilerde meydana gelmesi daha olasıdır çünkü ilaç tavukların yumurtalarında geliştirilir.
Grip aşısına alerjik bir reaksiyon çok nadir oluşsa da hayati tehlike yaratabilir. Hemen her reaksiyon kişinin nefes alma zorluğu yaşamasına neden olur, bu da tedavi edilmezse havasızlıktan boğulmayla sonuçlanabilir. Başka durumlarda alerjik bir reaksiyon daha hafif olabilir, kişi aşıdan sonra ürtiker veya cilt döküntüsü oluştuğunu fark eder. Başka vakalarda, kişiler aşının vücut ağrıları, hafif ateş veya enjeksiyon bölgesinde sızlama gibi yan etkilerini yaşayabilirler, bunlar ciddi değildir ve tıbbi dikkat gerektirmeyebilir. Grip aşısı olduktan sonra kişinin yaşadığı herhangi bir yan etki, potansiyel ciddi komplikasyonları önlemek için bir doktora bildirilmelidir.
Bazı kişiler, başka insanlardan daha fazla grip aşısına karşı alerjik reaksiyon yaşam riski altındadır ve aşı olmamaları tavsiye edilir. Çoğu pediatrist 6 aylıktan küçük bebeklere aşı yapmaz çünkü yenidoğanlarda alerjik reaksiyondan ölme riski daha yüksektir. Geçen yıllarda aşıya alerjik olan kişiler şartlara bağlı olarak aşı olmayabilirler. Aşı tavuk yumurtalarında geliştiği için eser miktarda yumurta proteini içerir, o yüzden onlara şiddetli alerjisi olan kişilerin aşıya karşı olumsuz reaksiyon geliştirmesi daha olasıdır. Ama yumurta alerjisi olan kişilerin grip aşısı olmasına olanak tanıyan protokoller mevuttur. Hastaların, onları aşı olmaktan alıkoyan herhangi bir etmen olup olmadığını doktorlara bildirmesi önemlidir.
Her alerjik reaksiyonda olduğu gibi, acil tıbbi müdahale önemlidir. Hırıltı veya nefes darlığı gibi belirtiler yaşadığından şüphelenen kişiler doktoru aramalı veya acil bakım tesisine götürülüp müşahede altına alınmalıdır. Grip aşısına alerjik reaksiyon tedavi edilebilir ve yeterince erken ısmarlanırsa tamamen geri döndürülebilir.
Grip Aşısını Kimler Yaptırmalı?
Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU
merhaba.ben yalovada yaşıyorum.eşimin genital bölgesinde siğiller var.26 yaşındayım.hpv aşısı olmalı mıyım?... devamı
Çocuklarda Burun Tıkanıklığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Grip Olan Çocuğa Vitamin Vermek Gerekir Mi?
Çocuklarda Grip Yetişkinlerden Daha Mı Ağır Geçer?
Neden Ateşleniriz
Çocuklarda Hastalık Bağışıklık Sistemini Güçlendirir Mi?