Kamçı Darbesi

Boyun zedelenmesi veya ezilmesi olarak da bilinen kamçı darbesi, bir çeşit boynun yaralanmasıdır. Bu yaralanma, sonrasında bir dizi belirtiyle ortaya çıkar. Kamçı darbesinde omurlar arasındaki eklemlerde, disklerde, bağlarda, boyun kasları ve sinir köklerinde hasarlar oluşur.

Sebepleri

Sebepleri

Kamçı darbesi genellikle bir araba kazası sırasında, başın öne veya arkaya doğru, ani ve adeta bir kamçı gibi şiddetle savrulması sonucu meydana gelir.

Belirtileri

Belirtileri

Kamçı darbesi belirtilerinin hissedilmesi, darbenin oluşmasından sonra 24 saat veya daha uzun sürebilir. Ama kamçı darbesi yaşamış kişilerde, genellikle darbeden sonraki ilk birkaç gün içinde, aşağıdaki belirtilerden bir veya birkaçını birlikte görülür:

  • Boyun ağrısı ve tutukluğu
  • Baş ağrısı
  • Omuzlarda veya omuz kürekleri arasında ağrı
  • Bel ağrısı
  • Kol ve/veya ellerde uyuşma ya da ağrı
  • Baş dönmesi
  • Kulak çınlaması veya bulanık görme
  • Konsantrasyon veya hafıza sorunları

Teşhis

Teşhis

Çoğu vakada yaralanma genellikle diskler, kaslar ve bağlar gibi yumuşak dokularda meydana geldiği için, normal röntgenle görülemeyebilir. Bu yüzden, kamçı darbesinin teşhisi için bilgisayarlı tomografi (BT taraması) veya manyetik rezonans (EMAR) gibi özel görüntüleme tekniklerine ihtiyaç duyulabilir.

Tedavi

Tedavi

Kamçı darbesinin tek bir etkin tedavisi yoktur. Ancak, ibuprofen içeren ağrı kesicilerle birlikte uygulanan yumuşak boyun egzersizleri, fizik tedavi traksiyonu, masaj, soğuk ve sıcak uygulamalar, iğneler ve ultrason tedavisi bazı hastalarda çok işe yaramıştır.

Geçmişte kamçı darbeleri, genellikle boynun bir boyunlukla hareketsiz tutulmasıyla tedavi edilirdi. Fakat yeni görüş, hastanın boynunda hareketsizlikten ziyade, erken hareketi teşvik etmektir. Darbeden sonraki ilk 24 saat içinde buz koyulması ve sonrasında yumuşak egzersizlerle boynun hareket etmesi sağlanabilir.

Op. Dr. Sinan GÖKER

hocam geçmiste sol gözüme aldigim darbe sonucu bulanik görüyor bazan de sulaniyor ne yapmami istersiniz.... devamı