Nedir
Bağırsak İskemisi ve Enfarktüsü
Bağırsak iskemisi ve enfarktüsü bağırsağın bir kısmına az kan ulaşmasına bağlı olarak o bölgenin hasar görmesi (iskemi) ya da ölümüdür (enfarktüs).
Belirtileri
Belirtiler
Bağırsak iskemisinin ayırıcı özelliği karın ağrısıdır. Diğer belirtiler şunlardır:
- İshal
- Ateş.
- Kusma
Doktora ne zaman başvurmalı
Şiddetli karın ağrınız olursa doktorunuza başvurun.
Sebepleri
Sebepler
Bağırsak iskemisi ve enfarktüsünün birkaç muhtemel nedeni vardır.
Fıtık: Eğer bağırsak yanlış bir şekilde yer değiştirirse ya da dolaşırsa bu bağırsak iskemisine neden olabilir.
Adezyon (yapışma): Daha önce yapılan ameliyattan kaynaklanan bağırsaktaki yaralı dokular tıkanmaya başlayabilir (adezyon). Bu durum eğer tedavi edilmezse iskemiye neden olabilir.
Embolüs: Kalpten ya da ana damarlardan gelen kan pıhtısı kan damarı boyunca ilerleyebilir ve bağırsağa kan ulaştıran arterlerden birini tıkayabilir. Daha önce kalp krizi geçiren ya da atriyal fibrilasyon gibi aritmi hastalıkları olanlar risk altındadır.
Atriyal tromboz: Ateroskleroz hastalığı (kolesterol birikmesi) sebebiyle bağırsağa kan ulaştıran tıkanmış arterler daralmaya başlayabilir. Kalbin arterlerinde tıkanma olduğunda bu durum kalp krizine neden olabilir. Bağırsak arterlerinde tıkanma olduğunda bu durum bağırsak istemisine neden olabilir.
Ven trombozu (venöz tromboz): Bağırsaklardan kan taşıyan damarlarda kan pıhtısı sebebiyle tıkanma gelişebilir. Bu bağırsaktaki kan akışını engeller. Bu, akciğer hastalığı, kanser, ya da kan pıhtılaşması bozuklukları olan kişilerde daha yaygındır.
Düşük tansiyon: Zaten bağırsak arterlerinde daralma olan hastalardaki düşük kan basıncı da bağırsak istemisine yol açabilir. Bu durum genellikle başka ağır hastalıkları olan kişilerde görülür. Bu bir hortumda bölgesel bir tıkanma sebebiyle su basıncının azalmasına benzetilebilir.
Komplikasyonları
Olası Komplikasyonlar
Bağırsak enfarktüsünde geçici ya da kalıcı kolostomi ya da ilyostomi gerekebilir. Böyle vakalarda peritonit (karın zarı iltihabı) gelişmesi yaygındır.
Şiddetli olgular, ateş ya da kan dolaşımı iltihabı (sepsis) ile sonuçlanabilir.
Muayenesi
Muayene ve Testler
Laboratuar testleri, beyaz kan hücresi (WBC) sayımının (enfeksiyonun belirtisi) ve kan dolaşımında asit düzeyinin yüksek olduğunu gösterebilir.
Diğer testler şunlardır:
- Anjiyogram
- Karın CT taraması
Yine de bu testler tam güvenilir değildir. Bazen bağırsak iskemisine kesin tanı konulabilmesi için cerrahi işlem gerekebilir.
Tedavisi
Tedavi
Tedavi için genellikle ameliyat gerekir. Bağırsaktaki ölmüş olan kısım çıkarılır ve bağırsağın sağlıklı kalan uçları birbirine yeniden bağlanır.
Bazı vakalarda kolostomi (kolonda delik açarak suni anüs oluşturma) ya da ilyostomi (bağırsakta delik açma işlemi) gerekebilir. Eğer mümkün olursa bağırsağa kan ulaştıran arterlerdeki tıkanıklık düzeltilir.
Önleme
Önlem
Önleyici tedbirler şunlardır:
- Kalp aritmisi, yüksek kan basıncı ve kolesterol gibi risk faktörlerini kontrol altına alın.
- Sigara içmeyin.
- Besleyici ve yararlı gıdalar tüketin.
- Fıtığınız varsa gecikmeden tedavi ettirin.
Seyir
Hastalığın Seyri
Bağırsak iskemisi eğer doğru şekilde tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen ciddi bir durumdur. Hastalığın seyri, nedenine bağlı olarak değişebilir. Gecikmeden tedavi edilmesi durumunda iyi sonuç alınabilir.
Sessiz Gelen Göğüs Ağrısına Dikkat!
Prof. Dr. Neşet Nuri GÖNÜLLÜ
Hocam,bağırsak sarkması ameliyatı geciktirilebilir mı?... devamı
Bağırsak İskemisi Ve Enfarktüsü
Orak Hücre Hastalığı
Anal Fisür (Çatlak)
Peptik Ülser Nedir?
Hemolitik Üremik Sendrom (Hus)