Nedir

Nedir?

Kampilobakter enfeksiyonu, kompilobakter bakterisinin sebep olduğu bir zehirlenmedir. Gelişmiş ülkelerde her sene 2,4 milyon kişiyi etkileyen enfeksiyon, ishalin de yaygın sebeplerindendir.

Kompilobakter enfeksiyonu yaz aylarında kış mevsimine göre daha fazla ortaya çıkar. Bebekler, genç yetişkinler ve erkekler bu enfeksiyona en yatkın kişilerdir.

Sebepleri

Sebepleri

Kompilobakter enfeksiyonuna kompilobakter bakterisinin bozduğu ve çiğ ya da tam pişmemiş hindi ve tavuk gibi kümes hayvanları neden olur. Mesela bir kümes hayvanının etini bir kesme tahtası üzerinde kesip daha sonra bu tahtayı ya da eti kestiğiniz aleti sebzeleri hazırlamak için kullandığınızda enfeksiyonu alabilirsiniz. Bozulmuş süt içmek veya temiz olmayan göl veya akıntıdan bozulmuş su içmek de enfeksiyona yol açabilir.

Kompilobakter enfeksiyonu genelde kişiden kişiye geçmez. Ama sizde bu durum meydana geldiğinde ellerinizi doğru yıkamadığınızda enfeksiyonu bir başkasına geçirebilirsiniz. Bazı kişilerse enfeksiyonu enfekte olmuş bir kedi ya da köpek dışkısına temas ederek alırlar.

Belirtileri

Belirtileri

Kompilobakter enfeksiyonun belirtileri bakteriye maruz kaldıktan sonraki ilk 2 ila 5 günde ishal, karın krampı, karın ağrısı ve ateştir. İshaliniz kanlı olabilir, midenizden hasta hissedebilirsiniz ve kusma olabilir. Hastalık genellikle 1 hafta sürer. Bazı kişilerde belirtiler hiç ortaya çıkmaz. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde kompilobakter enfeksiyonu hayatı tehdit edici olabilir.

Testleri

Testler

Doktorunuz tıbbi geçmişinize bakacak ve fiziki muayene yapacak ve belirtileriniz, son zamanlarda yediğiniz şeyler, iş ve ev ortamınızla alakalı sorular soracaktır. Yapılacak dışkı kültürü de teşhisi doğrulayacaktır.

Tedavisi

Tedavi

Kompilobakter enfeksiyonunu, komplikasyonlarıyla mücadele ederek tedavi edebilirsiniz. İshal ve kusma nedeniyle vücudun susuz kalması en yaygın komplikasyondur. Doktorunuz tavsiye etmedikçe antibiyotik ve diğer ilaç tedavilerini uygulamayın. Bazen 10 güne kadar uzasa da bu enfeksiyon kendisinde meydana gelen kişilerin çoğu belirtiler başladıktan sonra bir hafta içinde tamamen iyileşirler.

Vücudun susuz kalmasını önlemek için sık aralıklarla bir şeyler için. Yoğun dışkı çıkardığınız her seferinde bir bardak su veya susuzluğu önleyecek şeyler içmeye çalışın. Soda ve meyve suları aşırı miktarda şeker ihtiva ederler ve isal esnasında kaybettiğiniz elektrolitleri yeterince içermez, bu yüzden de kaybedilen suyun telafisi için kullanılmamalıdır.

Normal beslenme alışkanlığınızı mümkün olduğunca muhafaza etmeye çalışın. Normalde yediğiniz şeylere devam etmeniz ihtiyaç duyacağınız besinleri almanıza yardımcı olacaktır. Doktorlar, normal yeme alışkanlığınıza devam etmenin kendinizi daha hızlı bir şekilde iyi hissetmenize yardımcı olacağına inanırlar. Bütün belirtiler kaybolduktan sonraki iki gün içinde baharatlı yiyecekler, alkol ve kahveden de uzak durun.

Daha ağır vakalardaysa doktorunuz antibiyotik tavsiye edecektir.

