Kalp yetmezliğini teşhis için, doktorunuz öncelikle belirtileriniz ve tıbbi öykünüz hakkında sorular soracaktır. Doktorunuz şunları bilmek isteyecektir:
- Diyabet, böbrek hastalığı, anjin, yüksek tansiyon veya diğer kalp sorunları gibi başka sağlık durumlarınız olup olmadığı.
- Sigara kullanıp kullanmadığınız.
- Alkol alıp almadığınız ve alıyorsanız ne kadar aldığınız.
- Aldığınız ilaçlar.
Doktorunuz aynı zamanda genel bir sağlık muayenesi uygulayacaktır. Doktorunuz kalp yetmezliği bulgularını aramanın yanında kalbinizin zayıf düşmesine neden olacak başka hastalıklar olup olmadığına da bakacaktır.
Doktorunuz aynı zamanda kalp yetmezliğinizin nedenini ve şiddetini belirlemek için bazı testler de isteyecektir. Bu testler şunları içerir:
- Kan testleri. Kan testleri böbrek ve tiroit fonksiyonlarınızı değerlendirmek için olduğu gibi kolesterol seviyenizi ve aneminiz olup olmadığını kontrol etmek için de kullanılır. Anemi kişinin kanında yeterince hemoglobin (kırmızı kan hücrelerinde bulunan, kanın vücuda oksijen nakletmesini olanaklı kılan bir madde) olmadığında ortaya çıkan kanla ilgili bir bozukluktur.
- B tipi natriüretik peptit (BNP) kan testi. BNP, kalp yetmezliği oluştuğunda ve kötüye gittiğinde ortaya çıkan basınca cevap olarak kalp tarafından salgılanan bir maddedir. Kalp yetmezliği belirtileri kötüye gittiğinde kandaki BNP seviyesi artar ve kalp yetmezliği durumu stabil hale geldiğinde ise düşer. Kalp yetmezliği olan bir kişideki BNP seviyesi – durumu stabil olan kişiler de dahil – kalp fonksiyonları normal olan birine göre daha yüksektir.
- Göğüs röntgeni. Göğüs röntgeni kalbinizin boyutunu ve kalbiniz ve akciğeriniz etrafında sıvı birikip birikmediğini gösterecektir.
- Ekokardiyografi. Bu test (çoğunlukla “eko” olarak adlandırılır) grafik olarak kalp hareketlerinin genel bir taslağını göstermektedir. Eko sırasında göğsünüzün yüzeyine bir çubuk yerleştirilir. Bu çubuk kalp kapakçık ve odacıklarının resimlerini sağlayan ultrason dalgaları gönderir böylelikle de kalbin pompalama hareketi incelenebilir. Eko kalp kapakçıklarına kan akışını değerlendirmek için çoğunlukla, Doppler ve Renkli Doppler ultrasonu ile birlikte yapılır.
- Ejeksiyon fraksiyonu (EF). EF testi, kalbinizin her atışında ne kadar iyi kan pompaladığını tespit eder. Bu test, her atışta kalbinizin dışarıya ne kadar kan pompalandığını ve kalbin kendi içinden geçen kanın ne kadarını pompaladığını ölçer. Normal bir EF, kan hacminin yarısının kalbin dışına pompalandığını gösterecek şekilde genellikle yüzde 50’den büyüktür. Yüzde 40’tan az olan bir EF genellikle, sistolik kalp yetmezliği teşhisini doğrular niteliktedir. Yüzde 40’ın üzerindeki bir EF kalp yetmezliğinizin kapakçıklardaki bir bozukluk veya diastolik disfonksiyon gibi başka bir nedene bağlı olduğu anlamına gelir. Diastolik disfonkiyonu olan bir kişinin normal bir EF’si olabileceği de hesaba katılmalıdır.
- Elektrokardiyogram (EKG veya ECG). ECG kalbin içinden geçen elektrik impulsları kaydeder. Test sırasında, elektrot adı verilen ufak, düz, yapışkan yamalar göğsünüze yerleştirilir. Elektrotlar, kalbinizin elektriksel faaliyetinin haritasını grafik kağıdı üzerine çıkaran elektrodiyograf monitörüne (ECG) bağlıdır.
- Kardiyak Kateterizasyon. Kalp fonksiyonlarının ve kalp arterlerinizde tıkalı olup olmadığının (koroner arter hastalığı) saptanmasında kullanılan en iyi testlerden biridir.
- Efor testi (stres testi). Hastanın kalbine, koşu bandı üzerinde yürütülerek veya kalbin pompalayışını artıran ilaçlarla “baskı yapılır.” Bu test, kişinin kalp arterlerinden birinin tıkalı olup olmadığının tespitine yardımcı olur.
Yapay Kalp ile 251 Gün
Özer SELİMOĞLU
Merhaba özer bey benim ayaklarımda varis var ve iç varisten ameliyat oldum.Ağrılarım geçmeyince bir kalp ve damar cerrahisine muayene oldum ve derin ... devamı
Trigliserit/Diyabet Bağlantısı
Kalp Yetmezliği Teşhisi
Kabızlığın Kalp Açısından Önemi
Beslenme Ve Konjestif Kalp Yetmezliği
Felç