Nadiren de olsa bazı vakalarda kompilobakter enfeksiyonu uzun dönemli sorunlara yol açabilir. Bazı kişilerde kompilobakter enfeksiyonundan sonra artrit meydana gelebilir. Bazılarında da Guillain-Barré sendromu denilen nadir bir hastalık ortaya çıkar. Bu da bağışıklık sisteminin birkaç hafta sürecek felce yol açabilecek şekilde sinirle saldırdığı bir durumda meydana gelir ve bu da genellikle hastaneye gitmenizi gerektirir.

Önleme

Önleme

Yiyeceklerle güvenli bir şekilde tüketerek önleyebilirsiniz.

  • Alışverişi güvenli yapın. Çiğ etleri, kümes hayvanı etlerini ve balığı diğer yiyeceklerden ayrı ayrı poşetleyin. Küçük çocuklar kümes hayvanı etlerinin paketine dokunarak da hasta olabilir, bu yüzden onların market arabasındaki paketlerle oynamalarına veya onlara dokunmalarına izin vermeyin. Alışverişten sonra hemen eve gidip yiyeceklerinizi uygun şekilde saklayın.
  • Yiyecekleri güvenli hazırlayın. Yiyeceklerle uğraşmadan önce ve uğraştıktan sonra ellerinizi yıkayın. Tuvaletten sonra ve bebek bezi değiştirdikten sonra da ellerinizi yıkayın. Taze sebze ve meyveleri akan suyun altında kaldırarak yıkayın. Mümkünse iki kesme tahtası kullanın, birini taze yiyecekler için, diğeriniyse çiğ et, kümes hayvanı eti ve deniz ürünleri için ayırın. Bu mümkün değilse tahtayı her kesmeden sonra sıcak sabunlu suyla yıkayın.
  • Yiyeceklerinizi güvenli saklayın. Etleri, kümes hayvanı etlerini, yumurtayı ve balığı iki saat içinde pişirin, buzdolabına koyun veya dondurun. Buzdolabınızın 4 derece veya daha düşük sıcaklıkta çalıştığından emin olun.
  • Yiyecekleri güvenli pişirin. Yiyeceklerin güvenli bir sıcaklıkta pişip pişmediğini kontrol etmek için temiz bir et termometresi kullanın. Artan yemekleri en 74 derecede yeniden ısıtın. Pişmemiş hamburgerleri yemeyin. Çiğ yiyeceklerden dolayı gıda zehirlenmesi yaşanabileceğinin bilincinde olun.
  • Yiyecekleri güvenli bir şekilde saklayın. Pişmiş yemekleri 60 derece veya daha üstü, soğuk yiyecekleri de 4 derece veya daha altındaki bir sıcaklıkta muhafaza edin.
  • Yiyecek paketleri üzerindeki etiketlere dikkat edin. Yiyecek paketleri üzerindeki etiketler, yiyeceklerin ne zaman kullanılacakları ve nasıl saklanacakları hakkında bilgi verir. Bu etiketleri okumak ve talimatlara uymak gıda zehirlenmesinden kaynaklanan hastalıkları azaltacaktır.
  • Şüphelendiğinizde yiyecekleri çöpe atın. Yiyeceklerin güvenli olduğundan emin değilseniz bunları yemeyin. Bozulmuş yemeğin tekrar ısıtılması onu güvenli hale getirmez. Kokusu ve görüntüsü güzel olabilir ama yine de güvenli hale gelmez.
  • Yiyeceklerin genellikle dışarıda servis edildiği sıcak havalarda yemeklerin hazırlanması ve saklanmasına itina göstermek önemlidir. Sıcak havalarda bakteriler daha hızlı çoğalır, bu yüzden yemekler daha çabuk bozulur ve muhtemelen de hastalıklara neden olur. Şayet sıcaklık 32 derece veya daha fazlaysa yiyecekleri dışarıda 1 saatten fazla, hele 2 saatten fazla hiç dışarıda bırakmayın.

Op. Dr. Aytun AKTAN

Doğum yapali 8 hafta oldu,40 günden sonra adet oldum hala devam ediyor.Buarada enfeksiyon oldu,antibiyotik kullandim geçmedi sebebi nedir acaba?Enfeks... devamı